Nekaj dnevni spji

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
Kje je fora? Clovek odpre sp za nekaj dni, pa to ene parkrat...

Se prijavi kot normiranec, pokasira, placa sorazmerne prispevke (sploh popoldanci) in 4% in to je to? Ker po pogodbi bi plačal več, recimo?

A je kje kaka druga fora?

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.546
967
113
Fora...upam, da bom prav zadel je v tem, da mora popoldanski sp plačat slabih 70 € prispevkov za SPIZ in ZZZS na mesec, od katerih nima nič. 70€/ mesec je pa ogromno, če delaš par ur na mesec (recimo da zasližiš z dodatnim delom prek sp 100-200€/mesec) in da ne delaš oz služiš vsak mesec...ker 70€/ mesc = cca 840€/leto samo za status popoldanskega sp-ja.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Sem tudi sam imel za izplačat neko "zadevo" in je bil nekajdnevni s.p daleč najcenejša opcija. Pri pogodbah si na (-10% stroški) 25% davka + 9% PZZ + 5% ZZ = cca. 40% davek.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Aja s.p. odpreš in zapreš online, tako da je to danes dokaj enostavno. Za 1x posel ne rabiš neke znanosti z računovodstvom in bilancami. Če imaš občasno delo je nesmisleno plačevat stroške spja tako da ga vmes zapreš in ponovno odpreš ko ga rabiš.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
je pol nekaj na tem? oziroma je v tem keč. menda je jasno, da tu ne gre za nabijanje ur nekvalificirane delovne sile. kaki projekt, pa za račun izstaviti par par k€ (najbrž že par 100€) je pa najbrž kar razlika...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
je pol nekaj na tem? oziroma je v tem keč. menda je jasno, da tu ne gre za nabijanje ur nekvalificirane delovne sile. kaki projekt, pa za račun izstaviti par par k€ (najbrž že par 100€) je pa najbrž kar razlika...

Konkretno v moje primeru mi je referentka na furs sama rekla naj odprem sp, izdam račun in zaprem sp. Sam sploh nisem mislil toliko "komplicirat", samo zanimal sem se ali naj dam stvar pod avtorsko pogodbo ali pa pod oddajo/prodajo premoženja. Šlo je pa za nek računalniški program ki je bil narejen v prostem času in se je pač 1x pojavil kupec z dobro ponudbo.

Skratka dokler ne delaš na črno ni noben problem. Problem bi recimo bil da delaš nek projekt pol leta in potem odpreš sp in izdaš račun, potem pa spet zapreš sp in delaš tako dalje ...

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Ampak status normiranca bos imel samo prvic. Naslednjic, ce bi minilo vsaj kaksno leto, bos moral zaprositi za ta status in je malo verjetno, da bo odobreno. Torej bo preostanek obdavcen z dohodnino.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Možno da je ta omejitev ja, za 1x kot rečeno so meni dacarji sami predlagali sp. Domnevam da je to klasična praksa za razne avtorske pogodbe ki se izvajajo kot občasna dejavnost. Razlika v davčni obremenitvi je namreč s prihodom normirancev in nabijanjem socialih prispevkov na pogodbeno delo močno narasla in si bedak če dajaš več državi kot je treba.