Nove prevare na Bolhi

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
http://24ur.com/novice/slovenija/bog-ni-dopustil-spletne-prevare.html

OK, članek je sicer napisan kot da bi ga nek osnovnošolec napisal, ampak pustimo to. Zanima me kak sploh te prevare delujejo? Jaz sem pred dvema tednoma dobil takšno ponudbo, mail je bil neki john@gmail.com in google je našel poročila o fraud email iz celega sveta, ne samo iz slo.

Piše, da pride kurir na dom po blago, a pol imajo tile ''nigerijci'' sodelavce pri nas? Ali gre za slovence, ki pišejo zanalašč v polomljeni angleščini/slovenščini?

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Tudi če so roboti - kak je potem isti mail našlo s prevarami iz celega sveta? Torej je to potem ena oseba iz države XY in če hoče imeti korist od prevare, mu mora kurir stvar tudi dostavit, zdaj recimo v primeru otroškega kolesa iz oglasa pa ne vem, če se to splača nekam pošiljat (očitno pri teh prevarah ne gre za ''western union'' prevare).

B81

22. jul 2007
37.696
10.960
113
Hmm.....en oglašuje iphona za 300 eur in n96 za 200 eur, kupljeno pri tušu na firmo....zgleda nateg ali pa kako seminarsko dela
grin1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.261
7.048
113
Hja. Gledajo pač, kateri folk nasede in potem pošlejo kurirja, da robo dvigne.

Jaz lahko tudi pošljem DPD, da gre k tebi dvignit, pa ne bodo oni nič najebali če se gre za prevaro.

V afriko pa itak ne bo nihče sledil paketa in odkrival kdo dejansko stoji za prevaro.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Dobiš mail iz neke kvazi banke, da denar že čaka nate. Nato bi naj ti poslal robo Nigerijcu, "banka" bi pa takoj za tem denar spustila na tvoj TR. Ljudje dejansko nasedejo. Možno da na DHL naročijo dvig robe pri tebi...

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Hjoooo, pa sej to mi je vse jasno. Samo point prevar je v tem, da imaš od njih neko korist, ne vidim pa koristi, da otroški bicikl pošlješ v Nigerijo, razen če je zlat
tongue-1.gif

roza

Pripravnik
27. jan 2009
63
0
6
Kdor temu nasede si je sam kriv. Denar pa ni vkraden ampak nagrada sposobnemu prodajalcu, ki prodaja znanje.
Nauči te da tujcem ki ponujajo 2x več ni za vrjet. Bolše da odpeljejo kolo kot pa nekoč avto.

Sicer pa nevem kak nekaj daš od bajte preden imaš žvenketavčke v žepu. Kdo pa še biznisira danes tak na tržnici?

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Hjoooo, pa sej to mi je vse jasno. Samo point prevar je v tem, da imaš od njih neko korist, ne vidim pa koristi, da otroški bicikl pošlješ v Nigerijo, razen če je zlat
tongue-1.gif

Dobrodelen Nigerijec ti zraven plača tudi poštnino, pa še 200€ za trud, a ne?

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ne razumeš (tako kot ostali ne) - predstavljaj si da si ti ta Nigerijec, pišeš email v Slovenijo za otroško kolo in ga čez mesec dni dobiš, za poštnino plačaš 100€, bicikl pa je 80€ recimo vreden. Torej kaj imaš od tega? Razen če uspeš še kurirje naj....

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Poštnino vedno plača pošiljatelj, še pri SLO pošti (razen za tista podjetja, ki imajo pogodbo s pošto)... mogoče ti česa tukaj ne razumeš.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.513
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
Poštnino vedno plača pošiljatelj, še pri SLO pošti (razen za tista podjetja, ki imajo pogodbo s pošto)... mogoče ti česa tukaj ne razumeš.

To ni res... SAMO pri SLO Posti mora postnino placati posiljatelj... vecinoma drugje lahko placa tudi prejemnik (tudi pri kurirskih servisih je tako, da lahko izberes opcijo, da postnino placa prejemnik) ...

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Potem pa probaj preko DHL (priljubljen servis Nigerijcev) poslati tako, da prejemnik plača poštnino...

Eno je pošiljanje v isti državi, drugo pa na drug kontinent, povrhu v državo tretjega sveta.