Odpoved delovnega razmerja - nesposobnost?

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Zdravo,

Potrebujem en nasvet. V grobem je situacija takšna: delavec na bolniški že preko 6 mesecev zaradi operacije na nogi. Ker gre za delo, pri katerem se stoji in hodi praktično ves čas, poleg tega pa je potrebno občasno prenašati še lažja bremena (10-15 kg), hoditi po stopnicah itd...
Ker se je zadeva, ki bi načeloma morala biti sanirana v nekaj mesecih že tako dolgo vleče, me malo skrbi kako bo, ko se bolniška zaključi. Seveda bo pred ponovnim pričetkom napoten na zdravniški pregled, da se ugotovi sposobnost za delo, ampak kaj naj storim, če zdravniškega ne opravi? V podjetju nas je vseh skupaj 9 (8+nosilec), drugega dela pa ni. Oziroma prvič dela ni za poln delovni čas in drugič ostala dela so še težja (predvsem v smislu da je treba prenašat še težje stvari).

Ali je neopravljeno zdravniško spričevalo lahko razlog za odpoved pogodbe o zaposlitvi?

KKK

Pripravnik
18. maj 2009
897
0
16
misliš preventivni, obdobni ali kaki drugi zdravniški pregled? Ki ga naredi izbrani zdravnik?

Ja, če zdravnik napiše, da ne sme prenašati težjih bremen (nad 5 kg), to pa spada pod opis del in nalog delovnega mesta. Mu pa pripada odpravnina.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Mah najbrž bi bil to preventivni. Bom še videl, kaj bo prišlo od komisije. Pregled pa bi opravil zdravnik s področja medicine dela, s katerim imamo tako ali tako pogodbo o opravljanju teh storitev (torej pregled pred začetkom dela in periodični pregledi, kot je določeno v oceni tveganja).

Variant je trenutno odprtih predcej, tako da moram zaenkrat še počakat. Sicer pa hvala za odgovor, to je že korak v pravo smer, ki je sicer upam ne bo treba ubrati.

koliko

Guru
21. avg 2007
4.368
2.404
113
SV SLO
Ti zdravniki(doktorji) na medicini dela se obnašajo kako jim pač kdo plača (delodajalec ali pa ZZZV). Meni je recimo ker čakam na operacijo kolena doktor na medicini dela, dejal, da operacija kolena ni tako nujna, da nimam motivacije za delo, da sem kao simulant, da bi si lahko te izvide, ki sem jih prinesel s seboj napisal sam oziroma nekomu plačal, da mi jih je napisal, in take neumnosti.

Če bi pa z istim kolenom prišel na tak pregled kot ti opisuješ pa bi me ziher opredelil za nesposobnega za delo.
Ne morem rečt drugega kot MAFIJA.

Me je pa doletela taka usoda katere se bojiš ti. Ko bom prišel prvi dan po zdravljenju nazaj na delo me čaka delovna knjižica. Potem pa imej motivacijo!

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Jaz sem v poziciji delodajalca. Trenutno si pač ne morem privoščit delavca na plačilni listi, ki si svojega denarja ne prisluži. Kruta realnost, vendar se ne morem obnašati kot socialna ustanova.

koliko

Guru
21. avg 2007
4.368
2.404
113
SV SLO
Napiši odpoved iz poslovnega razloga. Pri tem pazi na zakonodajo in ne more biti kar koli narobe. Zaposliš pa drugega na isto delovno mesto. Delovnemu mestu samo spremeniš naziv in to je to. Na takšen način so odpikali mene ne glede na to, da sem bil zaposlen za nedoločen čas, z veliko izkušnjami in poštenim odnosom do dela. Do zdaj nikoli nisem bil na bolniškem in vedno mi je bilo podjetje(služba) na prvem mestu.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.383
172
63
Pri nas je možakarja zadela kap. Delo v skladišču, on pa ima omejitev dviga zaokroženo na polno žlico in je invalidsko upokojen za 4 ure.

Komisija je kljub drugačnemu mnenju zdravnika in mnenju delodajalca da zanj nima primernega delovnega mesta sklenila kakor je. Možakar naj dela 4 ure, ne sme preveč hodit, ne sme dvigovat, se naprezat itd. V bistvu bi bil najbolj primeren za ramp mojstra.

Njihove besede pri tem, kam naj ga razporedimo so bile, ja potem pa na zavod, če ni drugega.

Glede na to, da je kolektiv kar močen, da je možakar priden itd, tega nismo naredili, dali smo mu pač befel, da naj dela toliko kot zmore, in se pač loteva lažjih dobavnic itd. V manjšem kolektivu verjamem, da se tega ne moreš it.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik koliko pravi:
Napiši odpoved iz poslovnega razloga. Pri tem pazi na zakonodajo in ne more biti kar koli narobe. Zaposliš pa drugega na isto delovno mesto. Delovnemu mestu samo spremeniš naziv in to je to. Na takšen način so odpikali mene ne glede na to, da sem bil zaposlen za nedoločen čas, z veliko izkušnjami in poštenim odnosom do dela. Do zdaj nikoli nisem bil na bolniškem in vedno mi je bilo podjetje(služba) na prvem mestu.

Delovnemu mestu bi težko spreminjal naziv, razen če bi vključil kakšno dodatno, ne ravno pomembno nalogo.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik olfa pravi:
Pri nas je možakarja zadela kap. Delo v skladišču, on pa ima omejitev dviga zaokroženo na polno žlico in je invalidsko upokojen za 4 ure.

Komisija je kljub drugačnemu mnenju zdravnika in mnenju delodajalca da zanj nima primernega delovnega mesta sklenila kakor je. Možakar naj dela 4 ure, ne sme preveč hodit, ne sme dvigovat, se naprezat itd. V bistvu bi bil najbolj primeren za ramp mojstra.

Njihove besede pri tem, kam naj ga razporedimo so bile, ja potem pa na zavod, če ni drugega.

Glede na to, da je kolektiv kar močen, da je možakar priden itd, tega nismo naredili, dali smo mu pač befel, da naj dela toliko kot zmore, in se pač loteva lažjih dobavnic itd. V manjšem kolektivu verjamem, da se tega ne moreš it.

Saj to je s temi komisijami... boli njih. Saj če je kolektiv večji, se manjko že nekako porazgubi, sploh če se delo opravlja na enem mestu. Pri nas gre za terensko delo po različnih objektih in kdor odmanjka, ga je treba nadomestit. Že tako plačila niso bajna in si absolutno ne morem privoščit kakšnih kršenj pogodb, ki jih imam. Da jih lahko vsaj na to haklam, ko kličem za plačilo (v smislu mi naše pogodbene obveznosti redno izpolnjujemo, vi pač ne).

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Čestitam !
Več let sem bil na položaju vodje in čut za človeka v težavah, ne po svoji krivdi mi je bil vedno blizu. Tako kot ste ukrepali je hvalevredno, res da si kaj takega lahko privošči večji kolektiv, pa vseeno. človeku ste ohranili dostojanstvo , niste ga dali v odstrel, ali pa porinili tja kamor sam noče
zmaga.gif