Novogradnja- ekosklad

badboys

Pripravnik
18. avg 2007
52
0
6
Mislim logika na višku, imam novogradnjo in sem se odločil vgraditi energijsko varčna okna, vse ok okna naročil vsi zagotavljajo da se da dobiti nekaj subvencije od eko sklada, danes pa kličem gor pa pravijo da je subvencija samo za zamenjavo starih oken, pri novogradnjah subvencije ni. In oni naj bi spodbujali k energijski varčnosti.......... ja pa ja de.......
bonk.gif

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.286
812
113
ekosklad je za spodbujanje tistih, ki imajo stara okna in bi jih zamenjali. Ti pa itak moraš delat po novi zakonodaji, ki predvideva bolj strožj predpise za okna. Ali se motim?

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ne ne motiš se.
Če pa se jaz ne motim, pa ekosklad "prispeva" eno malenkost, če se nograditelj odloči delat pasivno hišo namesto navadne. Podrobnosti pa ne vem ....

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Če se zdilaš za popust pri trgovcu boš prišel ceneje skozi, kot pa če ti nekako uspe dobiti sofinanciranje s strani eko sklada .. Mene je to pri oknih za 5000€ prišlo ceneje 1600€
wink-1.gif
Toliko od eko sklada nikoli ne bi dobil nazaj.

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.131
190
63
Citat:
Uporabnik kripo pravi:
Če se zdilaš za popust pri trgovcu boš prišel ceneje skozi, kot pa če ti nekako uspe dobiti sofinanciranje s strani eko sklada .. Mene je to pri oknih za 5000€ prišlo ceneje 1600€
wink-1.gif
Toliko od eko sklada nikoli ne bi dobil nazaj.

kaj pa če se zmeniš za popust in še od ekoslada dobiš nazaj?
jaz sem se zmenil za 25% popusta in še za sofinanciranje.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Seveda....saj je to dvoje ni prav nič povezano, v vsakem primeru pridejo prav nepovratna sredstva ekosklada.

Glede razpisov pa vse piše na strani ekosklada.

badboys

Pripravnik
18. avg 2007
52
0
6
ja sej ampak jaz ne zastopim, ok zamenjava starih oken z energijsko varčnimi pač moraš imet Ukw manj od 1,2 profili plus steklo, ok če pa delaš novogradno pa nič ne dobiš od eko sklada za okna potem pač daš cenejša ki imajo UKw večji od 1,2 oziroma po tvoji želji, nekateri pač dajo okna da so čim cenejša. Čez 10 let bodo pa spet dajal subvencije da boš lahko ta okna zamenjal z energijsko bolj varčnimi....resnično ne razumem njihove logike.....

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Gradil bi varčno hišo saj ni treba pasivne če prav vem in bi dobil že sproti. Pač problem je bil takrat večji in teh starih zelo požrešnih stavb je veliko in mnogo jih je tudi s skromnimi lastniki.

Če pa zidaš novo hišo z novimi materiali pa prvič nisi najbolj pomoči potreben (pač nova hipša) drugič imaš na voljo ob prvi vgradnji same izpopolnjene tehnologije od izolacij do ogrevalnih naprav in to brez nekih ogromnih doplačil kot nastanejo pri obnovi.

Da v teh časih daš delat kako hišo z ogrevanjem na kurilca in ne izoliraš nič si si pa popolnoma sam kriv, izolacija fasade je ob izgradnji minimalen strošek napram fasadi sami.

Toliko kot je na voljo denarja ga gre....zakaj bi potem razširjali krog dobitnikov? Meni se zdi že nesmiselno financirat pasivne hiše, ker če dela pasivno hišo ima model že dovolj pod palcem da ima za dopačilo napram neki normalni nizkoenergijski.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.775
170
63
ksz

pri ekosladi je tako, da karkoli kupiš, mora biti funkcionalno vgrajeno, kar pomeni račun od majstra, ki ti okna vgradi.
Če se ti tak način splača je pa stvar posameznika, kako se znajde.

