Odkup del gozda

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Na eni parceli bi bilo potrebno zaradi varnosti* podreti kr nekaj dreves, ki pa niso v naši lasti.
Vrjetnost, da jih bo lastnik gozda šenkal je vrjetno enaka nič:)

*hiša je tik ob gozdu in glede na vremenske preobrate, je samo vprašanje časa
crazy1.gif

Kar me zanima, je neka približna cena na kvadratni meter:) Vem, da se les računa po kubikih, sam kaj jst vem kolk kubikov bi blo. Sedaj na pamet bi reku, da je mešano in nič kaj hude kvalitete za pohištvo za na jahte:)) Pač slovenski mešani gozd:)

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
a kupuješ les ali gozd?
sklepaš, da boš po 2€ na kvadrat kupil gozd na katerem je na 100m2 za 50 kubikov lesa..al kaka je matematika.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
nimam matematike, samo drevja bi se znebil. Ne gre se men za material, samo da ne ogroža hiše.
Vem, da je to težko točno rečt. Upam, da je nekdo imel podobno izkušnjo, pa da vem al je to 2€/m2 al je to 100€/m2.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.186
113
Povprečne cene gozdov v sloveniji se gibljejo med 0,5 in 0,9 €/m2. 2€ po kvadratnem metru je že kar veliko seveda pa lahko stane kvadrat tudi več če so v gozdu dobra drevesa. Če imaš kvaliteten gozd je mogoče letno dobiti nekje 250€/ha torej 0,25€ /m2 na leto pridelka lesa, ampak to je že veliko.
Softi v bistvu nima pojma.

Nazadnje urejeno:

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Raje kupi gozd, če pa lastnik po slovensko misli da je les vreden celo premoženje, mu pa kar reci, naj ga pred nakupom poseka.

Ravno sem slišal na radiu, da je povprečna cena gozda 0,65€/m2. Ponudi mu 1€, če se zagrebe za les pa še toliko bolje.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Tukaj je ziher kaka uredba.... (samo spodnji link je ven vrglo)

http://www.slonep.net/vrt-in-okolica/drevo-in-grm/?view=vprasanja&direct=11608&podr=576

Pri nas je je tudi sosed podrl smreko, ki bi lahko padla na sosednji blok. Verjetno mu je zdrava pamet toliko nesla, mora biti pa tudi kak zakon ziher.

Da tole je malo neumno, da bi kupoval karkoli od njega, ima da podere če te ogroža.

Citat:
Drevo na meji
81. člen

Plodovi drevesa, ki stoji na meji, se delijo med lastnika sosednjih nepremičnin po enakih delih.

Če drevo na meji ovira rabo katere od sosednjih nepremičnin, lahko lastnik nepremičnine zahteva, da se drevo odstrani na skupne stroške.

To je pa že za pravnika
smile-1.gif
Če te ogroža, te ziher omejuje pri uporabi nepremičnine.

Nazadnje urejeno:

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
uf, po tem linku imam kr velik pravic:)

Po slovensko bi mi potem v zamenjavo za podrta drevesa pa gnoj pripeljal "pod okno"
wink-1.gif

Vsekakor pa je dobro vedet in se menit tudi kaj v tej smeri.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Z lastnikom gozda si se že pogovarjal?

Da recimo on podre drevesa in jih odpelje, ti pa daš populit panje in potem kosiš, da se ti ne zaraste grmovje?

Ker-če boš kupil samo del gozda rabiš vsaj dva mejnika in boš z izmero in ostalim sranjem takoj na 1-1,5k €.

