Nenadna visoka poraba

frisk

Pripravnik
25. sep 2007
735
18
18
Domžale
Sem bral temo koliko km naredite z enim tankom in me je malo stisnilo. Z avensisom 1.6/110KM letnik 02 sem imel vedno porabo nad 8L/100km ampak se mi to niti ni zdelo preveč, ker so vožnje res izjemno kratke (večinoma manj kot 10km v eno smer mestne vožnje), na daljših furah pa je poraba padla pod 8 in to se mi je zdelo normalno. Zadnji mesec in pol pa je poraba nenormalno narasla, pod 11 litrov sploh ne pridem, včeraj me je pa skor kap, ko sem naračunal 12,3. Avto je redno servisiran, letos menjane tudi svečke, vozim umirjeno, ker je razmerje konji:kg pri tem avtu neprimerno za kaj drugega, prek 4000 obratov gre le redko.

Sem ga zamoril? Je kriva zunanja temperatura? Kaj tretjega? Na poraba.com in spritmonitor.de vidim, da redko komu pije več kot 8.5, torej nekaj ni ok.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
Če imaš samo kratke vožnje bi znal biti krivec mraz, pač mrzel zagon porabi največ goriva, ko se motor enkrat ogreje je poraba poleti/pozimi zelo blizu.

Lahko je tudi kaj narobe na motorni elektroniki, tipična napaka ki poviša porabo je kisikov senzor (lambda) ki ob nedelovanju pač posledično dela "prebogato" mešanico.

Priklop na računalnik bo rešil dilemo okrog (ne)delovanja senzorjev.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Mislim, da je pri tebi nekaj narobe bo treba na računalnik priklopit. Probaj z ogretim avtom narediti eno varčno vožnjo pa primerjaj z mojo, da vidiš pri čem si. Včeraj v koloni KR-Škofja L. 8km povprečna poraba 4,6l/km. Omejitev 50km/h 5.prestava. Avto je po teži in moči podoben tvojemu. Drugače je pa moja poraba zadnjih nekaj let 7,1. Seveda je pa poraba tudi 10l, če ga zalaufam pri -10 in se vozim po mestu.

frisk

Pripravnik
25. sep 2007
735
18
18
Domžale
Nima, ampak obrati kar hitro padejo na normalnih cca 750 (pri toyotah sem že vajen tega, da je takoj po hladnem zagonu "štandgas" na 1700 potem pa zlagoma pada), če to kaj pove. Check engine lučka ne gori, laufa normalno, len kot vedno
smile-1.gif
torej vse je isto kot prej. Ga bom probal kje priklopit.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Tudi jaz sem najprej pomislil na termostat. Preveriš tako, da na odprti cesti voziš umirjeno, konstantno s 5. prestavo 90 km/h. Imej gretje na full. Če ti gretje medtem piha vroč zrak je OK, sicer menjaj termostat in bo. Lamda je seveda lahko problem. To ti bo povedal tester.

tony

Guru
23. jul 2007
9.665
1.482
113
Pravi vzrok je po mojem mraz.

Sicer pa takšne špice v porabi težko kaj povejo oz. nič posebej zanesljivega. Počakaj mesec, dva in če bo poraba konstantno v povprečju 50% večja kot prej,je šele takrat res kaj na tem.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Citat:
Uporabnik feler pravi:
Lahko da lambda nagaja...preverite še to.

tudi sam mislim da je sonda. Meni je Toledo 1.6 žgal naenkrat 25 litrov, motor pa se je utapljal v bencinu. Zanimivo je bilo dejstvo da sem v nedeljo zvečer prišel domov s Krka in vse je delalo normalno ,v Ponedeljek zjutraj je avto nekaj težje vžgal, potem pa se je na cagarju za gorivo kar videlo kako pada. naslednji tank sem skuril v 200 kilometrih
uf-1.gif

Po menjavi sonde je bilo vse spet normalno

I

Izbrisan uporabnik 3287

Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Mislim, da je pri tebi nekaj narobe bo treba na računalnik priklopit. Probaj z ogretim avtom narediti eno varčno vožnjo pa primerjaj z mojo, da vidiš pri čem si. Včeraj v koloni KR-Škofja L. 8km povprečna poraba 4,6l/km. Omejitev 50km/h 5.prestava. Avto je po teži in moči podoben tvojemu. Drugače je pa moja poraba zadnjih nekaj let 7,1. Seveda je pa poraba tudi 10l, če ga zalaufam pri -10 in se vozim po mestu.
. 50 omejitev 5. prestava? Resno?

