Obletnica uvedbe nacionalne valute

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
8. oktobra l.91 je bil uveden sl. tolar kot plačilno sredstvo. Se vam kaj kolca po njemu? ni bilo slabo, kar se tiče današnjih cajtov
wink-1.gif

hrci

Pripravnik
22. jan 2008
865
2
18
kolca ne glih samo po tolarjih ampak tui po lajfu kaki je te bil..

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
8. oktobra l.91 je bil uveden sl. tolar kot plačilno sredstvo. Se vam kaj kolca po njemu? ni bilo slabo, kar se tiče današnjih cajtov
wink-1.gif

Kolca se mi vsakokrat, ko si ceno živil preračunam v tolarje. In ko se mi zdi recimo kilo mesa za 6€ ugodna cena in preračunam, da je to 1500 SIT, me kar mine, da bi sploh še kaj jedel
crazy1.gif

Ali pa kebab za 3.5€, kar je 840 SIT. Me prav zanima kako bi v času tolarjev albanezom laufal biznis s kebabi, če bi imeli takšne cene... Zdaj daš tiste kovance na pult in si misliš kako poceni si se najedel
tongue-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
wink-1.gif

Za "Cankarja" si kar veliko dobil oz. si čel večer plačeval.

Danes imaš za 50 eur, kar je več od Cankarja, precej suho grlo, jedva plačaš kakšno vstopnino.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ni šla toliko gor kot so šle cene. Pa tudi pri ostalih, ki jih poznam, niso.

Saj nekatere stvari so se pocenile, recimo tehnika. Zdaj lahko že za 300€ dobiš čisto uporaben laptop, včasih ni blo šanse za manj kot 180.000 SIT (750€).

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
ksz

Kaj pa vem - lepo je bilo imeti svoj denar. Malo slabše je bilo to, da je zaradi škodljive gradualistične politike zgubljal svojo vrednost. Začel je pri približno 13 SIT za 1 DEM (se ne spomnim natančno, a je bilo celo 7??), končal pa blizu 170 SIT za 1 DEM

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ne vem, če je tolar tako izgubljal, po moje je marka pridobivala. Ker razmerje do forintov, lir in šilingov se ni kaj veliko spreminjalo.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
V EU so imeli fiksiranje razmerje med tečaji 1DEM = 7,1 ATS = 700 ITL; kasneje je lira devalvirala na 1 DEM = 1000 ITL; ampak razmerje je bilo spet fiksno.

Forinti so druga zgodba.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
ksz

Kaj pa vem - lepo je bilo imeti svoj denar. Malo slabše je bilo to, da je zaradi škodljive gradualistične politike zgubljal svojo vrednost. Začel je pri približno 13 SIT za 1 DEM (se ne spomnim natančno, a je bilo celo 7??), končal pa blizu 170 SIT za 1 DEM

1,95DEM za 1€, ki je bil 239,4SIT...

Nekaj ne štima...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.575
5.139
113
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:Se vam kaj kolca po njemu? ni bilo slabo, kar se tiče današnjih cajtov
wink-1.gif
Prav nič se mi ne kolca. Časi so danes bistveno boljši. Ko sem šel kupit prvega PC-ja sem tolarje na banki s pulta pometel kar v plastično vrečko potem pa v neko firmo na MB Lentu, kjer se ga kupil. Danes si ga moji otroci lažje kupijo za štipendijo kot sem si ga jaz takrat za plačo. Študentje še zmeraj imajo bone in subvencijo stanarine. Tega leta 1991 ni bilo. Prve plače sem kot inženir dobil manj kot 100 DEM. Tast je bil šofer na predhodniku DARS-a in je dobil cca 700 DEM. Ja, že takrat so bile razlike in v državnih firmah je že takrat dobro laufalo.
Zanimiv je bil tudi postopek menjave dinarjev za bone. Tri dni na voljo za menjavo v časih, ko so zelo malo laufale kreditne kartice, malo več čeki, ni bilo bankomatov in si običajno imel nekaj gotovine. Do žene v bolnico, da vzamem še njeno gotovino, potem na banko, pa nazaj v bolnico, da ima nekaj denarja pri sebi, če kaj rabi...
Danes bi nastal generalni štrajk, če bi se tako pritisnilo na ljudi.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
ksz

1,95DEM za 1€, ki je bil 239,4SIT...

Nekaj ne štima...

Zayebal
redface-1.gif
v glavi sem imel 1EUR=349,4 SIT

Torej popravljam - na koncu je bilo 1 DEM = 120 SIT (približno)