Neželjeni priokusi

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Imam en velik problem. Pri bolj hmeljenih pivih dobim neželjen priokus oz vsaj jaz tako smatram da je, ker mi niti malo ni vsec. Pri manj hmeljenih, lager, stout, porter, blonde ale tega priokusa ni. Ce vzamem za primer pale ale. Grencina bi morala biti izrazita, cista. Pri meni pa pride 'meglena'. Tezko to opisem, kot da bi okusal zajfnico ali kaj podobnega. Okus bi moral bit lep saden s cisto grencico, je pa vse zamegljeno oz ta grencina povozi vse. Opazam da je vpliv tudi na vonj, vse se po malem izgubi. Na sumu sem imel fenole in astringenco, vendar uporabljam reverzno osmozo in ph drozge je vedno v mejah normale 5.2. Sparge delam tudi z osmozo, pazim da sparge ph ne naraste, da ni voda nad 78 stopinj. Tud pivino imam precej cisto. V vodo dodam nekaj CaSo4 in CaCl, drugih aditivov ne uporabljam. Pa se recept:

Batch 220L
OG 1.050
FG 1.009
IBU 35
Voda: Ca=70, Mg=2 SO4=80 Na=5 Cl= 30 HCO3=0
Ph drozge 5.2

45kg Pale ale Bestmalz 93,8 %
3 kg Caramel aromatic bestmalz 6,3 %

Mash single infussion 66C 60 min
Mash out 10 min 75C

130,00 g Hallertau Magnum [13,80 %] - Boil 60,0 min
200,00 g Cascade [5,60 %] - Boil 10,0 min
200,00 g Simcoe [12,60 %] - Boil 10,0 min
300,00 g Cascade [5,60 %] - Steep/Whirlpool 0,0 min
300,00 g Simcoe [12,60 %] - Steep/Whirlpool 0,0 min
Irish moss

Kvas us 05 250g, temp. ferm. 18C ali notthingham 250g temp. ferm. 15C
Kvas rehidriran v prekuhani ustekleniceni vodi, pivina aerirana.

Kar se pa tice cistoce in razkuzevanja pa tudi zelo pazim. Na sumu imam nekaksno reakcijo s hmeljem ali pa celo vodo ceprav je iz reverzne osmoze. Zmanjkalo mi je idej kaj naj se storim, da bi prisel zadevi do dna.Hvala.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Sicer je še malo zgodaj tako da se nisem preveč spuščal v kemijo, ampak ...

Če je problem samo v hmeljnih pivih je opcij več ampak jst bi za začetek poskusil s sprmembo kemije. Sploh voda iz RO je lahko problematična ker nima bufferja in če ne dodaš pravilno in vseh soli dobiš ven lahko zelo čudne rezultate. Tudi če v teoriji lepo shajaš z nekimi vrednostmi se znajo poznat napake ker zmanjka sposobnost absorbcije določenih snovi v sami vodi.

Sam imam mehko vodo pa mi tudi hmeljna piva brez popravkov ne uspejo oz. vedno je boljši rezultat če malo otrdim vodo. Medtem ko malty profil vedno zadanem brez težav z mehko vodo. Seveda to ni odvisno samo od trdote, je pa trdota glavni buffer za precej stvari tako da zna delovat.

Tam kjer imaš številke minerale/soli v vodi je kaj? Zahtevana voda? Tvoja voda, vodo po osmozi, voda po osmozi ko dodaš CaSo4 in CaCl? Ker če je to izračunana brewing voda in imaš HCO3 (bikarbonat) 0 potem bi tam delal najprej porpavek. HCO3 za neko balanced vodo mora bit vsaj 100. Raje več ker deluje kot buffer, predvsem pa HCO3 veže tanine - sploh pri hmeljih kjer so taninske vrednosti visoke zna tole pomagat, da spremeni percepcijo grenkobe in nasplošno potem hmeljnega okusa. Tako da poskusi HCO3 povečat na 100 pa da vidiš kaj pade ven. Najbolj nevtralen vir je navadna jedilna soda (soda bikarbona, natrijev bikarbonat), glede na to da imaš tudi malo natrija boš s sodo boostal BP tudi tisto (tam do 50-70ppm bo še kvas bolj vesel).
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
403
83
Se strinjam z Utiševalcem. Ti pa predlagam enostavno rešitev, naredi isto pivo brez reverzne osmoze in kakršne koli korekcije vode
 