lp

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Pri novogradnji (in obnovi, ki zahteva gradbeno dovoljenje) je potrebno upoštevat gradbene predpise, ki že vsebujejo varčno stavbno pohištvo, pa izolacijo, pa tako naprej. To pomeni, da si dolžan te materiale uporabiti. Itak jih imaš v projektu. Nadzornik (na gradbišču) te pa tudi ne bo spustil naprej, če jih ne boš uporabil. Vsaj ne bi te smel.
Kolikor jaz razumem filozofijo okrog sklada (in podobnih inštitucij, ki ponujajo korenčke) pa gre predvsem za spodbujanje ekološke ozaveščenosti (uradno) in predvsem za spodbujanje zapravljanja denarja. Sami uradniki na skladu pravijo, da so presenečeni nad učinkom, ko z relativno majhnim vložkom (proračunskega) denarja dosegajo velilke rezultate. Seveda, ko pa gre narod v obnove zaradi obljube do 40% povračila, dobijo pa 10, ali 20 %, ali pa tudi nič (če je recimo gužva), zadeva je pa itak narejena. Pri pasivni gradnji misllim da subvencionirajo četrtino razlike v stroških med normalno in pasivno gradnjo.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Za centralne itak rabiš račun ipd. ker tako dobiš 8,5% DDV, čene moraš pa robo kupit nekje z 20% davka.

Sem mel opcijo kupit centralno prek ene firme izredno ugodno samo, ker bi davek bil 20% se pa hitro zgubi večji del popusta, monter ga pa tudi da čeprav ne tako veliko.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
To vem da je treba delat po zakonodaji oz. da se ne da drugače uredit papirjev, sam po "terenu" pa vidim še veliko hiš za katere dvomim da imajo te minimalne zahteve izpolnjene.

Ekosklad nič ne obljublja....je točno napisano do koliko dobiš za kaj povrneno in nič več nič manj.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Novi pravilnik o gradnji objektov mislim da velja od letos poleti (ne me držat za jezik, vem da je realtivno nov). In najbrž ima prehodne določbe za objekte, ki so že v gradnji ali pa so v fazi zaključevanja. Torej boš še nekaj časa videval objekte, ki ne bodo v skladu z novimi zahtevami.

Ekosklad pa ima različne vzpodbude in različne načine. bil je čas, ko so dodeljevali do 40% (lahko tudi manj, odvisno od števila prosilcev) naložbe. Danes verjamem, da dajo kar zapišejo. Obstaja majhna caka; denar je omejen. Se pravi toliko kolikor obljubijo dajo tistim, ki prej pridejo. Se pravi da če je naval velik, nekdo ne bo dobil sredstev. Isti šmorn kar se tiče vzvoda, ki ljudi pripravi do investicije, ki se je brez te obljube najbrž ne bi lotili. Korenček na palici ...
Seveda pa je fino, da če človek itak obnavlja, da dobi nekaj povrnjenega.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
To so minimalne formalne zahteve, pričakoval bi da vsak zida bolje ko je objekt še v tej fazi kot pa minimalne zahteve, da dobijo papirje.

Glede ekosklada pa še... zdaj dajo tolk kot je napisano, so pa zneski dokaj "skromni" recimo kurilnica te pride 15k€ dobiš pa maks 25% oz maks 1500€, je pa to vsekakor dobrodošlo. Prejšnja leta so imeli cca. 5mio€ če se dobro spomnim, zdaj pa dobivajo ta sredstva od obdavčitve goriv oz. okoljske dajatve pri gorivu in tega denarja je letos skoraj 14mio€, tako da bi res morali vsi dobit.

Če pa ne dobijo letos, pa imajo pravico prijave na naslednji razpis oz. odvisno od pogojev pač, ampak letos pa lani so kar dobivali tudi za nazaj (omejeno časovno seveda).

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Citat:
Uporabnik badboys pravi:
ja sej ampak jaz ne zastopim, ok zamenjava starih oken z energijsko varčnimi pač moraš imet Ukw manj od 1,2 profili plus steklo, ok če pa delaš novogradno pa nič ne dobiš od eko sklada za okna potem pač daš cenejša ki imajo UKw večji od 1,2 oziroma po tvoji želji, nekateri pač dajo okna da so čim cenejša. Čez 10 let bodo pa spet dajal subvencije da boš lahko ta okna zamenjal z energijsko bolj varčnimi....resnično ne razumem njihove logike.....

Novogranja je regulirana z zakonom..kjer te dobesedno 'prisilijo' da gradiš varčno.

In bi bil velik jojo da vgrajuješ manjšo izolacijo od predpisane, ker bi sam sebi pljuval v skledi.

Pri straih objektih pa ni nobene podlage da nekoga prisiliš/vzpodbudiš da nekaj naredi z vidika potrate energije. Zato je uvedena vzpodbuda.