obveznice R. Slovenije

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
v kateri štacuni jih lahko kupim?
confused-1.gif

Tale 6% letna obrestna mera mi je zlo všeč - to je boljša obrestna mera kot na banki, zakaj majo samo američani na voljo take obveznice?
10.gif

bemti JJanez, spet maš neka mutna posla in jst ne morem met nič od tega

spenstar

Fizikalc
2. sep 2007
967
119
43
USA nas bo kupila. Imamo pravo lokacijo z dovolj vode. Recimo, Coca-Cola nas kupi kot ti kekse.
evil.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.575
5.139
113
Lahko se ti sicer zgodi, da boš moral kak del obveznic "odpisati", če državi šlo slabo in razglasi bankrot.
6% je zaradi tega tveganja. Laično mi to deluje, da upamo, da nam bo uspelo ali vsako leto pobrati za 6% več davkov (= rabimo lepo rast BDP) ali pa da bomo začeli tako lep varčevati, da bo ostajalo v malhi v prihodnosti...

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
kaj, grem na svojo banko in rečem da hočem te obveznice al kaj? Al to prodajajo na Banki Slovenije? resno mi ni jasno zakaj tega ne ponudijo svojim državljanom, sej mi mamo tut nekaj denarja v štumfih.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
kaj, grem na svojo banko in rečem da hočem te obveznice al kaj? Al to prodajajo na Banki Slovenije? resno mi ni jasno zakaj tega ne ponudijo svojim državljanom, sej mi mamo tut nekaj denarja v štumfih.
A to ti je pa jasno, zakaj Iskra lahko dobi svoje križišče za kasirat, ti pa ne?

SFRJ jih je v prejšnji državi ponudila tudi svojim državljanom, in tudi vrnila z obljubljenimi obrestmi.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.767
6.545
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Lahko se ti sicer zgodi, da boš moral kak del obveznic "odpisati", če državi šlo slabo in razglasi bankrot.
6% je zaradi tega tveganja.
Ker gre za ameriške dolarje, obstaja še dodatno tveganje glede menjalnega tečaja.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.575
5.139
113
V eni od bolj bogatih EU držav (mogoče Danska?) so res naredili nekaj takega in so državljani vse pokupili. Sicer ne dvomim, da ni v Sloveniji (ali npr. Grčiji) dovolj denarja pri ljudeh, da bi lahko državo nekaj časa kreditirali, dvomim pa, da bi ga dali od sebe v tako naložbo. Očitno v to dvomi tudi politika. Čeprav, skladi kupujejo obveznice... Ne vem, zakaj ne bi fizična oseba mogla.

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
resno mi ni jasno zakaj tega ne ponudijo svojim državljanom, sej mi mamo tut nekaj denarja v štumfih.
Tisti denar v štumfih ti bodo spulili na drug način.