Ni najemne pogodbe za najem travnika

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Predlani in lani smo najel travnik, pogodbe o najemu ni razen ustni dogovor o nekaj malega najemnine. Ker lastnik parcele že dobiva subvencije, zahteva sedaj še najemnino, ki pa je visoka, zato kosil ne bomo več.

Zanima me pravno ali lahko lastnik racele kaj doseže na sodišču ?

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik alpine pravi:

Na sodišče zaradi travnika?
bonk.gif

Kaj bi pa rad lastnik dosegel? Odškodnino,ker si 2x pokosil travnik?
sprasujem se.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Živ bog ti nič ne more.

Poleg tega: a ni običajno, da kmetijsko subvencijo dobi najemnik oz. tisti, ki zares kosi travnik?

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Pogodba ni nujno le pismena jo je pa najlažje dokazati. Pri ustni pogodbi pa se v primeru spora stvar ureja s pričami in drugimi dokazi. Pomembno je le, da pogodba je znan predmet pogodbe (travnik), stroški izvajanja (najemnina), trajanje...

Če si se dogovoril za najemnino in je nisi plačal, čeprav si travnik kosil potem si lastniku dolžan in bo z morebitno toæbo ta znesek tudi dobil. Zate bodo višji le stroški (odvetniki, takse...).

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Predlani in lani smo najel travnik, pogodbe o najemu ni razen ustni dogovor o nekaj malega najemnine. Ker lastnik parcele že dobiva subvencije, zahteva sedaj še najemnino, ki pa je visoka, zato kosil ne bomo več.

Kaj sploh sprašuješ?

A najel si parcelo in se zdaj čudiš, ker hoče najemnino? A ni to fora najema?

Če lastnik spreminja pogoje, mu pač rečeš, hvala, s tem se ne strinjam, zaključili smo. Zakaj bi šli na kakršnokoli sodišče?

Če pa boste že šli tja, bodi pa tiho in mu ne dajaj dokazov, s tem da kaj blebataš, pišeš kaka pisma itd.

In če ne misliš koristiti več, mu to jasno in glasno povej, sicer lahko smatra, da si še vedno najemnik in te terja potem za najemnine.

Nazadnje urejeno:

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Pogodba ni nujno le pismena jo je pa najlažje dokazati. Pri ustni pogodbi pa se v primeru spora stvar ureja s pričami in drugimi dokazi. Pomembno je le, da pogodba je znan predmet pogodbe (travnik), stroški izvajanja (najemnina), trajanje...

Če si se dogovoril za najemnino in je nisi plačal, čeprav si travnik kosil potem si lastniku dolžan in bo z morebitno toæbo ta znesek tudi dobil. Zate bodo višji le stroški (odvetniki, takse...).

zmaga.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.552
2.946
113
v lokalni ostariji
a so ti sred travnika zrasle krtine (mrtvi piksli) pa ti ni več všeč in neb plačal?

ponavad je tko, da se najemnino plačuje tam kjer se potegne tud subvencijo. drugač pa lastniku ostane subvencija teb pa trava. sam stvar dogovora in povpraševanja. če je povpraševanje velik potem morš poleg subvencije dat še najemnino...

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Subvencije so namenjene za najem in v takem primeru ostanejo lastniku, na začetku ni blo govora o taki najmenini in tud po celi občini tega kmeta poznajo. Sam mi smo precej daleč cca 15km.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Mene zanima iz stališča pravnega sistema. Če lahko gre na sodišče...

V bistvu se reče temu zakup...

Lahko gre na sodišče in pušneš, lahko tudi iz druge pravne podlage...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik alpine pravi:

Seveda gre lahko. Ne vem zakaj kompliciraš, če ti hoče zvišati najemnino in se ne strinjaš, mu samo povej, da potem ne želiš biti več najemnik.

Če boš tiho, si pač najemnik še naprej. On v dobri veri, da si ti najemnik ne bo oddal komu drugemu in bo imel škodo.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Seveda gre lahko. Ne vem zakaj kompliciraš, če ti hoče zvišati najemnino in se ne strinjaš, mu samo povej, da potem ne želiš biti več najemnik.

Če boš tiho, si pač najemnik še naprej. On v dobri veri, da si ti najemnik ne bo oddal komu drugemu in bo imel škodo.
Kolikor razumem avtorja teme se ne gre za ..kaj bo ampak za ...kaj je bilo. Če sta se dogovorila, da lahko kosi travnik v zameno za neko najemnino, in je travnik kosil, potem mora to najemnino plačati. Za naprej pač odpove pogodbo in neha kosit travo.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik alpine pravi:

Pa se ti zdi normalno,da bi šel zaradi košnje nekega kur....ga travnika na sodišče,pa še to na podlagi ustnega dogovora?
cool-1.gif
Pa saj se vam bo sodnik smejal...