Normiranec in davčni obračun?

Ping

Pripravnik
10. jul 2014
99
3
8
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
koliko pa bodo zneski stroški za te blagajne mesecno,

Zakaj si se tako fiksiral v nekaj kaj še ne obstaja?
sprasujem se.gif

Trenutno obstaja le virtualna davčna blagajna, ki jo potrebujejo vsi, ki poslujejo z gotovino.
Če bodo uvedli online povezavo z DURS-om, bodo nadgradnjo morali opraviti vsi, ki že danes uporabljajo to virtualno blagajno, če nimaš poslovanja z gotovino, pa blagajne seveda ne potrebuješ.

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik Ping pravi:
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
koliko pa bodo zneski stroški za te blagajne mesecno,

Trenutno obstaja le virtualna davčna blagajna, ki jo potrebujejo vsi, ki poslujejo z gotovino.

Ampak ročni "paragonc" je trenutno še čisto sprejemljiva zadeva. Vsaj jaz v zadnjih mesecih nisem zaznal, da bi sprejeli spremembo, ki bi to prepovedovala.

Ping

Pripravnik
10. jul 2014
99
3
8
Citat:
Ampak ročni "paragonc" je trenutno še čisto sprejemljiva zadeva. Vsaj jaz v zadnjih mesecih nisem zaznal, da bi sprejeli spremembo, ki bi to prepovedovala.

Ja, res. Sprememba ni bila (še) sprejeta, čeprav je bila predlagana že v začetku leta.
Tole je inteview z generalno direktorico DURSa 13.06.2014:

Kako se bo reševala težava paragonskih blokov? Kdo jih bo še lahko uporabljal?
Sprememba zakonodaje, ki bi omejila poslovanje s paragonskimi bloki, za zdaj še ni bila sprejeta, zato o konkretni ureditvi tega področja ni mogoče govoriti. Verjamem pa, da bo to spremembo zakonodaje kot pomembno prepoznala tudi prihodnja vlada.

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Kako pa zadeva izgleda pri normirancu, če imaš recimo en kafič in imaš manj kot 100 jurjev prometa? in NE ŽELIŠ niti DDV zavezanec.

Ti ni potrebno nič voditi vstopnih faktur? Zaloge? (dobro to je zaradi sebe fino, ampak za davčno?) In imaš še kakšnega zaposlenega. A res samo izdajaš račune in plačaš pavšalni davek? Nič več "strahu" pred inšpektorji?

Pa davčno gledano na koncu nisi nič dosti na slabšem, če vzamem za primer enega piva. Nabavna cena je 1€ z ddv, prodajna za stranko 2€. VSE ostale stroške bomo zanemarili.

Prvi primer klasično računovodstvo in ddv obračun: nabava 0,82 + 0,18ddv, prodaja 1,64 + 0,36ddv. Tebi pod črto in odvedenem DDVju ostane 0,82 na kar plačaš davek po dohodninski lestvici (dobro tega je lahko tudi 0 če zadeve dobro skriješ). Ampak v najboljšem primeru ti "ostane" 0,82€

Drugi primer pavšalna obdavčitev: kupiš za 1, prodaš za 2. Na 2 plačaš 6% (po novem celo manj) davka, in ti ostane 0,88€

Kje razmišljam narobe?

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Ne glede na spremembo meje na 100.000 s 01.01.2015 je za DDV zavezanost še vedno meja ostala 50.000€ v preteklih 12 mesecih.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:

Kje razmišljam narobe?

Nikjer ne razmišljaš narobe, pozabljaš pa nekaj, pri dejanskih stroških imajo tradicionalno vsi kafiči izgubo ali nulo, tukaj pa hočeš ali nočeš moraš imeti plus oz. vedno delaš dobiček... kakšni pa bi bili učinki na dohodninsko lestvico pa si moraš sam izračunat. Kar pa se tiče vodenja zalog in tega, pa MISLIM da smo zadnjič govorili da mi je oče omenil da mu je nek kolega ki ima gostilno in tak sistem rekel da so bile sprejete neke spremembe in da morajo gostinci kljub temu da so normiranci vodit npr. zaloge... ne pa me za besedo vzet saj to je bilo po sistemu "baba čula, baba rekla"
smile-1.gif

Sicer pa računaj če pri normirancu prilezeš letno do 40.000€ prometa imaš tukaj avtomatsko 12.000€ dobička se pravi 2400 davka, hočeš ali nočeš
smile-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:

Kje razmišljam narobe?

