odpoved dediščini

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
Zanima me ena stvar in sicer, kaj je nabolje narediti v primeru da se odpoveš dediščini v zameno pa te izplačajo. Denar bo šel iz računa na račun.
A je zadosti če napišeš sam in se dedič in zapustnik podpišeta? ali je potrebno da se naredi pri notarju odpoved neuvedenega dedovanja?
Zapustnik želi da se premoženje ne deli, zato me želi izplačati, kar pa meni bolj odgovarja kot samo dedovanje.

Prosim za mnenje

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Na naši zapuščinski razpravi si sodnici povedal, da se odpoveš dediščini za tak in tak znesek in če se ostali strinjajo se dogovorite do kdaj mora biti denar nakazan na tvoj račun. Vse gre lepo v zapisnik (sklep) in zadeva je končana.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Odpoved neuvedenemu dedovanju

137. člen

(1) Odpoved dedovanju, ki še ni uvedeno, nima pravnega učinka.

(2) Izjemoma se lahko potomec, ki sme samostojno razpolagati s svojimi pravicami, v sporazumu s prednikom odpove dediščini, ki bi mu šla po prednikovi smrti.

Sporazum mora biti v notarskem zapisu, zato pojdite k notarju.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Na naši zapuščinski razpravi si sodnici povedal, da se odpoveš dediščini za tak in tak znesek in če se ostali strinjajo se dogovorite do kdaj mora biti denar nakazan na tvoj račun. Vse gre lepo v zapisnik (sklep) in zadeva je končana.
Apak ta določen znesek je tudi neke vrsta dediščina. Kako je pa s tem z davčnega vidika oz. dohodnine?

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Že, že. Vendar se vseeno plača neka taksa. In če gre za nepremičnino, je ta znesek kar visok. Tisti, ki je podedoval nepremičnino, plača takso. Kaj pa ti, ki si dobil del nepremičnine izplačan v denarju?

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Citat:
Kaj pa ti, ki si dobil del nepremičnine izplačan v denarju?
V bistvu sem jaz izplačeval ostale. Za vrednost cca 160 000€ je bilo takse tam nekje 700€ in smo se na zapuščinski zmenili, da jo razdelijo na tri dele (kolikor je bilo nas dedičev). Je pa sodnica ocenila osnovo za plačilo takse tam nekje 95 000€.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik JosipBroz pravi:
Že, že. Vendar se vseeno plača neka taksa. In če gre za nepremičnino, je ta znesek kar visok. Tisti, ki je podedoval nepremičnino, plača takso. Kaj pa ti, ki si dobil del nepremičnine izplačan v denarju?

Ja, sodna taksa je, samo je max. okoli 1500 eur... (od oka)

KKK

Pripravnik
18. maj 2009
897
0
16
Tvoj zapustnik lahko napiše oporoko, v kateri se premoženje razdeli zakonitim dedičem, razen tebi, ker si že bil oddedovan. Napiše naj tudi, kolko si dobil.

Potem je to ok, ker nisi ne oporočni dedič, niti ne moreš dedovati nujnega deleža. Plačaš pa nič. Pa zakonito je.

Taksa se plača za sodni postopek (tak pač je), davka na dediščine in darila pa, če si prvi dedni red (zakonec, potomci in njihovi potomci - torej otroci, vnuki, pravnuki, ipd..) pa ni.

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
KSZ
V primeru, da denimo "mačeha" uveljavlja izvenzakonsko zvezo in s tem nujni delež a so potem tudi ob njeni smrti nenjeni otroci upravičen do dediščine enako kot njeni otroci?

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
Uf pol ima samo ona potencialne koristi...
10.gif

Vseeno hvala!

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Še eno vprašanje.

Če deduješ prevzameš tudi morebitne dolgove. Ali se lahko odpoveš dediščini in s tem tudi dolgovom?

I

Izbrisan uporabnik #488

1. prevzameš le dolgove do višine vrednosti podedovanega premoženja (pri čemer odgovarjaš za te dolgove z vsem svojim premoženjem).
Torej če dediščina ni rubljiva in je npr. vredna 20.000 eur, lahko upniki posežejo na tvoje drugo premoženje do višine 20.000 eur.

2. Odpoved dediščini je vedno mogoča in v takšnih primerih klasika.

I

Izbrisan uporabnik #488

Za odpoved dediščini ne rabiš odvetnika.

1. ali daš pisno, da se odpoveduješ zase in za svoje potomece ali ustno na obravnavi.