nova litoželezna ponev rahlo odkrušena

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Živjo,

preko amazon-a sem naročil litoželezno ponev Lodge in opazil, da pri ročaju na notranji strani je rahlo odkrušena patina - vsaj predvidevam da je patina - sem probal mal z nohtom če gre naprej in malo je šlo - sme z gobico malo šel čez, pa recimo da ne gre več. Ima morda kdo izkušnje s tem? Se bo morda ob večkratni uporabi tam čez naredila patina oz če še pred prvo uporabo naredim "seasoning"?

Po drugi strani bi najraje nazaj poslal, sam s tem se zajebavat... pa še original škatlo sem stran vrgel, ker je zgledalo vs eok na prvi uč.

ŠE slika, kako zgleda odkrušek
smile-1.gif

Hvala za info,

Lp
2605406-2017-08-2920.06.38_new.jpg

Priponke

• 2605406-2017-08-2920.06.38_new.jpg
    2605406-2017-08-2920.06.38_new.jpg
    61,5 KB · Ogledi: 249

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Glede na to da je to Amazon, samo pisi njim na chat in bos dobil nov izdelek ali pa refund, brez komplikacij.

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
JA, sej pomojem bom res tak naredil - je pa pomojem emajl poškodovan ja, nisem našel "izraza" takoj iz prve
smile-1.gif

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
emajl ali patina ni isto. ČE je emajlirana, potem reklamiraj, če je pa patina oz. seasoning potem pa ne kompliciraj.

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Jaz sem imel na litoželezni tudi tako ko mi je baba pustila vodo gor..parkrat olje čez pržga in pustil mesec dni. Sedaj sploh ne vem kje je bilo.

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Hja, sam feeling k geš z nohtom je pa vseeno tak, kot da bi neko plast dol praskal (k barvo iz stene recimo), k jo ne bi smel, če me razumeš
smile-1.gif

Sicer se je ustavilo zdej - no, če bi zdej na silo drgnil, bi mogoče še kak košček odletel

Sem pa tam dol v opisu bral ja, da ni emajlirana, da je samo kao tovanriški preseasoning narejen - no, pa po tvojem mnenju se bo tam čez naredila patina čez čas?

Nazadnje urejeno:

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
bo, če bo olje tam. vsakič ko daš peci, daj še na tanko premaži rob z oljem. Sej pa tako ali tako tako ponev ne pomivaš, ampak samo obrišeš oz. z vodo in gobo po potrebi če predolgo pustiš notri (takoj po peki ven). vsakič ko je čista jo lahko še z oljem premažeš in pregreješ.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
A sploh je "patina" ali je samo namazano z neko voskasto ali mastno zaščito da ne rjavi? Če ne piše da je "pre seasoned" potem najbrž ni in moraš ponev oprat z detergentom pod toplo vodo da postane cela siva (no v vsakem primeru je to pametno naredit), potem pa jo sam prežgat nekajkrat da dobi patino.

Sicer meni zgleda kot da se je gus odkrušil .. če rob ni oster potem nimaš kaj skrbet, če pa je ostro pa fleksarco ali pa pilo v roke pa malo popravit. Če ponev stoji skupaj ne vem zakaj bi to pošiljal nazaj, koneckoncev je tole "litoželezno" in dostikrat se dobi ponve ki niso ravno v nulo zbrušene pa moraš sam malo popravit.

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Pre-seasoned at Lodge's foundry for a natural, easy-release finish that improves with use

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
zmaga.gif

Škodi pa ne če namažeš malo z oljem zaviješ v alu foljo in daš za urco ali dve v pečico!
grin1.gif

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Ja sej meni se tudi ne da komplicirati, pa nazaj pošiljat (Ok, če bi kupil fizično v trgovini bi pač nesel nazaj zamenjrtat) če ne bo šlo naprej, pol ni neke sile, bom še malo "pobrusil", da ja ne gre naprej - pa mazal z oljem, kot je predlagal @brunobruno. Mal pa vseeno boli, kupiš novo stvar, pa je že odkrušena - če bi se mi to zgodilo po enem letu mi je vseeno, se pač zgodi. Kot da kupiš nov avto, pa ima rajsico... verjetno mal moti, čeprav ne vpliva na performans
smile-1.gif

Bom še na Lodge poslal mail, da bom še čist čist pomirjen
smile-1.gif

Hvala vsem za pomoč

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
Saj ne rabiš pošiljat. Odpreš dispute in priložiš sliko. Ti vrnejo denar.

Meni grejo na ku... Kitajci, pri prodajajo dobesedno "odškrknjeno" robo...

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Citat:
All of our foundry Seasoned Cast Iron and our Seasoned Carbon Steel products are manufactured in the USA and always will be. All Enameled Cast Iron products are made in China to our strict quality standards and overseen by an American owned 3rd party inspection company. Our accessories come from multiple sources, some of which are American, and some overseas. Our in-house Quality Assurance Department constantly inspects all items we produce and sell.
Torej ni na kitajskem narejena.

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Citat:
Uporabnik Mare2 pravi:
Saj ne rabiš pošiljat. Odpreš dispute in priložiš sliko. Ti vrnejo denar.

Meni grejo na ku... Kitajci, pri prodajajo dobesedno "odškrknjeno" robo...

Ja, mogoče na kakih aliexpressih, na amazonu moraš pa kr lepo nazaj poslat robo in potem dobiš nazaj zamenjavo/vrnjen denar.