Meni je sicer najbolj zanimiv ta del...sploh zaključek!
Čakam na kak
mirsi-jev komentar...
no že želiš moj komentar, ga imaš in ga pozorno preberi in ne briši, da ga bodo še drugi lahko prebrali. Ni nič zlaganega v mojem prispevku, tudi žalim nikogar ne, je pa resnica za marsikoga boleča.
Yu zgodba je zelo podobna Ukrajinski. MIloševič, Zelenski (in porošenko, vlada po prevratu v Kijevu) hočeta unitarno državo, kjer bi se odločalo o vsem v Beogradu, oz. Kijevu, Ukinjala bi avtonomije, uvedla enoten jezik, zatirala manjše narode, Slovenija in Donbas ter Krim, so se temu uprli, uvedli referendum in odcepili. zdej pa razlika, da so v Beogradu po 10-dneh spopadov prišli k pameti in uvedli premirje, v Kijevu bi pa po 8. letih streljanja, podprti od zahoda še kar nadaljevali z boji, vse dokler Krim in Dombas ne pridejo spet pod komando Kijeva.
Me pa veseli, da ste končno ugotovili, da je Miloševič 1990 ukinil avtonomijo Kosovu, ker tu večkrat berem, da Kosovo se je lahko odcepilo, kr je bil avtonomna pokrajina, Krim pa se ne more, ker ni. Ampak je bilo v resnici ravno obratno, pa tudi Srbija ni imela v ustavi, da se kak del lahko odcepi, kot je to vaš argument pri ukrajini o odcepitvi Krima in Donbasa.
Je pa tista konferenca strel v prazno, samo brezveze blebetajo, nekaj neustavnih potez srbije še ne pomeni, da se je srbija odcepila. Nikjer pa ni noben omenil še zunanjih vzrokov za razpad juge, npr IMF niso dali več pufov, kar je povzročilo splošno šparanje države, pomanjkanje milke, deviz, uvoza, inflacijo, kar je povzročilo splošno nezadovoljstvo nad vlado v Beogradu. Potem pridejo zgodbe, kako Sava na Jug teče, da zasovražimo srbe, ko pa danes reka denarja teče v Brusel, in potem še naprej v Ukrajino, ki ni članica ne EU in ne Nata, pa danes nihče ne kritizira, ampak to celo podpirate.
Ampak ameriški recept je preprost. Kar diši po zahodu, je treba skup držat ali združevat v zahodne sisteme, ker smo skupaj močnejši (katalonija, ukrajina EU, NATO širit...) tu ni odcepitev, kar diši po komunizmu in Rusih, pa je treba razbit in po možnosti zanetit vojno, potem kak del priključit, . . SSSR, SFRJ, Srbija, ČSSR, DDR).
Mi je pa nerazumljivo, kako nekateri tu tolčete po Miloševiču, in zagovarjate separatistično Slovenijo, v Ukrajini pa obrnete ploščo, zagovarjate unutarizem in točete po separatistih.
Če pa ste hoteli moje mnenje, da bi izvedeli, na čigavi strani sem bil, vam povem, da sem bil na strani separatistov - to je Slovenije. Ker menim, da ljudje imajo pravico do samoodločbe, ki je zapisana v ustanovni listini OZN
In svojega stališča nisem spremenil pri Kataloniji in ne pri Ukrajini. Da smo se postavili na stran naci vlade v Ukrajini, pa škodi v prvi vrsti nam. Mi nimamo nič od tega, ali je Donbas ruski ali ukrajinski. Se pa nam zaradi vojne, ki jo podpiramo in podpihujemo močno krči standard. Bogatijo pa vojni dobičkarji, očigarhi, ter vojaška industrina v ZDA. Danes berem, Estonija sklenina največji orožarski posel v svoji zgodovini - Zakaj ne piše, Amerikanci prodali rekorno veliko estoncev po visoki ceni hehe