Normiranec in davčni obračun?

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Našel:
Citat:
Zavezanec za znesek delne oprostitve prispevkov pripozna prihodke iz naslova državnih subvencij, v obračunu dohodnine od dohodka iz dejavnosti pa zavezanec, ki ugotavlja davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov, za znesek delne oprostitve opravi zmanjšanje prihodkov na raven davčno priznanih.

V skladu z 9. točko 20. člena Zakona o dohodnini – ZDoh-2 (Uradni list RS, št. 13/11 – UPB7, 24/12, 30/12, 40/12-ZUJF, 75/12, 94/12 in 96/13) se dohodnine ne plača od obveznih prispevkov za socialno varnost, ki jih za samozaposlene zavarovance v skladu s posebnimi predpisi plačuje Slovenija ali samoupravna lokalna skupnost, pod pogojem, da Slovenija oziroma samoupravna lokalna skupnost ne nastopa kot njihov delodajalec.

Prihodki se pripoznajo v skladu s Slovenskimi računovodskimi standardi – SRS (Uradni list RS, št. 118/05 in nadaljnji), natančneje s SRS 18.11, če je povečanje gospodarskih koristi v obračunskem obdobju povezano ne le s povečanjem sredstev ampak tudi z zmanjšanjem dolga. Na tej podlagi je delno oprostitev plačila prispevkov treba pripoznati kot prihodke iz naslova državnih subvencij. Navedeno je v skladu z računovodskim načelom kosmatega izkazovanja gospodarskih kategorij, ki pravi, da se gospodarske kategorije izkazujejo v kosmatih zneskih brez pobotanj, in sicer tako stanja sredstev in obveznosti do njihovih virov kot tudi prihodki in odhodki. Zavezanec, ki ugotavlja davčno osnovo na podlagi dejanskih odhodkov, bo zato v skladu s tem načelom in določili SRS 17 v svojih poslovnih knjigah pripoznal odhodke v višini celotnega zneska obračunanih prispevkov za obvezno socialno zavarovanje, torej bo pripoznal odhodke v višini vsote dejansko plačanih prispevkov in prispevkov, katerih plačila je oproščen.

Zavezanec, ki ugotavlja davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov, bo na podlagi 9. točke 20. člena ZDoh-2 v polju 2.6 obračuna dohodnine od dohodka iz dejavnosti, za znesek delne oprostitve plačila prispevkov opravil zmanjšanje prihodkov na raven davčno priznanih.

Mi pa še zmer ni čisto jasno. predvsem zadnjo odstavek.

Si normiranec, nisi noramiranec?

Če si potem upoštevaš samo prihodke (poslovne, finančne, druge).....med njimi je tudi oproščen del prispevkov. In potem oproščen del prispevkov v polju 2.6 obračuna dohodnine od dohodka iz dejavnosti izloæiš iz prihodkov.

Če nisi normiranec, celotni obračunani prispevki (cca. 300€) predstavljajo voj strošek, oproščeni del (cca. 95€) tvoj prihodek in saldo je dejansko tvoj odliv v višini (cca. 205€).
Izločanja v tem primeru ni....saj je saldo 0,00.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Saj v bistvu je davčna osnova na koncu enaka. Sem že mislil, da mi bodo še na to nabili davek.
grin1.gif

Torej gre ta dodatni izračun samo zaradi vodenja.

Subvencija s strani evropskega sklada (zavod), gre pa normalno med prihodke, in nič drugega, ne?

Še ta 100-tič hvala, ker se za đabe trudiš z nami.
zmaga.gif

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Subvencija s strani evropskega sklada (zavod), gre pa normalno med prihodke, in nič drugega, ne?

Subvencija za samozaposlitev?

Če si normiranec in oddajaš samo davčni obračun se to pozna le pri pri prihodkih.

