Kot ti je nekdo že svetoval na slo-tech forumu, še enkrat, največ tečajev in gradiva imaš na DW strani. Če se hočeš čim hitreje naučiti čim več jezika, je najbolje vzeti osebni tečaj, po mojem mnogo več odneseš od tega kot od skupinskih tečajev. Je pa res ponavadi občutno dražje. A ne poznaš nikogar, ki bi te lahko naučil vsaj osnove in malo vadil s tabo konverzacijo? Je kar veliko ljudi, ki znajo dobro nemško v Sloveniji, najbolje bi bilo, da najdeš nekoga in se dogovoriš za osebni tečaj/izobraževanje. Naučiš se lahko veliko tudi sam preko interneta, je pa vseeno dobro, da imaš vsaj na začetku nekoga, ki bolje obvlada jezik, da ti lahko daje napotke in da lahko z njim vadiš pogovor. Da se je pa tvoj prijatelj v manj kot letu dni življenja v Avstriji nemščine naučil do B2 nivoja, je sicer možno, vendar brez kakršnega koli predznanja je to precej težko. Realno si po mojem pravilno ocenil, da se lahko brez omembe vrednega predznanja v Sloveniji v enem letu naučiš za A2, za kaj več pa si moraš vzeti že zelo veliko časa na dan.
P.S.: Še nekaj, slovenska matura za angleščino je že usklajena s skupnim evropskim jezikovnim okvirom(SEJO), za nemščino in nekatere ostale jezike pa bo to narejeno do konca naslednjega leta. Je pa po mojem že zdaj izpit iz nemščine na maturi podobno rangiran kot za angleščino, tj. poklicna matura bolj kot ne ustreza B1 stopnji SEJO, splošna matura na osnovni ravni je na B2, na višji ravni pa na C1 stopnji SEJO. Poglej si primere izpitov na
www.ric.si, da boš videl, kaj je potrebno okvirno znati za B1 in B2 nivo. So pa kriteriji na maturi nekoliko nižji kot na "pravih" izpitih za certifikate. To pomeni, da slovenska dvojka na maturi ne pomeni nujno, da boš naredil tudi Goethejev izpit na B2 stopnji, ker je pri nemščini kriterij za dvojko na maturi običajno pri 50%, na mednarodnih izpitih za certifikate pa praviloma 60%. Na maturi iz angleščine na osnovni ravni pa je zadnja leta že za dvojko potrebnih preko 60%.