Jah, poglejte, vam povem iz prve roke: sam sem zahajal v svoj najljubši lokal, da sem zjutraj imel svojih 20 minut miru.
Takrat sem v miru malo prelistal časopis, srkal svojo jutranjo kavico (brez katere nisem normalen oz. sem siten ko svija) in z užitkom zraual tist 1-2 cigareta, predem sem odjadral po opravkih/v službo/na faks. To je bil zame kot nekakšen "ritual", s katerim sem začel dan oz. se nekako psihično pripravil na 8-12 urno norijo (kakršno je pač "aktivno" življenje dandanes).
Zvečer sem prav tako zavil v svojo omiljeno kafano, kjer sem s prijatli spil kak špricer ali zvrnil kak pir (in jasno mi je pasalo tudi kadit zraven).
In zdaj ko je ta blesavi novi zakon, ko ne smem kadit praktično nikjer, enostavno ne hodim več toliko po lokalih.
Poleti je še nekako šlo, no pa tudi zdaj se da na sončku še malo posedet, ampak zvečer je pa kar mraz in zmeraj huje bo.
Hec je v tem, da so bile prej omenjene aktivnosti (jutranja kava in večerno pijuckanje ob klepetu) tako tesno povezane s kajenjem, da brez, da bi zraven kakega prižgal, enostavno ni isto!
Zato sem ti 2 navadi tudi opustil - več ali manj (ali pa to počnem drugje/doma).
No, in zakaj so potem lokali tako prazni (imho)?
Zato ker kadilci ne hodijo/hodimo tja (ker se pač ne sme kadit). In ker so kadilci (vsaj pomoje) ravno tista populacija, ki večinoma zahaja v bifeje, so le-ti posledično prazni.
In ker so lokali prazni, se tudi ostali (npr nekadilski) obiskovalci pogosto obrnejo in odidejo drugam, ker ni nobenega vzdušja oz. je v kafani kot v kaki grobnici in jim to ne predstavlja nekega "ambienta", katerega so bili navajeni. Ni tistega filinga, če me razumete.
Da ne omenim, da v nekaterih, zlasti nočnih lokalih in diskotekah sedaj namesto čikov v nos butne lep koktajl vonjav, sestavine so kozlanje, scalnica, postana pijača, švic in ne vem kaj še vse - kar pa je za moje pojme še hujše kot prej.
Skratka, ta zakon je meni totalno butast in pravzaprav sploh ne vem, kdo si ga je izmislil.
Ok, kaj pa zdravje boste rekli?
Če že gledamo z vidika zdravja, bo več ljudi bolanih, zato ker bojo čepeli zunaj na minusi in čikali ter fasali od prehladov do gripe in nevem še česa (posledično stroški tako za državo oz. zdravstvo kot tudi delodajalce - bolniške). Če bi bilo pasivno kajenje tako ne varno, bi že zdavnaj pol populacije pocrkalo - da ne omenim, da pričakovana življenjska doba raste oz. je visoka kot še nikoli (sarkazem on: tudi to po svoje ni dobro).
Pa boste rekli, ja saj bojo nardili kadilnice!
Ne bojo jih! Lokali ne bodo vlagali v kadilnice oz. v nič, kar je večjega od npr. par tisoč €, zato ker so večinoma najemniški in se jim ne splača. Sploh pa investicija v višini 10k € in več (kolikor je nekdo rekel, da tak špas košta) pomeni za (sploh manjšega) gostinca zlom. Lastnike pa itak boli kitara, važno, da se kasira najemnino.
Skratka argumentov proti temu zakonu je veliko. Npr. hkrati država pljuva v lastno skledo, saj zaradi upada prometa upadajo tudi davčni prihodki z naslova gostinskih storitev. Da ne omenim koliko je drugih stvari, ki bi jih bilo bolj nujno potrebno urediti in ki povzročajo bistveno večjo "škodo" kot kadilci... Pomoje nas bo prej pobralo od pesticidov v zelenjavi in raznoraznih E-jev in podobnega sranja, ki ga mečemo vase vsak dan, kot pa od pasivnega kajenja - absurdno.