Če nisi normiranec in sestavljaš tudi poslovne izkaze (BS, IPI) se običajno pozna na postavkah
- terjatev
- pasivnih časovnih razmejitev
-TRR-ja
- Prihodkov

Citat:

Še ta 100-tič hvala, ker se za đabe trudiš z nami.
zmaga.gif

Če je kakšna manjša stvar ni problema.....
Kot sem pa že večkrat napisal (glede na pisanje in vprašanja)....včasih je boljše s svojo dejavnostjo zaslužit kakšen euro in reskiraš kakšen euro za uro ali dve pri računovodji in vsaj mirno spiš, kot pa da se lotiš izdelave obračunov in poslovnih izkazov sam in se na koncu z njimi zaje..... nekaj dni (namesto da bi služil s svojim primarnim poslom) na koncu pa oddaš še napačno izpolnjene obračune.

Saj če ne veš ne boli.....ampak ko pride DURS na kontrolo pa za-boli. Običajno veliko bolj kot če bi odkartal uro ali dve pri računovodji.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Vem, ja.
redface-1.gif

Saj stvar je v bistvu za normirance enostavna. Problem je, ko pride do raznih takih subvencij in oprostitev. Dodaj zraven še par (vse) napačnih informacij, ki mi jih je dala računovodja naše firme
confused-1.gif
, DURS, ki razne spremembe pozno javlja, pa še to samo preko e-maila na računovodske servise itd., pa se stvar na koncu zakomplicira.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Le toliko opomnim, da DURS računovodskim servisom prav nič ne javlja preko e-maila.
Vse kar imaš so javno objavljena pojasnila na njihovi strani.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
No, to vprašanje sem DURS-u zastavil jaz, sredi septembra.

Rečeno mi je bilo takrat, da se ne bo dalo razdelit na sorazmerne deleže. No, očitno so se čez en mesec premislili in to poslali npr. DATI, meni pa pač ne. Na to zadevo sem pozabil in jo opazil šele v tej temi ta vikend.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Menim, da servisi prejmejo odgovor le če podajo vprašanje. Možno je, da je Data podala vprašanje in so ji nanj odgovorili.
Ni pa nene splošne mailing liste, kamor bi se razpošiljali neki "interni" maili.

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
SKD do 31.7,2007 za racunalniški servis, katero šifro ste uporabili,
ZAKLJUČEK DELOVANJE : navedem datum konec leta, ker se nanaša na obračan akontacije ali je mišljeno zaključek, če sem zaprl sp

hvala in lp

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
a) SKD do 31.7.2007. Poiščeš tabelo SKD2008-SKD2002:
https://www.google.si/url?sa=t...bvm=bv.63808443,d.Yms

Tukaj vidiš, kako se pretvori tvoja nova šifra dejavnosti v tisto iz leta 2002. (Pustimo zdaj, da je to, da država zahteva vzporeden vpis šifre, ki ne velja več, kozlarija na kvadrat...
rolleyes-1.gif
)

b) Govoriš za okno Urejanje podatkov davčnega zavezancav Fienusu, kajne? Po mojem gre za datum zaprtja s.p.ja.

Če s.p. še vedno deluje, in oddajaš samo letno poročilo v tem polju ne izbiraj ničesar.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Okej, let's recap: je takole pravilno (da ne bom še drugič delal storna oddanega obrazca
grin1.gif
):

a) Ker sem samozaposlen kot s.p. na na prvi strani obrazca obračuna v polje "Vrsta obveznega socialnega zavarovanja - iz naslova opravljanja dejavnosti (obračunani znesek prispevkov za socialno varnost v tem poslovnem letu)" vpišem celoten znesek prispevkov, izračunan iz min. plače:
598,70.

Primer, za normirani s.p., ki dela od 1.11.13 (brez subvencije za odprtje s.p.):
598,70 = 407,88 EUR (toliko prisp. sem plačal sam) + 190,82 (50% prisp. za PIZ za 2 meseca, ki mi jih bo še 2 leti plačevala država).

b) Priloga 1.VI IzračunN:
Polje:
1. PRIHODKI, ugotovljeni po računovodskih predpisih, od tega:
3467,82 = 3277,00 (seštevek računov za delo, opravljeno v l. 2013) + 190,82 (50% prisp. za PIZ za 2 meseca, ki mi jih bo še 2 leti plačevala država).

Je to pravilno?

