Obstojnost konzervirane hrane

cerveza

Pripravnik
9. sep 2012
39
13
8
Hej

Nikoli prej nisem kupoval konzerv, pa me zanima glede stročnega fižola, graha, koruze ipd. iz konzerv oz. vloženih kozarcev, kako dolgo so te stvari obstojne po odprtju, pa da imaš shranjeno nekje v kleti na hladnem ali pa v hladilniku? Je to nekaj dni? Tednov? Je to odvisno od raznih konzveransev oz. dodatkov v konzervah?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Načeloma konzervansov ni, ker gre za zaprto, pasterizirano zadevo. Kvečjemu sol, pa kake začimbe.

Ko odpreš, vdre noter kisik, ter kake bakterije, plesen...v hladilniku je potem to obstojno kak teden, po navadi se začne gor delati plesen, takrat veš da je pri koncu...
 

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.021
184
63
Leta 1985 smo v JNA dobivali 30 let stare konzerve. Pa se noben ni zastrupil. Kakšne dodatke so dajali noter takrat, ne vem, a konzerva je imela status "trajna"... seveda dokler je bila zaprta.
Tehnologija danes je verjetno precej drugačna, rok trajanja pa bi moral biti napisan na vsaki konzervi. Tudi to, v kolikšnem času jo je treba porabiti, če jo odpreš.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Robert

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Ko je enkrat pasterizirano in nepredušno zaprto, je praktično "večno" Imaš na you tubu posnetke, ko folk odpira in je konzerve iz druge svetovne. Sicer je že vse zdrizasto, ampak pravijo da užitno.
 
22. jul 2007
13.433
1.672
113
124
Leta 1985 smo v JNA dobivali 30 let stare konzerve. Pa se noben ni zastrupil. Kakšne dodatke so dajali noter takrat, ne vem, a konzerva je imela status "trajna"... seveda dokler je bila zaprta.
Tehnologija danes je verjetno precej drugačna, rok trajanja pa bi moral biti napisan na vsaki konzervi. Tudi to, v kolikšnem času jo je treba porabiti, če jo odpreš.
A si mogoče pozabil, da si takrat v JNA dobil tudi eno "pikico" v ramo, da si potem lahko jedel tudi zemljo in ti nič ni bi bilo.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Najbolji

jezek

Guru
24. jul 2008
3.448
1.446
113
Ko odpres se porabi. Kak fizol in koruzo imas lahko se ene 3 dni v friziderju ce das v drugo posodo. V odprti konzervi naj se ne bi hranilo, vsaj tako je veljalo. Veljalo je tudi, da se pasteta takoj zavrze. Potem pa je prisel poklopec za odprto konzervo pastete....in zdaj Bog si ga vedi. Glede na ceno konzerv jaz porabim kar treba, ostalo v smeti direkt.
 
  • Všeč mi je
Reactions: brane_new

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.722
6.731
113
pri taščici
Leta 1985 smo v JNA dobivali 30 let stare konzerve. Pa se noben ni zastrupil. Kakšne dodatke so dajali noter takrat, ne vem, a konzerva je imela status "trajna"... seveda dokler je bila zaprta.
Tehnologija danes je verjetno precej drugačna, rok trajanja pa bi moral biti napisan na vsaki konzervi. Tudi to, v kolikšnem času jo je treba porabiti, če jo odpreš.
Saj so tudi pred nekaj leti v.okolici ex jna objektov jedli JNA SDO
 

hgard

Guru
22. jul 2007
4.082
582
113
Nas so še v osnovni šoli strašili, da so v konzervah lahko bakterije, ki izločajo botulin. Ne vem ali se je to kje zgodilo ali je samo teorija.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.482
5.021
113
Odkritje konzerve je baje zaslužno, da je Napoleon uspel priti do Moskve :D
Zaprta konzerva je varna, če niso kaj zajebali v postopku. Takrat jo običajno napihne in je lahko zelo nevarno, če to vseeno papcamo.
Ko jo odpremo, po nekih teorijah hrane ne bi smeli hraniti v tej odprti konzervi, temveč jo prestaviti v drugo posodo in jo odvisno od vrste hrane lahko še kak dan hranimo v hladilniku. Prestaviti moramo zato, ker verjetno tvegamo, da se pojavi korozija materiala konzerve, ki je bil do tedaj skrit pred zrakom:sprasujemse:. Vsekakor pa bi bilo čudno, če se nam zdi, da se fižol iz konzerve v hladilniku ne pokvari približno ravno tako hitro kot fižol, ki smo ga sami skuhali. To lahko zagotovi samo nek konkreten konzervans, ki ga konzerva načeloma ne rabi, ker je pasterilizirana.
V vojski smo SDO-je (Suhi Dnevni Obrok) jedli tudi toliko stare kot smo bili sami takrat stari. Če konzerve ne bi bile OK, nas nobena "vakcina" ni mogla rešiti, ker takega cepiva ni bilo ne takrat in ne danes. Mikrobiološko so bile tudi tako stare konzerve brezhibne, brez bakterij in virusov.
 

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.231
2.511
113
Dodam le še staro mnenje - da udarjene/poškodovane konzerve lahko na notranji strani začnejo "oksidirat" in se hrana v njih pokvari.
Sam nikoli ne kupim obtolčene konzerve.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Pepe

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Nas so še v osnovni šoli strašili, da so v konzervah lahko bakterije, ki izločajo botulin. Ne vem ali se je to kje zgodilo ali je samo teorija.
Gre za toksin clostridium botulinum, isto zadevo, kot si zvezdnice in zvezdniki ubrizgavajo v obrazne mišice. Omrtviči mišice, če pride do sistemske okužbe, se na koncu zadušiš, ker ti trebušne mišice ne pomagajo predihovati.

Včasih, je bilo, zaradi slabe tehnologije in nepoznavanja mikrobiologije to kar stalnica, pa so bile konzerve napihnjene...
Sedaj tega praktično v razvitem svetu ni več
 

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.413
2.578
113
ZAPRTA konzervirana hrana je varna hrana do datuma na embalaži!





ODPRTA konzervirana hrana je varna toliko časa, kot sveža ista hrana!
 

Podobne teme