Odpiranje s.p. - kdaj dati datum vpisa

bles

Pripravnik
18. sep 2007
257
2
18
54
Torej žena odpira s.p. z 1.1.2019 bo pričela tudi uradno poslovati, do takrat pa še je v delovnem razmerju. Ko izpolnjujeva elektronsko prijavi na V-EM me zanima ali damo datum vpisa 1.1.2019 ali prej. Ker če prav razumem, potem vloga sploh ne bo obdelana pred 1.1. Tako da če bo recimo kaj narobe, bo treba vlogo še dopolnjevati,..
Glede prijave na FURS, SPIZ in to mi je jasno da po 1.1 v 8 dnevih.

bles

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Vaša žena ima dve opciji:

- Ali s.p. dejansko odpre s 01.01.2019 in takrat začne uradno s podlovanjem

- Ali s.p. odpre že v decembru in do 01.01.2019 je to popoldanski s.p., ko pa se preneha delovno razmerje pa ta s.p. postane "redni s.p.".

Odvisno od vaših posebnosti pri poslovanju. Običajno lahko traja nekaj dni, da se uredi vse posebnosti s poslovanjem (npr. certifikati za davčne blagajne, morebitna zavezanost za DDV, predhoden nakup materiala ipd.) Zato je včasih morda dobro registrirati kakšen dan prej, da se do dne začetka operativnega dela že vse pripravi. Če teh posebnosti nima se BP odpre s.p. s 01.01.2019 in v tem primeru se ognete izdelavi zaključnih poročil za leto 2018.

Lp

bles

Pripravnik
18. sep 2007
257
2
18
54
Vaša žena ima dve opciji:

- Ali s.p. dejansko odpre s 01.01.2019 in takrat začne uradno s podlovanjem

- Ali s.p. odpre že v decembru in do 01.01.2019 je to popoldanski s.p., ko pa se preneha delovno razmerje pa ta s.p. postane "redni s.p.".

Odvisno od vaših posebnosti pri poslovanju. Običajno lahko traja nekaj dni, da se uredi vse posebnosti s poslovanjem (npr. certifikati za davčne blagajne, morebitna zavezanost za DDV, predhoden nakup materiala ipd.) Zato je včasih morda dobro registrirati kakšen dan prej, da se do dne začetka operativnega dela že vse pripravi. Če teh posebnosti nima se BP odpre s.p. s 01.01.2019 in v tem primeru se ognete izdelavi zaključnih poročil za leto 2018.

Lp

Ma ni neke panike, da bi že 1.1 (ok 3.1) že morali izdajati račune, tako da bom pustil datum vpisa 1.1., da se izognemo poročilom za 2018.
Torej datum vpisa je tudi datum pričetka poslovanja, sem mislil da se to kje ločeno definira.

bles

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Datum vpisa v PRS lahko določite sami. Prijavo za registracijo s.p. morate vložiti en dan pred želenim datumom vpisa, lahko pa jo vložite največ en mesec pred želenim datumom vpisa.

http://evem.gov.si/info/zacenjam/ze...ovne-oblike-podjetij/postopek-ustanovitve-sp/

Kolikor se spomnim je tako, da do trideset dni prej lahko zahtevaš vpis z določenim datumom in to je to.

Kaj pa če bi preprosto šel na eno od VEM točk in tam vprašal.

bles

Pripravnik
18. sep 2007
257
2
18
54
Datum vpisa v PRS lahko določite sami. Prijavo za registracijo s.p. morate vložiti en dan pred želenim datumom vpisa, lahko pa jo vložite največ en mesec pred želenim datumom vpisa.

http://evem.gov.si/info/zacenjam/ze...ovne-oblike-podjetij/postopek-ustanovitve-sp/

Kolikor se spomnim je tako, da do trideset dni prej lahko zahtevaš vpis z določenim datumom in to je to.

Kaj pa če bi preprosto šel na eno od VEM točk in tam vprašal.

Zakaj bi še če imam Alter ;-)

Bom vseeno še tam preveril. Hvala.

bles

bles

Pripravnik
18. sep 2007
257
2
18
54
Zakaj bi še če imam Alter ;-)

Bom vseeno še tam preveril. Hvala.

bles
Evo sem preveril. Naj damo datum vpisa 1.1. in vlogo kar oddamo, tako da če bo karkoli narobe z vlogo ( ime, priloge,..) bodo javili takoj,, če pa je vse ok, pa bodo 3.1. izdali sklep o vpisu v register.

To me je tudi najbolj zanimalo, ali vloga dejansko čaka do 1.1, ali pa jo vseeno prej obdelajo in potem samo naredijo dejanski vpis.

bles

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Saj to je ravno point tega, da jo moraš oddat NAJMANJ en dan prej - da jo preverijo. ;)

• Všeč mi je
Reactions: bles

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Sam izbiraš datum, jaz sem tudi svoj s.p. odprl s 1.1. in zaprl 31.12. se izzide bilanca pa vse, da ni treba 2x.

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
Torej žena odpira s.p. z 1.1.2019 bo pričela tudi uradno poslovati, do takrat pa še je v delovnem razmerju. Ko izpolnjujeva elektronsko prijavi na V-EM me zanima ali damo datum vpisa 1.1.2019 ali prej. Ker če prav razumem, potem vloga sploh ne bo obdelana pred 1.1. Tako da če bo recimo kaj narobe, bo treba vlogo še dopolnjevati,..
Glede prijave na FURS, SPIZ in to mi je jasno da po 1.1 v 8 dnevih.

bles

jaz bi na tvojem mestu:
ko konča delo v službi, šel na zavod za 1 dan, nato pa naslednji dan odprl sp, da se prekine delovno razmerje
Jaz sem namreč naredil tako zase da sem imel popoldanski sp, nato ko sem zaključil v službi pa sem enak dan odprl poln sp zase.
In so me nategnili tako, da 5 let nisem dobil dohodninske napovedi, na csd- ju pa so ves ta čas gledali prihodke iz zadnje zaposlitve... in sem tako preplačal vse živo.
takrat so mi rekli da oni pač vidijo zadnji dohodnindki izračun, in da če bi vmeš jaz šel za 1 dan na borzo, se pa to ne bi dogajalo.( se spomnim da sem vrtca plačal 350 na mesec).

• Všeč mi je
Reactions: Numy

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Ja, če se da, je fino iti na zavod za par mesecev, vleči kako nadomestilo, potem pa spet vzeti kako stimulacijo za odprtje s.p.