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
514
96
28
Tukaj nimas druge kot stopit do lastnika in odkrito povedat kaj te tare. Ce je normalen, se bosta ze zmenila. Ce pa ni, pa isces kaksne pravne resitve. Ce ne bo hotel prodati, nima veze koliko mu ponujas euro ali sto. Sploh pa ce je tvoj interes samo odstranitev grozecih dreves, nima smisla kupovat, se raje probas z njim zmenit za odstranitev.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.975
113
pri taščici
Kako velika je ta gozdna parcela?
Je meja urejena?
Gozdne parcele po neki ”uredbi” ni dovoljeno drobiti. Zato, če je velika 10ha, boš moral kupiti 10ha. Ali pa v okviru toleranc („izravnavo meje”) mejo premakniti v gozd (seveda ob soglasju lastnika gozda-€)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.975
113
pri taščici
Kako dolgo je tvoja hiša na tem mestu?
Če si na frišno, me ne zanima cena gozda. Zanima me cena stavbnega zemljišča. In po taki ceni bi ti jo prodal.
Na organ mi grejo lastniki ki v idiličnim okolju sredi gozda kupijo 200m2 parcelo na njo postavijo hišo, potem pa jih vse moti in jim je treba vse na parcelo pripeljati in odpeljati. Seveda zastonj.
Imam eno podobno štorijo pri starših, da je še večja je vse skupaj žlahta.

Nazadnje urejeno:

nuvi3790

Fizikalc
30. jan 2012
1.677
8
38
Rogaška Slatina

Gozdne parcele po neki ”uredbi” ni dovoljeno drobiti. Zato, če je velika 10ha, boš moral kupiti 10ha. Ali pa v okviru toleranc („izravnavo meje”) mejo premakniti v gozd (seveda ob soglasju lastnika gozda-€)

[/QUOTE]

To velja za zaščitene kmetija
wink-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik nuvi3790 pravi:

To velja za zaščitene kmetija
wink-1.gif

[/QUOTE]

Tudi ne.

Da se izvzet del gozda in priključit domačiji, ostalo pa recimo prodat.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik Floki pravi:
Povprečne cene gozdov v sloveniji se gibljejo med 0,5 in 0,9 €/m2. 2€ po kvadratnem metru je že kar veliko seveda pa lahko stane kvadrat tudi več če so v gozdu dobra drevesa. Če imaš kvaliteten gozd je mogoče letno dobiti nekje 250€/ha torej 0,25€ /m2 na leto pridelka lesa, ampak to je že veliko.
Softi v bistvu nima pojma.

softi ima pojma.
gozd ob zazidljivi parceli, ki je poseljena in na drobno ne bo nikoli 0,5 do 1€. recimo, da se je na našem koncu v tistih časih prodajala zazidljiva parcela od 100 do 140 po kvadratu. nezazidljiva, z upanjem, da mogoče bo, lepa, ravna, ob zazidljivih za 40 do 60 in gozd na meji zazidljivosti, za objekti od 25 do 40.

nej proba kupiti in poročati. sem prepričan da 200m ne bo kupil pod 2 tisočaka. druga opcija, prosit za podiranje in odkup lesa v skrajnem primeru bo cenej.

btw
sem hotel odkupiti del parcele, 100m2, pot z določeno služnostjo. 5000€.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.564
471
83
Ob meji za del parcele ni cena nikoli povprečna glede na kategorijo zemljišča!

Kakih 15-20€ po kvadratu ob stanovanjski hiši je pomoje zemljišče vredno. Se pa bojim, da se bo sosed "tržno" obnašal in nastavil kakih 60-80€. Za 1€e pa ne bo nihče prodajal. Smatračl bo da ga za_ebavš če mu to ponudiš.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
hvala vsem za odgovore.

Vprašanje je bilo namenonma zastavljeno v taki obliki. Drugač pa sem spraševal bolj na splošno oz za v prihodnost, ker si malo ogledujem hiške in me je zanimalo kaj vse me čaka v primeru, da bi se za kakšno takšno odločil.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Naša "soseda" nam je hotla 100 m2 grmovja in brega ob parceli prodat za 200 eur/m2
hysterical-1.gif
Pa nisem hotel za 1 euro/m2 ampak bi ji dal tud 10 eurov, za 200 sem se pa samo obrnil, pa naj ma ona tisto grmovje če hoče.