Odduhi/oddušniki

MiSkO

Pripravnik
21. jul 2007
85
0
6
Živ,

ali morajo oddušniki nujno iti iz odtoka vertikalno proti strehi ali grejho lahko horizontalno do zunanje stene ter nato vertikalno?

Hvala za info.

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Po moje ni nujno, da so povsem vertikalni. Dobro pa je, da je vedno nek naklon, da se v primeru kondenza ta odteče.
Če bi kje zastajal, bi se tam lahko kaj zaredilo.

MiSkO

Pripravnik
21. jul 2007
85
0
6
Tku. hvala za info
smile-1.gif

MiSkO

Pripravnik
21. jul 2007
85
0
6
Mam še eno vprašanje... Če imam dve kopalnici/WC, ali potrebuje vsaka svoj oddušnik ali je dovolj samo eden...

Thx za info.

LP, M

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Zagovarjam teorijo dveh oddušnikov. Kadar pa sta ti dve kopalnici ena nad drugo v nadstropjih, pa sploh ni druge teorije.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Vse je odvisno kako so odtoki povezani. Pri nas v hiši imamo ločene odtoke za WC od ostalih odtokov, oddušik pa je samo eden.

Pri oddušnikih je pomembno da preprečiš nastanek zračnih žepov v odtokih, po mojem zadostuje eden, razen če imaš odtoke tako ločene, da jih ne moreš pred oddušnikom povezat med sabo.

MiSkO

Pripravnik
21. jul 2007
85
0
6
Hmm, mam dva WCja, ki nista en pod drugim. Vodovodar mi je rekel, da je dovolj en oddušnik... A se mi samo zdi, al je dejansko oddušnik podaljšana vertikalna cev iz odtočne cevi? No, upam, da je OK, da ne bom rabu kasnej razbijat
smile-1.gif
)

Hvala vsem za info...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
če je vodovodar rekel da bo OK potem verjetno tudi bo (sploh, če bo on delal kompletno inštalacijo).

Odduh skrbi predvsem zato da ti ob potegu vode v kotličku, podtlak ki ga voda ustvari v cevi za sabo, ne potegne vode iz ostalih sifonov (ki ostanejo suhi in začne smrdeti iz njih) oz. pri blažji opciji...bo klonkotalo v sifonih..torej bo 'kompletna kanalizacijska inštalacija vedela' da je bil nekdo na wc-ju.

In če bo odduh postavljen kot je treba (to mora vedeti vodovodar glede na tvojo situacijo) bo en odduh zadoščal.

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Citat:
Uporabnik MiSkO pravi:
Živ,

ali morajo oddušniki nujno iti iz odtoka vertikalno proti strehi ali grejho lahko horizontalno do zunanje stene ter nato vertikalno?

Hvala za info.

Men je vodovodar rekel, da so pri eni hiši imeli oddušnik speljan horizontalno v steno , malo pod fabjonov in jim je v parih letih fabjon zgnil. Midva pa imava en oddušnik peljanega skozi streho.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Pri nas je zadeva taka pa že več kot 20 let dobr dela. Odtok za WC je ločen od ostalih odtokov, na podstrešju pa je oddušnik vertikalno direktno iz odtoka za WC (seveda preko reducirja, ker za oddušnik ni potrebna tako velika cev), zraven se pa priključijo še ostali odtoki, kar pod pravim kotom.

Pa še ena zadeva videl sem že kakšne so posledice, ko ni oddušnika. Na krako WC po nekaj časa ne potegne več oziroma se polno nafila z vodo potem pa počasi kolikor uspe preko same WC školjke spustit zraka spušča vodo in odplake. WC je deloval kot zabit v najvišjem nadstropju hiše. Oddušnik je zadevo rešil.