Network setup

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Tole je željena konfiguracija.

Vprašanje je - kaj mora biti X? A rabim switch, še en ne-wireless router ali kaj tretjega? Doma imam še en prastar 10Mb hub. Will that do the trick?

Je lahko X tudi še en wireless router, s katerim bom še dodatno povečal pokritost?

Aja, opcija, da peljem kable od obstoječega routerja do tiskalnika IN desktopa - odpade.

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
686
39
28
Maš več variant, lahko malo eksperimentiraš in po kablu od Routherja do X, pelješ oboje, Desktop in Tiskalnik, kabel ma 4 parice za vsako povezavo pa rabiš le 2. (jaz mam od modema do switcha speljan po enem kablu lan in 2 telefonski linije dela BP).
Lahko vklopiš na mesto X stari Hub, v port 1 daj kabel X-Routher, upam da ti hub podpira uplink.
Najbolje je da kupiš Switch to bo 100% delalo
Lahko pa tudi routher in pol narediš network bridge in si s tem tudi širiš Wlan omrežje.

Upam da sem ti kaj pomagal, drugače pa samo vprašaj.

lp Bluub

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Hvala za odgovor!

Skratka, kjer bo "X", ni pokritosti routerja, ampak po drugi strani je (zaenkrat) tudi ne rabim. Future-proof je vsekakor še en wireless router.

Network bridge... to samo vklopim funkcijo v nastavitvah routerja in je to to? Modem je menda zaklenjen na MAC starega routerja, ampak če bo router deloval kot switch, potem to itak ne bi smelo biti problem, ne? Imajo vsi routerji podporo za bridge?

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
686
39
28
Načeloma imajo vsi routherji podporo za bridge, tudi nastaviš jih lahko kot switch 5 protov ali routher 4 + WAN, glede bridga pa meni edino dela na ASUS routherjih s DDWRT softwarom, sam da jaz nimam kabla med njima. lahko pa routher nastaviš kot AP (acces point) in daš v Wan port kabel od prvega routherja in je to to, na prvem routherju nič ne nastavljaš tak da nema veze nastavitve. Javi mi ko boš nabavil routher da pogledam kak se točno nastavi ti bom pol lažje pomagal. (priporočam ti ASUS 520gc poceni in zaneslijo pa kakšno 10dbi anteno zraven dela čudeže, al pa Buffalo z vgrajenim ojačevalcem.)

lp bluub

Najman sivih las ti bo sedaj povzročal switch, ker ga samo fizično priklopiš in je to to, na drugem mestu je routher, ki ma funkcijo izklopa funkcije routhanja(NAT).

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
X == hub
Če so vse druge naprave Auto-MDI/X potem je to to. Če slučajno niso (kar boš videl po tem , da ne dela, najbrž tudi lučke se ne bodo pravilno prižgale) pa rabiš kabel z zamenjanimi pari (crossover) za povezavo med ruterjem in hubom.

Glede dodatnega WLAN ruterja:
- na novem ruterju izklopiš DHCP server
- novemu ruterju določiš LAN naslov, ki ni isti kot od drugih naprav (načeloma je lahko v drugem omrežju, samo pol je težje administrirati)
- na novem ruterju nastaviš WLAN:
- ali daš drugo ime (ESSID) in kanal*
- ali probaš isto ime in geslo in upaš, da bodo klienti avtomatsko prehajali oziroma izbrali močnejši signal
- povežeš porte LAN/LAN med ruterjema

* - kanali se prekrivajo, če imaš en kanal 1, pol na drugem daj 6, ker se nižji prekrivajo in nisi nič dosegel, pol je boljše imet oboje na 1, da ne zasedaš po nepotrebnem kanalov. Torej ločeni in neodvisni kanali so 1,6 in 12. Govorim za standard 802.11b/g.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Super! Res hvala obema!

Mislim, da imam sedaj dovolj informacij, da bom lahko vzpostavil zadevo. Nisem sicer popoln noob, ampak je že dolgo, kar se nazadnje rihtal kako mrežo.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Hvala še enkrat!

Ampak turns out, da iz meni neznanih razlogov router normalno vleče čez dve plati in eno nosilno steno (iz kleti bajte v 1. nadstropje na drugo stran)
confused-1.gif
, tako da ni potrebe po razširitvi mreže.

Morda kdaj drugič, za takrat pa točno vem, kako in kaj.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Se opravičujem za off ampak: @bluub in še marsikdo v kakšni drugi temi:
- napiše se router, ne routher niti rutar niti ruter niti rovtar, še manj rutr
- če so tuji izrazi pretežki, imamo slovenske, usmerjevalnik v našem primeru

Nekateri se na ta način samo smešite in nič drugega. Se mi zdi bolj korektno, da nekdo ki pač ne ve, raje
napiše "una škatla k ma 1 WAN pa 4 LAN, pa antenco pa en kp lučk"
Moje mnenje.

on: hub ali switch bosta opravila nalogo, če je pa fizično mogoče, pa lahko X in Desktop združiš v eno (v Desktop dodaš še eno mrežno kartico in ustrezno skonfiguriraš), z omejitvijo, da mora biti desktop prižgan če hočeš tiskat s prenosnika.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Meni je sprejemljivo še "ruti" ali pa "routy". Super SSID, mimogrede... takoj za "please don't steal my internet" (s security off seveda).