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
No, ko smo že pri korejcih, meni je Daewoo Racer (1.5 literski 8 ventilar z enotočkovnim vbrizgom) šel v 5. brzini 50 km/h.
Sicer jedva, ma šel je. Tudi pil je takrat malo - kak deci pod 5 litrov na 100 km. Ni pa bilo dolgoročno vzdržno tako peljat, bolj za enakomerno cijazenje v strnjeni koloni s tako brzino. Povprečje porabe je seveda bilo 50% višje.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Poskusi. Jaz z laguno z lahkoto peljem 50 v 5 prestavi (1,8 16V) in po računalniku je trenutna poraba mnogo nižja kot če grem v 4 ali celo v 3 prestavi. Drugo je pospeševanje, sama vožnja pa bp in pri nižji porabi.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.335
9.572
113
EU
Hyundai Atos letnik 1999, 1000 kubikov, 55 konjev, 12 ventilski. V peti prestavi po ravnici brezhibno. Fantje, to je avto
zmaga.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Sem imel Nexio 1.5 16V pa ni blo šanse v 5. 50 peljat. Teoretično že, praktično pa ne. Je pa bil to odličen motor, avto le letel nenormalno za eno 'korejsko riževo slamo'
grin1.gif

Pa nisem mogel v 5. peljat 50 v 206 1.6 in sedaj v 207 1.6. Saj pravim teoretično že, v praksi pa ne.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Imam podoben problem s accordom 1.8, kljub temu da je bila tretjina tanka avtocesta, imam povprečno porabo v tem času vseeno preko 10 l, normalno je 8,5. Večina voženj je po mestu do 10 km v eno stran do 5x na dan, med njimi je pa skoraj vedno vsaj 1 ura mirovanja in se v tem hladnem vremenu motor vmes shladi. Na tako kratki vožnji se pa tudi ne ogreje najbolj.

igi

Guru
13. okt 2007
5.597
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Imam podoben problem s accordom 1.8, kljub temu da je bila tretjina tanka avtocesta, imam povprečno porabo v tem času vseeno preko 10 l, normalno je 8,5. Večina voženj je po mestu do 10 km v eno stran do 5x na dan, med njimi je pa skoraj vedno vsaj 1 ura mirovanja in se v tem hladnem vremenu motor vmes shladi. Na tako kratki vožnji se pa tudi ne ogreje najbolj.

ja sam meni se zdi tole čisto normalno...

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Citat:
50 omejitev 5. prestava? Resno?
Ja 1500 obratov, motorja pa sploh ne slišiš
smile-1.gif
. Je verjetno odvisno od avta do avta. Prej sem imel 1.8 16V, pa tudi Xsara 1.6 16V se nista dala vozit 50 v peti. Si prav čutil, da se avto matra ta pa samo lepo drsi po cesti.
Aja pa tudi Twingo 8V se ne da peljat v peti.

frisk

Pripravnik
25. sep 2007
735
18
18
Domžale
Citat:
Uporabnik keber pravi:

Mogoče je pa to res "normalno". Samo zakaj se mi to v prejšnjih zimah ni dogajalo? Kakorkoli že, zdajle sem ga spet natankal in odklopil minus na akumulatorju, da je resetiralo računalnik. Mogoče ga bo to streznilo. Tale sv. Martin ....
smile-1.gif

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Sem imel Nexio 1.5 16V pa ni blo šanse v 5. 50 peljat. Teoretično že, praktično pa ne. Je pa bil to odličen motor, avto le letel nenormalno za eno 'korejsko riževo slamo'
grin1.gif

Pa nisem mogel v 5. peljat 50 v 206 1.6 in sedaj v 207 1.6. Saj pravim teoretično že, v praksi pa ne.

Nexia ni šla, to vem. Ker sem tudi to kiblo vozil. Mislim, da je bila to posledica modifikacij na motorju, večtočkovni vbrzg in podobno. Ker menjalnik je po mojem imel čisto ista razmerja, kot pri Racerju.
smile-1.gif