oddajnik

han

Pripravnik
15. okt 2007
126
0
16
laibach
a b se dal kje kupiti/narediti mini oddajnik, na katerga bi priključil npr mp3 player in bi lahko poslušal glasbo na okoliških radijskih sprejemnikih (nočem da to zdej nese 5km, kake 50m bi blo že skor preveč)...vem da so včasih obstajale neke vrste "prisluškovalne" naprave ki so se napajale z 9v baterijo in so imele mikrofon, katero si postavil in si lahko v radiju 1km prisluškoval na navadnem radijskem sprejemniku..nekaj podobnega bi mi prišlo prav, samo da bi namesto mikrofona bil audio in priključek.

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
pomojem dokler neboš skakal v frekvence radiev in moč tvojega oddajnika nebo presegala zakonsko predpisane moči nebi smel bit problem vezje ti pa nardi vsak elektronik ( del praktičnega pouka so bili AM FK sprejemniki )

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Hja... so bile ja
grims-1.gif

Samo tisto ni ravno zanesljivo delalo, pa še kar se tiče nastavljanja, vedno je bil "blizu" kak radio in je tak čudno šumelo potem. Verjetno bi lahko namesto mikrofona gor dal audio, samo vprašanje koliko daleč bi neslo potem to (razen če dobiš prav namensko vezje).
Lahko pa pogledam po arhivu, pa mogoče najdem načrt za tisto reč. Se spomnem samo, da ni bilo bog-ve-kaj od vezja, dva tranzistorja, par uporov, pa spremenljiv kondenzator+tuljava za nihajni krog...

lp
Peter

han

Pripravnik
15. okt 2007
126
0
16
laibach
ja to je kr lepa zadevca...pa še draga ni...nekaj podobnega sem iskal..če je pa kje še cenej in za nardit pa še bolj..
če zadeva nese kakih 10m mi je čist dost, pa da ne bo vse hreščal, tko da se da lepo slišat musko...
ubistvu zadevco rabim za v službo, kjer mamo pač navaden radio, brez cd-ja in kasete za poslušat in roko na srce radijske postaje smrdijo...poln kufr mam raznih željkičev in zal in mame manke...tko da hočem met svojo musko. da pa prnesem svoj radio na cd-je ali mp3-je ne pride upoštev...možnost je edino ta da se mini oddajnik "skrije" nekam in posluša svojo glasbo...

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Vpisi v gugla " FM transmitter DIY " in ti najde mali milijon zadetkov na tvojo temo.
Tiste preprostejse z enim transistorjem sem delal cca.20 let nazaj pa ni bilo kaksne posebne kvalitete
d055.gif

faq_fmxmtr.gif

lithium

Pripravnik
18. avg 2007
588
8
18
Ja vsi ti simple oscilatorji z enim tranzistorjem imajo probleme s stabilnostjo frekvence, ki je odvisna od napetosti baterije in temperature okolice.

Davno nazaj, ko sem še bil malo več "elektronik", sem sestavil zadevo podobno tej (in za piratski radio je bila prav kul)
smile-1.gif

http://www.piratenationradio.org/altoids.html

Nazadnje urejeno: