obnova plastičnih žarometov

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
548
0
16
To zanima tudi mene! Poleg tega me zanima še ali se pri xenonskem žarometu da sčistit tudi leča za xenon, ker z leti postane mat (neprozorna).

Dr_S

Pripravnik
22. avg 2007
899
6
18
Najprej z vodobrusnim 1200, potem 1500, 2000 in na koncu s polirno pasto Xeropol

cresh

Fizikalc
2. sep 2007
1.137
6
38
Litija
brez brušenja bo težko šlo

prjatu, ki se s tem bavi začne pri P600 in konča z P3000. Potem pa šele poliranje. Če bi pa rad da ti on naredi pa pod ZS. Naredi pa zelo profi !!

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Ti vprašaj tega kolega, kje on dobi 3000 grit papir, ker se po moje tak ponudnik skriva nekje v gozdu. V glavnem, ne morem dobit več kot 1600, zato bi bil hvaležen za več info.
wink-1.gif

Drugače pa s xerapolom je treba pazit, ker ne deluje na polikarbonatih (to je ponavadi lexan steklo) in polipropilenu. Zafila samo do naslednjega pranja. Ma pa Meg neko polirno pasto, to bo pa vincent znal elaborirat.
wink-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.010
11.131
113
hm, p2000 dobiš v vseh trgovinah z laki, to ni problem, sem pa tudi sam enkrat nekaj brusil (z enim kolegom sva eksperimentirala) in naredil ven rise z 2000, je pa gladko drugače... spolirat pa ven nisem mogel
frown-1.gif

tako da P3000 bi bila rešitev, ampak kje dobiti...
3M kaj? polirna pasta?

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
spolirat se da samo problem je ker zadeva ni dolgo obstojna, samo za prodat avto...

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
Ne vem kaj pri notranji leči s poliranjem ne boš naredil (poškodbe plastike zaradi vročine so popolnoma drugačne od prask na zunanji strani žarometa, ki se jih da spolirati). Ali menjava leče (če se ta del da dobiti) ali pa kompletnega žarometa...

corsol

Guru
11. mar 2010
3.082
1.036
113
Tudi jaz se pripravljam na podvig poliranja luči, vendar imam kar nekaj pomislekov in odlašam.
Zakaj?
Na netu je kar nekaj napisanega na to temo, prav tako je kar nekaj proizvodov za sanacijo meglenih, rumenkastih žarometov.
Še najceneje je kot so že predhodniki omenili da se lotite zadeve z vodobrusnim papirjem npr.600-800(zelo poškodovano) in nadlajujete tja do 2000 .....npr 800-1200-1600-2000.Nikoli polirati s krožnimi gibi! Vedno eno granulacijo levo-desno, naslednjo gor-dol, potem spet levo-desno itd......do končne (npr.2000).
Do tu vse lepo in prav , zadeva deluje in je ničkolikokrat preverjena(pozor-vzemite si čas npr. 1uro na žaromet, sicer ne bo nič oz. lahko še poslabšate vse skupaj).

Od tu dalje pa je problem, če boste tako spolirali se vam bo prej ali slej oz. relativno kmalu , sigurno pa prej kot je trajalo pri novih lučeh do nastanka meglice, meglica zopet pojavila, to pa zato ker je nov žaromet lakiran zaradi zaščite same plastike oz. polikarbonata.
Polikarbonat je super zadeva v primerjavi s steklom, je močnejši, bolj odporen na udarce,...itd....ima pa slabo lastnost da je občutljivna vremenske vplive(kisel dež) , predvsem pa UV žarke(SONCE) ...in posledica tega je "erozija polkarbonata".
Na trgu se dobijo razni produkti za sanacijo tega, koliko so uspešni na dolgi rok je vprašanje.
Vsak proizvod/komplet za poliranje (npr . sem spada tudi 3M, ki nudi komplet za popravilo-poliranje) je le začasna rešitev ponavadi pa niti ni poceni in za neke začasne rešitve je dovolj dober tudi vodobrusni papir.

Potem so tu še razni kompleti , ki vsebujejo končni premaz, ki naj bi bil primerljiv z original zaščito, kako prevriti učinkovitost je seveda vprašanje---po 5 letih je itak prekasno za karkoli reklamirat.
Nekje so preizkušali razne take in drugačne premaze, za katere so proizvajalci trdili da so 100% UV nepropustni, rezultat je bil da noben ni bil 100% UV nepropusten.......torej.....zopet zna biti nakup takega kompleta drag štos (cca 50-60€) .

Na kar nekaj ameriških forumih sem prebral da se še najbolje kot premaz obnese nek prosojen lak za les(proizvajalec ni prisoten na tej strani luže).