Polje:
2.6 Izvzem prihodkov zaradi predhodno nepriznanih odhodkov:
190,82 (50% prisp. za PIZ za 2 meseca, ki mi jih bo še 2 leti plačevala država)

Polje:
25. Obračunana akontacija dohodnine od dohodka iz dejavnosti:
30,00 (ob odprtju s.p.ja sem za l. 2013 napovedal 500 EUR prihodkov, 6% od 500 EUR = 30 EUR akontacije, ki sem jo že plačal 10.2.14).

Sem kje ustrelil mimo?
tongue-1.gif

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
preden sem imel sp sem kupil nekaj delov za pc, jih lahko sedaj prodam z računom ali raje ne, ali moram res vse kar prodam z računom kupiti tudi na sp, sprašujem zato, da ne bi kasneje imel kakšnih problem, sem pa material prej kupil na svoje ime (Ebay),
ali lahko inšpektor od mene zahteva vpogled v račune ebay ali je dovolj le, da imam te nakupe natisnjene, da dokažem izvor

lp

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
preden sem imel sp sem kupil nekaj delov za pc, jih lahko sedaj prodam z računom ali raje ne, ali moram res vse kar prodam z računom kupiti tudi na sp, sprašujem zato, da ne bi kasneje imel kakšnih problem, sem pa material prej kupil na svoje ime (Ebay),
ali lahko inšpektor od mene zahteva vpogled v račune ebay ali je dovolj le, da imam te nakupe natisnjene, da dokažem izvor

lp

Prodaj kot "storitev"... Vstopnega stroška pa ne boš imel.

tommas

Pripravnik
11. avg 2007
242
0
16
razviti zahod
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Okej, let's recap: je takole pravilno (da ne bom še drugič delal storna oddanega obrazca
grin1.gif
):

a) Ker sem samozaposlen kot s.p. na na prvi strani obrazca obračuna v polje "Vrsta obveznega socialnega zavarovanja - iz naslova opravljanja dejavnosti (obračunani znesek prispevkov za socialno varnost v tem poslovnem letu)" vpišem celoten znesek prispevkov, izračunan iz min. plače:
598,70.
meni je računovodkinja rekla da toliko kolikor sem dejansko obračunal v edavkih, se pravi cca 203€*Xmesecev

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik tommas pravi:
Citat:
Uporabnik tony pravi:
grin1.gif
):

598,70.
meni je računovodkinja rekla da toliko kolikor sem dejansko obračunal v edavkih, se pravi cca 203€*Xmesecev

Po mojih podatkih "obračunan" pomeni "polni" in ne tisto kar si dejansko plačal. Tudi v strošek gre POLNI obračunani znesek. In potem razlika ki si jo "privarčeval" v prihodek. Pod črto je tako nula, ampak tako so meni razložili in je logično.

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
nevem zakaj se mi znesek plačila davka na 3 mesece v Dursu razlikuje od zneska na spletni strani normiranec.si,
verjetno zato, ker mi je durs vzel 3 mesece in pol lanskega leta za obračun, drugod pa štejejo polne mesece in zato je znesek v durs manjši, sicer pa je dursov izračun potrebno upoštevati

TineKarabine

Zelenc'
2. apr 2014
1
0
1
Ok, meni je uspelo oddati XML datoteko (upam da brez prevelikih napak). Zdaj pa se mi postavlja vprašanje določanja prispevkov za socialno varnost.

Ali kdo pozna formulo za izračun, ker meni ni kaj dosti jasno? Kategorije "dobiček" sploh ni na tem DDD-DDD obrazcu.

Le zakaj morajo zakomplicirati tako enostavne stvari
frown-1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
dejvi: Vsekakor upoštevaš izračun iz eDavkov, je pa pogoj, da so vrednosti pravilno vpisana v (prava) polja. Da bi ti lahko pomagali z izračunom, moraš tukaj navesti vse podatke.

Citat:
Uporabnik tony pravi:
grin1.gif
):

598,70.