Nikjer ne razmišljaš narobe, pozabljaš pa nekaj, pri dejanskih stroških imajo tradicionalno vsi kafiči izgubo ali nulo, tukaj pa hočeš ali nočeš moraš imeti plus oz. vedno delaš dobiček... kakšni pa bi bili učinki na dohodninsko lestvico pa si moraš sam izračunat. Kar pa se tiče vodenja zalog in tega, pa MISLIM da smo zadnjič govorili da mi je oče omenil da mu je nek kolega ki ima gostilno in tak sistem rekel da so bile sprejete neke spremembe in da morajo gostinci kljub temu da so normiranci vodit npr. zaloge... ne pa me za besedo vzet saj to je bilo po sistemu "baba čula, baba rekla"
smile-1.gif

Sicer pa računaj če pri normirancu prilezeš letno do 40.000€ prometa imaš tukaj avtomatsko 12.000€ dobička se pravi 2400 davka, hočeš ali nočeš
smile-1.gif

že, vendar če bi mejo za DDV tudi dvignili na 100k bi potem posredno pri ddvju "privarčeval" in bi bil pod črto na boljšem. Poglej moj izračun zgoraj.

alcazar

Pripravnik
3. sep 2007
879
19
18
Slovenia
eno vprašanje.

recimo da si fizična oseba z dejavnostjo (npr. TO) in odpreš še "popoldanski" s.p., kako je v tem primeru s plačilom (pavšalnih) prispevkov. Jih plačuješ za oba?

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik alcazar pravi:
eno vprašanje.

recimo da si fizična oseba z dejavnostjo (npr. TO) in odpreš še "popoldanski" s.p., kako je v tem primeru s plačilom (pavšalnih) prispevkov. Jih plačuješ za oba?

Zaposlen si pa pa pri tretjem? Po moji logigi zapres "proizvodnjo" in das vse to na novi s.p.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Potem se pa tako zmeni, vsak sodoben delodajalec bo ob taki želji zaposlenega hodil po stropu od sreče
zmaga.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:

Kje razmišljam narobe?

smile-1.gif

smile-1.gif

že, vendar če bi mejo za DDV tudi dvignili na 100k bi potem posredno pri ddvju "privarčeval" in bi bil pod črto na boljšem. Poglej moj izračun zgoraj.

Saj pravim to je potem stvar dohodninske lestvice kam bi ti bil uvrščen če bi delal 100k prometa in kako bodo potem te lestvice rangirane. Je pa tako da pri normirancu že v štartu nimaš sploh olajšav in podobnega. Nevem, morda da, morda pa ne, treba bi bilo točno izračunat, tako čez palec težko dobiš točen podatek. Sicer pa boš po novem imel na 100k prometa 20k dobička in te bodo obdavčili 4k. Zraven tega če boš imel 100k prometa več ne boš plačeval minimalnih prispevkov za s.p. npr. zdaj so okoli 300€, se zna ta znesek kar podvojit ali še več... to pa zna potem bit na letni ravno kar 7-8k € razlike ki jih npr. ne bi plačeval če bi bil po dejanskih stroških, pustimo zdaj DDV gor ali dol. Lahko pa kdo izračuna koliko bi imel mesečno prispevkov če bi delal 100k prometa kot normiranc...

turkx

Zelenc'
13. jun 2011
5
0
1
Kaj ve kdo če normiranec mora voditi zaloge ali ne? In glede na to, da se vodi le izdane račune, je mogoče na koncu cenejša izdelava bilance stanja?

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
seveda moras, ce si na firmo kupil 10 izdelkov, z racunom prodal dva, moras v skatli imeti se 8 kosov, ce jih imas 7 si enega prodal na crno in si v prekrsku, pa tudi zaradi lastne kontrole ti mora vse stimati, da ves koliko cesa imas se na zalogi

lp

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
če si normiranec ne kupiš nič "na firmo", ker ne daješ v stroške...

