Imam en velik problem. Pri bolj hmeljenih pivih dobim neželjen priokus oz vsaj jaz tako smatram da je, ker mi niti malo ni vsec. Pri manj hmeljenih, lager, stout, porter, blonde ale tega priokusa ni. Ce vzamem za primer pale ale. Grencina bi morala biti izrazita, cista. Pri meni pa pride 'meglena'. Tezko to opisem, kot da bi okusal zajfnico ali kaj podobnega. Okus bi moral bit lep saden s cisto grencico, je pa vse zamegljeno oz ta grencina povozi vse. Opazam da je vpliv tudi na vonj, vse se po malem izgubi. Na sumu sem imel fenole in astringenco, vendar uporabljam reverzno osmozo in ph drozge je vedno v mejah normale 5.2. Sparge delam tudi z osmozo, pazim da sparge ph ne naraste, da ni voda nad 78 stopinj. Tud pivino imam precej cisto. V vodo dodam nekaj CaSo4 in CaCl, drugih aditivov ne uporabljam. Pa se recept:
Batch 220L
OG 1.050
FG 1.009
IBU 35
Voda: Ca=70, Mg=2 SO4=80 Na=5 Cl= 30 HCO3=0
Ph drozge 5.2
45kg Pale ale Bestmalz 93,8 %
3 kg Caramel aromatic bestmalz 6,3 %
Mash single infussion 66C 60 min
Mash out 10 min 75C
130,00 g Hallertau Magnum [13,80 %] - Boil 60,0 min
200,00 g Cascade [5,60 %] - Boil 10,0 min
200,00 g Simcoe [12,60 %] - Boil 10,0 min
300,00 g Cascade [5,60 %] - Steep/Whirlpool 0,0 min
300,00 g Simcoe [12,60 %] - Steep/Whirlpool 0,0 min
Irish moss
Kvas us 05 250g, temp. ferm. 18C ali notthingham 250g temp. ferm. 15C
Kvas rehidriran v prekuhani ustekleniceni vodi, pivina aerirana.
Kar se pa tice cistoce in razkuzevanja pa tudi zelo pazim. Na sumu imam nekaksno reakcijo s hmeljem ali pa celo vodo ceprav je iz reverzne osmoze. Zmanjkalo mi je idej kaj naj se storim, da bi prisel zadevi do dna.Hvala.
Batch 220L
OG 1.050
FG 1.009
IBU 35
Voda: Ca=70, Mg=2 SO4=80 Na=5 Cl= 30 HCO3=0
Ph drozge 5.2
45kg Pale ale Bestmalz 93,8 %
3 kg Caramel aromatic bestmalz 6,3 %
Mash single infussion 66C 60 min
Mash out 10 min 75C
130,00 g Hallertau Magnum [13,80 %] - Boil 60,0 min
200,00 g Cascade [5,60 %] - Boil 10,0 min
200,00 g Simcoe [12,60 %] - Boil 10,0 min
300,00 g Cascade [5,60 %] - Steep/Whirlpool 0,0 min
300,00 g Simcoe [12,60 %] - Steep/Whirlpool 0,0 min
Irish moss
Kvas us 05 250g, temp. ferm. 18C ali notthingham 250g temp. ferm. 15C
Kvas rehidriran v prekuhani ustekleniceni vodi, pivina aerirana.
Kar se pa tice cistoce in razkuzevanja pa tudi zelo pazim. Na sumu imam nekaksno reakcijo s hmeljem ali pa celo vodo ceprav je iz reverzne osmoze. Zmanjkalo mi je idej kaj naj se storim, da bi prisel zadevi do dna.Hvala.
Nazadnje urejeno: