Občasni oblak dima iz izpuha napoveduje kaj?

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
7 let star dizelski motor (2.0, 170KM) VAG grupe sicer dela ok, ne javlja nobenih napak, itd. Je pa po menjavi programske opreme zaradi vsem znanega goljufanja začel delati stvari, ki jih prej ni. Sedaj pa ne vem ali je to res posledica menjave programa ali so to le simptomi drugih težav, ki so se po naključju začeli sedaj.

Ti simptomi se ne pojavljajo vsak dan, pač pa recimo 1x tedensko, včasih večkrat zaporedoma, včasih le enkrat in nato 1 teden nič. Največkrat je tako, da motor še ni 100% ogret, je pa blizu in ko malenkost bolj pritisneš na plin (v nižjih prestavah), spusti iz izpuha prav lepo viden oblak dima. Vidim ga v vzratnem ogledalu, torej ni prav majhen. Izgleda tak svetel dim, ne temen. Ko se po taki vožnji parkiram, sem opazil, da velikokrat dela tudi ventilator mašine (pa ni ne vroče, mašina se je pa komaj segrela) in okoli avta malo smrdi po zažganem.

Sam razmišljam, da je to kakšna nova famozna funkcija motorja, ki občasno kuri svinjarijo. Če pa ni...je pa kaj?

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Ventilator po izklopu motorja je tipičen znak, da si izklopil motor medtem, ko je delal DPF regeneracijo. To potrjuje tudi smrad po zažganem.
Isto ti je delal tudi pred nadgradnjo programske opreme, le da bistveno redkeje.

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Torej sedaj dela regeneracijo veliko bolj pogosto kot pred menjavo programske opreme, kar berem tudi drugje. Čudno se mi zdi, da dela regeneracijo tudi, če mašina ni še 100% ogreta in hkrati se mi čudno zdi, da pusti za sabo toliko dima. Ampak ja, ostalo je nekako logično.

Predlagaš, da ne ugašam avta, če sliišim ventilator oz. opazim, da dela regeneracijo? Praktično ravno ni...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Pejd enkrat na morje z njim al neki, ne sam kratke fure do cerkve.
wink-1.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Ne, če nimaš samo mestnih jajcanj, ni nobene potrebe po čakanju, da se DPF regen izvrši do konca. Itak se bo naslednjič izvedel.
Tudi, če motor še ni 100% ogret, se DPF regen že vrši. Vsaj pri meni.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Dvomim, da je normalno, da bi med regeneracijo spuščal kak oblak dima. Na dveh dizlih z DPF v naši družini tega nisem opazil.
Razen, če je VW tudi tukaj vgradil kako "bližnjico".

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Po moje je fora v tem, da je prej delal regeneracijo veliko redkeje in še to na daljših vožnjah ob res ogreti mašini, kar pomeni, da nisi opazil nič, tudi, če je bilo kaj dima. Sedaj pa dela pogosto, pri ne čisto ogreti mašini med počasno vožnjo in opaziš dim veliko hitreje.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Glede oblaka dima ne bi vedel, je pa možno, da je sedaj zadeva dodatno potencirana...
Ostali znaki so definitivno zaradi DPF regen-a.

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.087
447
83
45
dolenska
Sicer ji FW ali, prijatel na AR 159 1.9, 120 km dol vzel ta dpf in čipiral na 150 km. Poraba padla za cca 3 deci. Kadi nič pri 200 jurckov. Tadrug vse vn vzel, tut katalizator, neke lopute odpru, cipiral na skoraj 200 km. Naredil 100 jurckov BP. Auto pa dobesedno žvat. Če ne bi tko nizko sedel in če ne bi imel prtlažnik tist butast rob, bi že zdavnaj AR imel.
Aja kar se tiče FW oz VAG grupe zadnje čase vsi neki jokcajo. Tudi tisti, ki imajo 2016 letnik. Zanimivo

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Dobil sem vpoklic za TDI motor zaradi tiste afere z navadno pošto. Glede na izkušnje prijatelja in alterašev, najraje ne bi šel na servis. Nikjer ne piše , da je obvezno. Vaš komentar, če pa je že v kakšni drugi temi, me naj nekdo preusmeri.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Meni je rahlo sumljivo vse skupaj. Zaradi pdf.ja ti ne bi smelo priti nič skozi izpuh...a ti vseeno pride. Torej ti nekaj pošteno paca izpuh..posledica tega je stalno vklapljanje pdf.ja (ena od opcij..poleg nadgradnje programske opreme).
Jaz bi vseeno preventivno dal zadveo pregledat. Lahko ti zgolj sovpada oboje.

jello

Guru
22. sep 2008
10.150
3.867
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Lahko ti zgolj sovpada oboje.

Ja, tako kot ostalim 99%, ki imajo po updejtu probleme se je tudi njemu ravno poklopilo.

@Tdi: ne, vpoklic ni obvezen. 1,99 EUR za šampanjec zaenkrat še imam, avto mi pa tudi dela, zato tega vpoklica ne rabim. Hvala, ampak ne hvala.

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.087
447
83
45
dolenska
Citat:
Uporabnik Gasper008 pravi:
Ne vem no, če bi bile saje bi bilo dim črn, tu je pa govora o svetlem dimu.
A ni beli dim znak, da dela regenercijo? Razen če je drugačen vonj, pl pa lahko olje oz vodo papca.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Meni je rahlo sumljivo vse skupaj. Zaradi pdf.ja ti ne bi smelo priti nič skozi izpuh...a ti vseeno pride. Torej ti nekaj pošteno paca izpuh..posledica tega je stalno vklapljanje pdf.ja (ena od opcij..poleg nadgradnje programske opreme).
Jaz bi vseeno preventivno dal zadveo pregledat. Lahko ti zgolj sovpada oboje.
dpf ali fap filter, ne pdf..
smile-1.gif

drgac pa ravno sedaj tele dni delamo doktorat zaradi dpf senzorja in posledicno zamasenega dpf filtra na enem dizlu..
rolleyes-1.gif

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.741
15.793
113
Ampak če bi bilo temu tako, bi se to videlo tudi na povišani porabi in spet bi dim moral biti prej temen kot pa svetel. Ali se pač motim?
17758-icon_confused.gif