KSZ
če se vam da brati moj copy-paste.
To sem danes dobil od bolhe kot pojasnilo k prenovi bolhe.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Pozdravljeni,
prenovljena bolha.com je z nami že več kot mesec dni. Prejeli smo veliko pohval in marsikatero vprašanje o novostih, ki jih je prinesla prenova. Tudi lastniki bolha.com trgovin ste na nas naslovili svoje prošnje po pojasnilih, zato smo se odločili, da posebej za vas pripravimo dodatno obrazložitev najbolj pogostih vprašanj.
Nadgrajen iskalnik
Iskalniku na novi bolha.com smo se izdatno posvetili, saj želimo uporabnikom zagotoviti kar najbolj relevantne zadetke njihovega iskanja. Delovanje iskalnika stalno spremljamo in nadgrajujemo logiko, po kateri prikazuje rezultate. Komentarji uporabnikov so nam pri tem v veliko pomoč. Tako ste nas npr. opozorili na pojav, da pri razvrščanju seznama zadetkov po datumu objave oglasa ali ceni pride do mešanice bolj in manj relevantnih zadetkov. Iskalnik bomo prilagodili tako, da bo pri takem razvrščanju zadetkov avtomatično izločil tiste, ki so manj primerni.
Še nekaj osnovnih pojasnil k delovanju iskalnika:
Kvalitetneje kot je izpolnjen mali oglas, večja je vrednost oglasa v očeh iskalnika: če oglas vsebuje slovnične napake, krajšane besede in druge posebnosti, ga bo iskalnik rangiral nižje, saj ga ne bo prepoznal kot relevantnega za uporabnikovo iskanje.
Iskalnik nižje rangira oglase brez fotografije.
Iskalnik nižje rangira rezultate z očitno prenizko in previsoko nastavljeno ceno, s čimer je hotel uporabnik pretentati rangiranje zadetkov in priti na vrh seznama, ko so oglasi razvrščeni po ceni (npr. 0,01 € za nepremičnino ali 9.999.999 € za avtomobil).
Novi iskalnik je inteligenten – zadetke rangira po kakovosti in količini besedila: če se iskana beseda npr. pojavi le enkrat ali dvakrat v opisu oglasa, potem iskalnik sklepa, da ni zelo relevantna za ta oglas in ga bo prikazal nižje med zadetki. Če se beseda pojavi prepogosto, gre lahko za t. i. "keyword spamming", kar bo iskalniku zopet povedalo, da ta oglas ni med najbolj primernimi. Enako prikazane zadetke rangirajo spletni iskalniki, kot sta npr. Google in Najdi.si.
Za lažjo navigacijo med oglasi v vaši trgovini smo iskalnik umestili tudi v Moja bolha.com, kmalu pa načrtujemo še implementacijo iskalnika na vstopno stran vaše bolha.com trgovine, tako da bodo uporabniki lahko iskali samo po vaši ponudbi.
Izboljšan pregled statistike malih oglasov
Prikaz statistike vaših malih oglasov smo izboljšali in nadgradili. Na prenovljeni bolha.com lahko do teh podatkov dostopate na posebnem zavihku Statistike v Moja bolha.com, še vedno pa je dostopna tudi preko povezave "Statistika" na vsakem malem oglasu v Moja bolha.com (na zavihku "Moji oglasi"). Pomemebne novosti na področju statistike so:
Prenovljene statistike štejejo samo in izključno oglede obiskovalcev: star način pridobivanja statistik ni ločeval med ogledi, ki jih opravijo obiskovalci, in ogledi, ki so jih opravili roboti oz. spletni pajki med brskanjem po spletnem mestu (npr. Googlov ali Najdi.si-jev spletni pajek, pajki kontekstualnih omrežij ipd.). Obiskov spletnih pajkov ne prištevamo več med oglede malega oglasa. To je logično, saj obisk spletnega pajka nikakor ni ogled, ki bi bil za lastnike bolha.com trgovin pomemben.
Prenovljena bolha.com ponuja več možnosti, da obiskovalec opazi vaš oglas: zasnovali smo jo tako, da se vaši mali oglasi ne prikazujejo samo v seznamih ali zadetkih iskanja, temveč tudi v razstavnih oknih na vstopni strani, seznamih kategorije in na straneh malih oglasov. To pomeni, da je možnosti za ogled vaših malih oglasov več.
Javili ste nam še, da v pogledu Pregled oglasov, kjer imate navedeno skupno statistiko za vaše aktivne male oglase, pod njo pa seznam aktivnih malih oglasov, pogrešate informacijo, koliko ogledov in klikov na posamezni oglas ste zabeležili. Trenutno morate za dostop do tega podatka klikniti na posamezni oglas. Ker se nam je zdela pripomba zelo tehtna, bomo prikaz uredili tako, da vam bosta oba podatka dostopna brez dodatnega klikanja. Nadgradnjo nameravamo urediti do konca meseca decembra.
V zadnjem času smo opazili tudi to, da imate nekateri uporabniki z nameščenimi dodatki za blokiranje spletnih oglasov težave pri urejanju malih oglasov v Moji bolha.com. Do tega pride zato, ker ti dodatki ali programi male oglase zamenjajo za spletne oglase. Poskusite lahko z namestitvijo kakega drugega dodatka za blokiranje oglasov.
Povečan obisk bolha.com
S prenovo beležimo močno povečanje obiska na bolha.com, kar je gotovo dobra novica tudi za lastnike bolha.com trgovin. Uporabniki se na bolha.com zadržujejo dlje, si ogledajo več posameznih strani (število ogledanih strani se je v primerjavi z enkim obodbjem lani povečalo za kar 30 %) in se tudi večkrat vračajo. Čas uporabe se je potrojil, medtem ko se je čas odzivnosti spletnega mesta zmanjšal na le delček tistega, ki ga je beležila stara bolha.com. To pomeni, da lahko vašo ponudbo na bolha.com predstavite še več potencialnim kupcem kot prej.
Zavihki Posamezniki, Podjetja in Vsi
Ena izmed težav, ki se je v zgodovini bolha.com v komentarjih uporabnikov največkrat pojavljala, je bila nezadostna preglednost med oglasi posameznikov in trgovcev. Sprememb nismo uvedli kar tako, temveč smo delovali na podlagi testov uporabnosti spletnega mesta, ki smo jih opravili z zunanjimi strokovnjaki. Ti so potrdili, da je jasno pregledovanje med ponudbo posameznikov in podjetij tisto področje, kjer si uporabniki želijo še več transparentnosti oz. jasne ločnice med obema, ne pa da morajo najprej urediti filtriranje na eno ali drugo, kot so morali to storiti na prejšnji bolha.com. Verjamemo, da se bodo uporabniki večkrat odločili za pregled zavihka Podjetja, če jim to izbiro prepustimo. Da smo se odločili prav, potrjuje tudi dejstvo, da smo po lansiranju prenovljene bolha.com prejeli že več komentarjev zadovoljnih uporabnikov, ki med drugim zelo toplo pozdravljajo uvedbo zavihkov in pravijo, da je sedaj pregledovanje ponudbe mnogo bolj pregledno.
Upamo, da smo uspeli odgovoriti na vsaj nekaj vaših vprašanj. Seveda pa proces izboljšav na bolha.com teče dalje. Poskrbeli bomo za to, da vas bomo o vseh nadgradnjah sproti obveščali, zato pozorno spremljajte tudi obvestila v Moja bolha.com.
Vaša bolha.com