Torej:
-Poliranje v lastni režiji zelo poceni - začasna rešitev
-Poliranje pri "profitu" verjento malce boljši končni rezultat in pa cenovno ne več tako ugodno -, še vedno začasna rešitev
-Nakup kompleta za popravilo in kočnim premazom - ? - relativno drago.
-Nova Tajwanska luč 50-100€
- Nova OE luč 250-500€
- Nova luč proizvajalca(npr.Hella, Veleo) , ki dela za OE - 130 - 300€

...odločitev je vaša.

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik 3287

Malo te bom popravil. ČE naredite po pravilih (večkrat preverjenih) bo stvar obstojna več let. Imate kar nekaj "vodičev" tudi na slo forumih. Objavljene so tudi slike pred, po in tudi slike po kakem letu dni. Cenovno (v lastni režiji) pride drobiž. Traja pa več kot eno uro. Računajte raje 3-4 ure na kos. Svetujem pa, da si dobro preberete "navodila".

lp

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Sam ima doma v škatli dve motni luči od Passata, ker sem svoje zamenjal z novimi (je bili poleg motnosti še problem z mehanizmom za nastavitev in sem komplet zamenjal).

Sem probal (za foro) s poliranjem ampak sem končal na P1200 papirju, kar je bil najbolj fin ki sem ga imel pri sebi. Dobil sem čisto belo in motno steklo!
cheer.gif

Če bom imel čas se mogoče lotim še s 1500 in 2000 granulacije + polirpasto ... (po pravici povedano sem se sedaj po 1 letu spomnil da imam luči doma)!
evil.gif

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Sem probal (za foro) s poliranjem ampak sem končal na P1200 papirju, kar je bil najbolj fin ki sem ga imel pri sebi. Dobil sem čisto belo in motno steklo!
cheer.gif

Si brusil vodno ali na suho?

corsol

Guru
11. mar 2010
3.082
1.036
113
Namenoma nisem hotel pisati nekih točnih številk, vse sem napisal bolj okvirno za dobit "občutek".
Problem je ker vse luči niso enakih oblik npr. nekatere so take oblike da so bolj na udaru UV žarkov, druge manj, potem je verjetno nekaj razlike tudi po letih , materiali se z leti izboljšujejo, prav tako vsi proizvajalci nimajo identičnih materialov itd. itd.

Npr. pri meni l.2002 so žarometi "grdi" ampak na tehničnem ni problema, nekatere avte tega letnika (drug proizvajalec) pa so zaradi tega na tehničnem vrgli. Verjetno tudi nekomu , ki ima stalno garažiran avto žarometi zdržijo dalj časa kot dugemu, ki ima avto ves čas zunaj, je več faktorjev , ki vplivajo na to kako hitro se erozija pojavi.

cresh

Fizikalc
2. sep 2007
1.137
6
38
Litija
Citat:
Uporabnik Naglfar pravi:
Ti vprašaj tega kolega, kje on dobi 3000 grit papir, ker se po moje tak ponudnik skriva nekje v gozdu. V glavnem, ne morem dobit več kot 1600, zato bi bil hvaležen za več info.
wink-1.gif

Drugače pa s xerapolom je treba pazit, ker ne deluje na polikarbonatih (to je ponavadi lexan steklo) in polipropilenu. Zafila samo do naslednjega pranja. Ma pa Meg neko polirno pasto, to bo pa vincent znal elaborirat.
wink-1.gif

dobi ga pri meni, hehe. Mam pa tud P 4000 če rabiš
wink-1.gif

Meguiar's ima t.i. PlastX, ki je temu namenjen. Samo morš vedet, da večje rise dobiš ven zgolj z brušenjem. Ta polirna pasta je bolj za hobi varianto, če bi si kdo rad na hitr mal rad popravil luči

corsol

Guru
11. mar 2010
3.082
1.036
113

S KATERo granulacijo bi lahko primerjal PlastX ?
oz. a je ta podatek dostopen?

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Citat:
Uporabnik Naglfar pravi:
Citat:
cheer.gif

Vodno, pri tako finih papirjih nimaš kaj ročno!
ne-ne-1.gif

cresh

Fizikalc
2. sep 2007
1.137
6
38
Litija
Citat:
Citat:
Uporabnik Naglfar pravi:
Citat:
cheer.gif

Vodno, pri tako finih papirjih nimaš kaj ročno!
ne-ne-1.gif

razloži kaj si točn kle mislu. K glih ne štekam kaj si mislu s tem.

corsol

Guru
11. mar 2010
3.082
1.036
113
verjetno je prehitro tipkal.......jaz sem pa hitro bral ..... in sem šele zdaj opazil kaj piše.