Primer, za normirani s.p., ki dela od 1.11.13 (brez subvencije za odprtje s.p.):
598,70 = 407,88 EUR (toliko prisp. sem plačal sam) + 190,82 (50% prisp. za PIZ za 2 meseca, ki mi jih bo še 2 leti plačevala država).

b) Priloga 1.VI IzračunN:
Polje:
1. PRIHODKI, ugotovljeni po računovodskih predpisih, od tega:
3467,82 = 3277,00 (seštevek računov za delo, opravljeno v l. 2013) + 190,82 (50% prisp. za PIZ za 2 meseca, ki mi jih bo še 2 leti plačevala država).

Je to pravilno?

Polje:
2.6 Izvzem prihodkov zaradi predhodno nepriznanih odhodkov:
190,82 (50% prisp. za PIZ za 2 meseca, ki mi jih bo še 2 leti plačevala država)

c) Polje:
25. Obračunana akontacija dohodnine od dohodka iz dejavnosti:
30,00 (ob odprtju s.p.ja sem za l. 2013 napovedal 500 EUR prihodkov, 6% od 500 EUR = 30 EUR akontacije, ki sem jo že plačal 10.2.14).

Sem kje ustrelil mimo?
tongue-1.gif

Ah, radosti naše zakonodaje, ki jo je mogoče ob vsaki drugi priložnosti diametralno nasprotno interpretirati... Čeprav nam je bivša uporabnica kozarec nekoč razložila, da se pri bitkah z Davčno zanese izključno na zakonodajo, ne pa na to, kar ti reče tvoj davčni kontrolor na DURSu, sem jih vseeno pocukal za rokav in na mail poslal zgornje dileme...
smile-1.gif

Pričakoval sem odgovor, hja, bolj ob svetem Nikoli, pa so me že naslednji dan poklicali na GSM, ki sem ga vpisal v (stornirano) letno poročilo. Prav zanimivo, spomnilo me je na enega od stripov Mikija Mustra, ko se gre Trdonja pritožit zaradi kazni za napačno parkiranje in na sodišču uleti pred mlado, luštno črnolaso dekle in vpraša, kje da je zdaj ta vražji sodnik
grin1.gif

Skratka, gospa je bila zelo prijazna in dobil sem natančne in koncizne odgovore... ki pa spet niso takšni, kot je bil konsenz v tej temi.
tongue-1.gif

Glede a):
Odgovorili so mi, da je pravilna vrednost 598,70 EUR, torej je treba sešteti skupaj tako prispevke, ki jih plačaš sam in tiste, ki jih je plačal proračun.

To se ujema z mojim razumevanje tele DURSove razlage v točki 1:
http://www.durs.gov.si/si/pris...ila_prispevkov/

Glede b):
Odgovorili so mi, da naj vpišem samo seštevek mojih prihodkov.

Prav tako odogovarjajo, naj v polje 2.6 ne vpisujem ničesar.

To je po mojem razumevanju v nasprotju s spodnjim Prijamovim navedkom (iz točke 2 iz zgornjega linka) razlage DURSa samega (
rolleyes-1.gif
), ampak bog pomagaj, tak odgovor sem dobil. Verjetno pa se po obeh variantah res izračuna enak znesek akontacije doh. (preizkusite sami svoj izračun).

Citat:
Uporabnik prijam pravi:
Citat:
Našel:
Citat:
Zavezanec za znesek delne oprostitve prispevkov pripozna prihodke iz naslova državnih subvencij, v obračunu dohodnine od dohodka iz dejavnosti pa zavezanec, ki ugotavlja davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov, za znesek delne oprostitve opravi zmanjšanje prihodkov na raven davčno priznanih.

V skladu z 9. točko 20. člena Zakona o dohodnini – ZDoh-2 (Uradni list RS, št. 13/11 – UPB7, 24/12, 30/12, 40/12-ZUJF, 75/12, 94/12 in 96/13) se dohodnine ne plača od obveznih prispevkov za socialno varnost, ki jih za samozaposlene zavarovance v skladu s posebnimi predpisi plačuje Slovenija ali samoupravna lokalna skupnost, pod pogojem, da Slovenija oziroma samoupravna lokalna skupnost ne nastopa kot njihov delodajalec.

