Nove žrtve finančne krize

hgard

Guru
22. jul 2007
4.082
582
113
Mene zanima kdaj bo to Slovenijo udarilo. Pa ne to, da bodo delnice padle, ampak da bodo ljudje začeli izgubljat stanovanja in službe.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Dvomim, da se bo to zgodilo pri nas.
Kakšnemu posamezniku mogoče že, kakšnega vala pa ne bo.
Imamo v primerjavi z ZDA zelo visok standard (lastniške zidane bajte, bližina žlahte, ki te lahko kadarkoli vzame pod kozolc in/ali ti lifra krompir in solato,...).

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
mene je tudi strah ko samega satana - sem ravno pred tem, da odprem svojo firmo, pa sploh ne vem ... a se mi splača, a me bo lastna firma na kant spravila, al nas to vse sploh ne bo doletelo in bom normalno živel, kot do zdaj ...

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.829
113
vsak štart s.p.-ja je zaj3ban, nimaš kej
grin1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Dizzy, če ti ne verjameš v svoj projekt, kako naj verjamejo tvoje stranke?
Saj kritična distanca je pametna reč, ampak če se bolj nagibaš na stran, da to ne bo šlo - morebiti res ni dobro, da v to greš.

@temo

Potaplja se tudi AIG.
http://money.cnn.com/2008/09/16/news/companies/AIG/index.htm

Gre za največjo ameriško zavarovalnico.

Resnici na ljubo, se je ta potapljala že pred tremi leti, ko so jo zalotili pri štrikanju računovodskih izkazov.
Ker so priznali (v desetletno računovodsko telovadbo je bila vpletena tudi ena izmed največjih pozavarovalnic na svetu - ki ima v lasti tudi evropske zavarovalnice in pozavarovalnice...) in ker so dovolj veliki, da so hec lahko sami sanirali, je škandal šel mimo naše kurje vasi...

Bomo videli, kaj bo sedaj. Ker propad ene take zavarovalnice pa ni več hec (kar je vsakomur jasno že po tem, da se je v to reševanje vmešal celo FED)...

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
Bolj k.... je, ker take stvari vplivajo tudi na euribor... Krediti grejo v nebo, še malo pa marsikdo ne bo mogel odplačevati stanovanjskega kredita, ki je bil v času najema cca 40% plače, sedaj je pa 60%
frown-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ja, logično.
wink-1.gif

Problem propada takih gigantov je, da so v njih imele naložen denar tudi evropske banke oz. zavarovalnice.
Ali pa jih je tak gigant imel v lasti.

Posledično se vse prevali k nam (od evropskih bank oz. zavarovalnic se bodisi zahteva dodatna dokapitalizacije (ogromni odlivi denarja), bodisi izgubijo svoje naložbe (ker propade AIG), bodisi se jih likvidira, da se poravna dolg matice - AIGja,...). Posledično se nabijejo premije za tveganje - za običajnega državljana to pomeni rast euriborja...

Propad AIG lahko sesuje svetovno gospodarstvo. To je bolj za.jeban kot propad kakšne banke. Zato je tu skočil FED, kar je res izjemna poteza brez primere...

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.548
3.896
113
Ljubljana
hmpg.net
Ne samo gospodarstvo. Tudi nogomet
cool-1.gif

aprila 2006 so podpisali:
The biggest shirt sponsorship deal in British soccer history, U.S. insurer American International Group, Inc. (AIG) scored a four-year, $99.9 million deal that puts the company’s logo on the famed red shirts of Manchester United soccer players.

Nima veze. AIG na klub veže finančna obveznost okrog 25mio€ na sezono.

Misliš da je problem dobiti novo sponzorstvo klubu takšnega statuta? ManU ima toliko denarja, da sponzorja v najslabšem scenariju niti ne potrebuje. 25mio je pljunek v morje za klub z vrednostjo čez 1,5 miljarde €

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
To bo zdej zelo zanimivo videti kako se bo Pahor potil ob iskanju izgovorov zakaj bo inflacija še kar naprej rastla in bo narod imel še manj za jesti.

Prej je za to krivil vlado, me zanima kdo bo zdaj kriv za to.
grims-1.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
To bo zdej zelo zanimivo videti kako se bo Pahor potil ob iskanju izgovorov zakaj bo inflacija še kar naprej rastla in bo narod imel še manj za jesti.

Prej je za to krivil vlado, me zanima kdo bo zdaj kriv za to.
grims-1.gif

Bivša vlada
smile-1.gif

hgard

Guru
22. jul 2007
4.082
582
113
Ne boš verjel, ampak deflacija je lahko še bolj strašna kot inflacija. Vse je poceni, pa nimaš denarja, da bi kupil
crazy1.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Ni tako grozno. Denarja imaš nominalno vedno isto, samo ne kupuješ, ker veš da bo cena padla. To je potem začarani krog, ker nihče ne kupuje, cene pa vedno bolj drsijo.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Ni tako grozno. Denarja imaš nominalno vedno isto, samo ne kupuješ, ker veš da bo cena padla. To je potem začarani krog, ker nihče ne kupuje, cene pa vedno bolj drsijo.

shocked-1.gif

Nekdo se je pa naučil...
grin1.gif