dejvi: Vsekakor upoštevaš izračun iz eDavkov, je pa pogoj, da so vrednosti pravilno vpisana v (prava) polja. Da bi ti lahko pomagali z izračunom, moraš tukaj navesti vse podatke.
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Okej, let's recap: je takole pravilno (da ne bom še drugič delal storna oddanega obrazca
):
a) Ker sem samozaposlen kot s.p. na na prvi strani obrazca obračuna v polje "Vrsta obveznega socialnega zavarovanja - iz naslova opravljanja dejavnosti (obračunani znesek prispevkov za socialno varnost v tem poslovnem letu)" vpišem celoten znesek prispevkov, izračunan iz min. plače:
598,70.
Primer, za normirani s.p., ki dela od 1.11.13 (brez subvencije za odprtje s.p.):
598,70 = 407,88 EUR (toliko prisp. sem plačal sam) + 190,82 (50% prisp. za PIZ za 2 meseca, ki mi jih bo še 2 leti plačevala država).
b) Priloga 1.VI IzračunN:
Polje:
1. PRIHODKI, ugotovljeni po računovodskih predpisih, od tega:
3467,82 = 3277,00 (seštevek računov za delo, opravljeno v l. 2013) + 190,82 (50% prisp. za PIZ za 2 meseca, ki mi jih bo še 2 leti plačevala država).
Je to pravilno?
Polje:
2.6 Izvzem prihodkov zaradi predhodno nepriznanih odhodkov:
190,82 (50% prisp. za PIZ za 2 meseca, ki mi jih bo še 2 leti plačevala država)
c) Polje:
25. Obračunana akontacija dohodnine od dohodka iz dejavnosti:
30,00 (ob odprtju s.p.ja sem za l. 2013 napovedal 500 EUR prihodkov, 6% od 500 EUR = 30 EUR akontacije, ki sem jo že plačal 10.2.14).
Sem kje ustrelil mimo?
Ah, radosti naše zakonodaje, ki jo je mogoče ob vsaki drugi priložnosti diametralno nasprotno interpretirati... Čeprav nam je bivša uporabnica kozarec nekoč razložila, da se pri bitkah z Davčno zanese izključno na zakonodajo, ne pa na to, kar ti reče tvoj davčni kontrolor na DURSu, sem jih vseeno pocukal za rokav in na mail poslal zgornje dileme...
Pričakoval sem odgovor, hja, bolj ob svetem Nikoli, pa so me že naslednji dan poklicali na GSM, ki sem ga vpisal v (stornirano) letno poročilo. Prav zanimivo, spomnilo me je na enega od stripov Mikija Mustra, ko se gre Trdonja pritožit zaradi kazni za napačno parkiranje in na sodišču uleti pred mlado, luštno črnolaso dekle in vpraša, kje da je zdaj ta vražji sodnik
Skratka, gospa je bila zelo prijazna in dobil sem natančne in koncizne odgovore... ki pa spet niso takšni, kot je bil konsenz v tej temi.
Glede a):
Odgovorili so mi, da je pravilna vrednost 598,70 EUR, torej je treba sešteti skupaj tako prispevke, ki jih plačaš sam in tiste, ki jih je plačal proračun.
To se ujema z mojim razumevanje tele DURSove razlage v točki 1:
http://www.durs.gov.si/si/pris...ila_prispevkov/
Glede b):
Odgovorili so mi, da naj vpišem samo seštevek mojih prihodkov.
Prav tako odogovarjajo, naj v polje 2.6 ne vpisujem ničesar.
To je po mojem razumevanju v nasprotju s spodnjim Prijamovim navedkom (iz točke 2 iz zgornjega linka) razlage DURSa samega (
), ampak bog pomagaj, tak odgovor sem dobil. Verjetno pa se po obeh variantah res izračuna enak znesek akontacije doh. (preizkusite sami svoj izračun).