Prihodki se pripoznajo v skladu s Slovenskimi računovodskimi standardi – SRS (Uradni list RS, št. 118/05 in nadaljnji), natančneje s SRS 18.11, če je povečanje gospodarskih koristi v obračunskem obdobju povezano ne le s povečanjem sredstev ampak tudi z zmanjšanjem dolga. Na tej podlagi je delno oprostitev plačila prispevkov treba pripoznati kot prihodke iz naslova državnih subvencij. Navedeno je v skladu z računovodskim načelom kosmatega izkazovanja gospodarskih kategorij, ki pravi, da se gospodarske kategorije izkazujejo v kosmatih zneskih brez pobotanj, in sicer tako stanja sredstev in obveznosti do njihovih virov kot tudi prihodki in odhodki. Zavezanec, ki ugotavlja davčno osnovo na podlagi dejanskih odhodkov, bo zato v skladu s tem načelom in določili SRS 17 v svojih poslovnih knjigah pripoznal odhodke v višini celotnega zneska obračunanih prispevkov za obvezno socialno zavarovanje, torej bo pripoznal odhodke v višini vsote dejansko plačanih prispevkov in prispevkov, katerih plačila je oproščen.

Zavezanec, ki ugotavlja davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov, bo na podlagi 9. točke 20. člena ZDoh-2 v polju 2.6 obračuna dohodnine od dohodka iz dejavnosti, za znesek delne oprostitve plačila prispevkov opravil zmanjšanje prihodkov na raven davčno priznanih.

Mi pa še zmer ni čisto jasno. predvsem zadnjo odstavek.

Si normiranec, nisi noramiranec?

Če si potem upoštevaš samo prihodke (poslovne, finančne, druge).....med njimi je tudi oproščen del prispevkov. In potem oproščen del prispevkov v polju 2.6 obračuna dohodnine od dohodka iz dejavnosti izloæiš iz prihodkov.

Če nisi normiranec, celotni obračunani prispevki (cca. 300€) predstavljajo voj strošek, oproščeni del (cca. 95€) tvoj prihodek in saldo je dejansko tvoj odliv v višini (cca. 205€).
Izločanja v tem primeru ni....saj je saldo 0,00.

Glede c):
Tukaj sem pa naredil sure-fire napako
grin1.gif

Skratka, akontacija dohodnine se plačuje na 3 mesece, če celotna letna akontacija ne preseže 400 EUR. Ob odprtju sem napovedal 500 EUR prihodkov, kar znaša 30 EUR akontacije. Akontacija zapade v plačilo zadnji dan trimesečja, z rokom deset dni.

Ker sem s.p. odprl 1.11.2013, to pomeni, da se akontacija 30 EUR obračuna šele 30.1.2014, plačati pa bi jo moral do 10.2.2014. To pomeni, da v to polje ne vpisujem ničesar, ker se v letu 2013 ni obračunalo nič akontacije. (Pri tem absolutno nima nobene veljave dejstvo, da sem akontacijo v resnici nakazal že decembra. Takrat je bila plačana, obračunana pa bo šele januarja.)

Hvala vsem za živce, veliko ste me naučili!
zmaga.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Citat:
Uporabnik TineKarabine pravi:
Ok, meni je uspelo oddati XML datoteko (upam da brez prevelikih napak). Zdaj pa se mi postavlja vprašanje določanja prispevkov za socialno varnost.

Ali kdo pozna formulo za izračun, ker meni ni kaj dosti jasno? Kategorije "dobiček" sploh ni na tem DDD-DDD obrazcu.

Le zakaj morajo zakomplicirati tako enostavne stvari
frown-1.gif

Namesto treh vrstic jih napiši 15, pa ti bomo lahko pomagali, iz do sedaj napisanega ni jasnega nič!
tongue-1.gif

Kako si oddali poročilo, če nisi točno vnesel zneska plačanih prispevkov?

Hočeš vprašati, kako se računa vsakomesečne prispevke? Kako si jih pa računal do sedaj za prejšnje leto?
smile-1.gif