Razen če moraš zaloge vseeno spremljati? (za sebe itak je fajn, da veš kje si, ampak zakonsko?)

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
seveda moras, ce si na firmo kupil 10 izdelkov, z racunom prodal dva, moras v skatli imeti se 8 kosov, ce jih imas 7 si enega prodal na crno in si v prekrsku, pa tudi zaradi lastne kontrole ti mora vse stimati, da ves koliko cesa imas se na zalogi

lp

Aja? Kje pa piše da mora normiranec karkoli vodit? Koliko je meni znano ne rabi normiranec voditi ničesar drugega kot evidenco izdanih faktur na podlagi katerih se na koncu obdobja obračuna davščina. Ravno v tem je fora normiranca da ne rabi vodit nobenega posebnega sranja. Pač zadeva je poenostavljena... Sploh pa če nisi zavezanec za DDV. Kaj si pa vodi posamezni podjetnik zaradi lastne kontrole pa je njegova osebna stvar. Če se motim me prosim popravi in me razsvetli z zakonodajo. Koliko vem morajo zaloge voditi zgolj gostinci-normiranci kar pa je menda izjema. Ne vem, povej mi
smile-1.gif

LP

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
imam občutek kot da se tukaj oglašate tisti ki nimate sp in pišete nekaj na blef, če pa že imate sp, pa si plačajte kako urco pri računovodkinji, ki vam bo vse razložila, da ne boste imeli potem problemov pri kakšni kontroli, hvala AutoFun da si jim poslal link,da si preberejo, če pa kdo rabi listine mu jih pošljem brzplačno na mail, pred časom sem se registriral na normiranec.si za mesec dni/10 eurov in sem si lepo vse dol potegnil,
nevem pa kje ste slisali, da izdelkov ne rabiš kupovati na firmo,dalje jih pa lahko prodajaš z računom, potem pa res ne rabite sp in lahko delate dalje lepo na črno..., kotrol je res malo , delat kot moraš (evideca,računi) pa tudi ni slabo, pa se skrbeti te ne rabi, za tistih 6% davka pa se mi ja ne da ubadati in kaj skrivati ter gledati kaj bo z ali brez računa, pa še reklamo si lepo delaš,ker strankam daš v kuverto še vizitko in morda še sosed kaj rabi in se ti teh 6% tak povrne

lp

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Verjetno ne drži: skoraj vsi, ki pišemo v temo, imamo s.p.

Na linku 1 post više od tvojega prav tako nikjer ne piše, da je treba voditi zalogo kupljenega/prodanega materiala.

Osnovna sredstva s.p.ja niso zaloga.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
imam občutek kot da se tukaj oglašate tisti ki nimate sp in pišete nekaj na blef, če pa že imate sp, pa si plačajte kako urco pri računovodkinji, ki vam bo vse razložila, da ne boste imeli potem problemov pri kakšni kontroli, hvala AutoFun da si jim poslal link,da si preberejo, če pa kdo rabi listine mu jih pošljem brzplačno na mail, pred časom sem se registriral na normiranec.si za mesec dni/10 eurov in sem si lepo vse dol potegnil,
nevem pa kje ste slisali, da izdelkov ne rabiš kupovati na firmo,dalje jih pa lahko prodajaš z računom, potem pa res ne rabite sp in lahko delate dalje lepo na črno..., kotrol je res malo , delat kot moraš (evideca,računi) pa tudi ni slabo, pa se skrbeti te ne rabi, za tistih 6% davka pa se mi ja ne da ubadati in kaj skrivati ter gledati kaj bo z ali brez računa, pa še reklamo si lepo delaš,ker strankam daš v kuverto še vizitko in morda še sosed kaj rabi in se ti teh 6% tak povrne

lp

Imamo s.p., sicer ne štekam tega tvojega zadnjega sporočila najbolj če si meni kaj hotel povedat ampak še vseeno kot normiranec NE RABIŠ vodit zalog če že nisi gostinec. Kaj pa je dobro za tebe pa moraš sam presodit. Mi govorimo kaj se mora ZAKONSKO vodit in to nikjer ne piše da se mora. Če se mora bi te prosil da mi posreduješ člene ali listine iz katerih to izhaja!

LP