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Našel:
Citat:
Zavezanec za znesek delne oprostitve prispevkov pripozna prihodke iz naslova državnih subvencij, v obračunu dohodnine od dohodka iz dejavnosti pa zavezanec, ki ugotavlja davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov, za znesek delne oprostitve opravi zmanjšanje prihodkov na raven davčno priznanih.
V skladu z 9. točko 20. člena Zakona o dohodnini – ZDoh-2 (Uradni list RS, št. 13/11 – UPB7, 24/12, 30/12, 40/12-ZUJF, 75/12, 94/12 in 96/13) se dohodnine ne plača od obveznih prispevkov za socialno varnost, ki jih za samozaposlene zavarovance v skladu s posebnimi predpisi plačuje Slovenija ali samoupravna lokalna skupnost, pod pogojem, da Slovenija oziroma samoupravna lokalna skupnost ne nastopa kot njihov delodajalec.
Prihodki se pripoznajo v skladu s Slovenskimi računovodskimi standardi – SRS (Uradni list RS, št. 118/05 in nadaljnji), natančneje s SRS 18.11, če je povečanje gospodarskih koristi v obračunskem obdobju povezano ne le s povečanjem sredstev ampak tudi z zmanjšanjem dolga. Na tej podlagi je delno oprostitev plačila prispevkov treba pripoznati kot prihodke iz naslova državnih subvencij. Navedeno je v skladu z računovodskim načelom kosmatega izkazovanja gospodarskih kategorij, ki pravi, da se gospodarske kategorije izkazujejo v kosmatih zneskih brez pobotanj, in sicer tako stanja sredstev in obveznosti do njihovih virov kot tudi prihodki in odhodki. Zavezanec, ki ugotavlja davčno osnovo na podlagi dejanskih odhodkov, bo zato v skladu s tem načelom in določili SRS 17 v svojih poslovnih knjigah pripoznal odhodke v višini celotnega zneska obračunanih prispevkov za obvezno socialno zavarovanje, torej bo pripoznal odhodke v višini vsote dejansko plačanih prispevkov in prispevkov, katerih plačila je oproščen.
Zavezanec, ki ugotavlja davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov, bo na podlagi 9. točke 20. člena ZDoh-2 v polju 2.6 obračuna dohodnine od dohodka iz dejavnosti, za znesek delne oprostitve plačila prispevkov opravil zmanjšanje prihodkov na raven davčno priznanih.
Mi pa še zmer ni čisto jasno. predvsem zadnjo odstavek.
Si normiranec, nisi noramiranec?
Če si potem upoštevaš samo prihodke (poslovne, finančne, druge).....med njimi je tudi oproščen del prispevkov. In potem oproščen del prispevkov v polju 2.6 obračuna dohodnine od dohodka iz dejavnosti izloæiš iz prihodkov.
Če nisi normiranec, celotni obračunani prispevki (cca. 300€) predstavljajo voj strošek, oproščeni del (cca. 95€) tvoj prihodek in saldo je dejansko tvoj odliv v višini (cca. 205€).
Izločanja v tem primeru ni....saj je saldo 0,00.
Glede c):
Tukaj sem pa naredil sure-fire napako
Skratka, akontacija dohodnine se plačuje na 3 mesece, če celotna letna akontacija ne preseže 400 EUR. Ob odprtju sem napovedal 500 EUR prihodkov, kar znaša 30 EUR akontacije. Akontacija zapade v plačilo zadnji dan trimesečja, z rokom deset dni.
Ker sem s.p. odprl 1.11.2013, to pomeni, da se akontacija 30 EUR obračuna šele 30.1.2014, plačati pa bi jo moral do 10.2.2014. To pomeni, da v to polje ne vpisujem ničesar, ker se v letu 2013 ni obračunalo nič akontacije. (Pri tem absolutno nima nobene veljave dejstvo, da sem akontacijo v resnici nakazal že decembra. Takrat je bila plačana, obračunana pa bo šele januarja.)
Hvala vsem za živce, veliko ste me naučili!