  • Všeč mi je
Reactions: HafnerMa

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Tisto je brewing voda v ppm. Vrednosti sem izračunal s kalkulatorjem. Vodi iz osmoze, ki jo tretiram kot destilirano dodam noter soli CaCl in CaSo4. HCO3 nisem dodajal, ker sem pac bral, da je dovolj ce se da v osmozo gips in kalcijev klorid. Jutri varim pale ale, tako da bom dodal sodo bikarbono do 100 ppm. Mogoce bi znalo bit res kaj na tem, da imam tanine v pivu.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Pocast to sem ze delal, potem sem zacel dodajat kislino v obstojeco vodo za ustrezen ph, potem sem pa nabavil osmozo. Najboljso ipo sem naredil ko sem kupil ustekleniceno Kapljo in dodal nekaj mlecne kisline. Drugace imam ze od nekdaj taksne tezave.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Opažaš to že od mladega piva naprej... Se s časom kaj izboljša oz poslabša?
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
s casoma se poslabsa. po prvem tednu je se ok potem gre pa na slabse. sumis oksidacijo hmelja? Nasplosno nimam problemov z oksidacijo, pa v pale ale je tudi ne zaznam.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Oksidacija hmelja? To sem sicer že slišal samo se mi malo verjetno. Kako bi se lahko kisik nabral v paletah, al kako točno mislite?
Če res misliš da je to poizkusi brez Dry Hopa in bi moralo biti ok...
Pa še, opis tvojega offlavour-ja ne zgleda kot oksidacija.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Če imaš vodo z 0, potem boš zlahka dodal vse kar bo potrebno za doseganje priporočenih vrednosti, ki jih najdeš s klikom na spodnji link. Meni je tole top vodilo. Seveda ne morem točno zadeti vseh številk, kar pa niti ni moj namen. Tudi uvod je lepo napisan, koliko česa naj bi bilo, da se sploh pozna razlika, da npr. malenkost več Mg kvečjemu koristi kvasu itd. Priporočam pregled. Pa srečno!

https://krugerbrewerblog.wordpress.com/2017/07/03/easy-brewing-water-chemistry/
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
No vsekakor se oglasi kako bo s pivom po popravku, malce pazi potem kako bo s PHjem ker ga bo soda bikarbona spremenila in boš mogoče rabil popravek s kislino (pripravi just in case oz. poglej prej kaj kalkulator ven vrže)!:)

Glede kemije je treba vedet da prve in tudi večinoma edine tehnične raziskave z zvezi s kemijo vode izhajajo iz sredine prejšnjega stoletja pa še to večinoma nemških inštitutov (posledično veljajo za nemške klasične stile). Par dejstev se pozna iz "taste & try" oz. tradicionalnih stilov iz določenih geografskim območji. Tako da kemija vode v teoriji je zelo nerazdelana materija, sploh za stile ki so dokaj sodobni. Recimo ameriški pale ale so zares v sceni šele zadnjih 20 let in težko je dobit natančne informacije kakšna voda takim stilom ustreza. Ko temu dodaš še nove vrste hmeljev je hitro zmeda. Sem pa sam že zasledil da določeni sodobni hmelji vsebujejo precej taninov, in te tanine se lahko precej občuti kot napako, pa recimo ti tanini se kažejo tudi kot motnost v pivu (če imaš piva motna oz. imajo precejšen "chill haze" je to že indikator da bi znalo biti kaj na tem). Precej ljudi je prišlo do zaključka da taka piva ne glede na določena stara dejstva rabijo bolj "trdo" vodo, predvsem mišljeno kot višjo bikarbonatno stopnjo (čeprav je ta večinoma željena nižja za klasična hmeljna in grenka piva, posledično se tudi za A-IPA in tudi PA želi čimnižje).
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Ok sedaj imam pripravljeno mash vodo Ca 92, Mg 0, S04 128, Na 19, Cl 69, HCO3 50. Sparge delam z reverzno osmozo, tako da potem naknadno dodam se soli v kotel(preboil), da vrednosti vode ostanejo enake in se ne razredčijo. Teoretično bi morala vrednost HCO3 stimat in ph bi moral biti v mejah normale. Imam pa vseeno se nekaj mlecne kisline za rezervo :)

Se pa sliši precej kontradiktorno višja bikarbonatna stopnja in nizek mash ph :) Neglede javim spremembe.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Aja, zdaj sem bral za nazaj in sem videl, da si Utisevalec napisal HCO3 vsaj 100... Bom ga dodal se, samo potem bo mash ph res narastel. Kaj pa ce dodam preostanek sode bikarbone v preboil in takrat povecam HCO3 na 100?
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Mash ph je padel na 5.1 Zanimivo, da je tako nizek s 50ppm HCO3. Preostanek sode bom dodal v preboil.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Javljam rezultate zadnjega varjenja.

Po nasvetih sem spremenil vodo oz dodal sodo bikarbono v mash in v sparge.

MASH VODA: Ca 92, Mg 0, So4 128, Na 19, Cl 69, HCO3 50

SPARGE VODA: Ca 87, Mg 0, So4 112 Na 71 Cl 72 HCO3 181

Ph = 5.1 Sumim, da mi Ph meter kaze narobe. Ze dolgo ni bil kalibriran pa tudi kalibrirne tekočine nimam. Obstaja kaj kar imamo doma, da ga skalibriram?

V mash vodo sem dodal bikarbone malce z rezervo, sem jo pa potem dodal vec v sparge.

Kar se pa tice pive je pa razlika v tem, da je piva dobila karakter. Okusi so bolj izraziti, nekak se lažje pije. Vendar jaz še vedno nisem zadovoljen. Pivo je še vedno malenkost 'harsh'. Zadnjic sem pil Ipo the third pil od pelicona, zelo lepo definirani okusi. Ko narediš požirek lahko komponente piva zložiš vsako posebej, pri moji pivi je pa to malenkost tezje. Sumim reverzno osmozo, da ne prefiltrira vec tako dobro in so mogoce vrednosti precej visje. Jutri ponovno varim, tako da bom v mash vodo dodal se tretjino destilirane, da razredcim morebitno napako osmoze.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Doma imas verjetno Coca colo, mislim, da ima PH okrog 2.3. ask google. Imas pa verjetno tudi radensko, ki ima PH 6.3. pogooglaj fine waters ali radenska PH.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18

Podobne teme