ne upam si odpret dopolnilne dejavnosti

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
rad bi začel nekaj delat še zraven svoje redne službe za nedoločen čas. nekaj povsem drugega in nekonkurenčnega osnovni zaposlitvi.
rad bi odprl popoldanski SP, oziroma dopolnilno dejavnost, a si zaradi slabih razmer na trgu ne upam, saj bom v primeru, da pride kriza tudi v naše podjetje, potem najbrž prvi na listi za odstrel, češ, "saj si poskrbel zase s podjetjem". nujno ni, je pa povsem možno, [censored] ga dog eat dog world. kolikor pa vem, pa moram za dopolnilno dejavnost za dovoljenje prositi matičnega delodajalca, ki mi plačuje prispevke. kako rešit dilemo? pisat podjetje na brezposelne starše? raje čakat, da gre nevihta mimo? je še kdo pred podobno dilemo?

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Odpreš na ženino ime?
Zakaj bi pa sploh odpiral s.p. če boš samo popoldan nekaj malega migal?
Če moraš že tako nujno istavit račun, a nimaš kakega kolega s podobnim podjetjem, pa ti ta pomaga?

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Citat:
Uporabnik markoman pravi:
kolikor pa vem, pa moram za dopolnilno dejavnost za dovoljenje prositi matičnega delodajalca, ki mi plačuje prispevke. kako rešit dilemo?

Tega ti sigurno ni treba, pač on ti plačuje prispevke in jih tebi zato ne bo treba. Kakšno dovoljenje neki.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Če moraš že tako nujno istavit račun, a nimaš kakega kolega s podobnim podjetjem, pa ti ta pomaga?

Tega se jaz raje izogibam, ker pride do dveh problemov: če si davčni zavezanec, zraven vračunaš še ddv. Se pravi je račun 20% višji in se njegova stranka buni. Izplačilo če imaš sp ni problema, pač dvigneš keš. Ampak nimaš pa nobenega stroška, da bi pokril ta račun... in posledično se ti dviga davčna osnova za davek od dobička. Ok, dokler se gre za en, dva računa na leto skupaj do recimo 500 eur niti ni take panike, problem nastane, ko se to začne izkoriščat.

Bobek007

Drehher
22. jul 2007
303
0
16
Kolk je men znano, ne rabiš nič prositi svojega podjetja za kakšno dovoljenje, da odpreš popoldanski s.p.

Spraševat bi rabil takrat, če bi bil v firmi zaposlen 4 ure na dan in bi še želel delat v drugem podjetju.

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Delodajalca si dolžan obvestiti (če si seveda v delovnem razmerju pri njem za polni delovni čas 40 ur/teden) SAMO v primeru, da te k temu zavezuje tvoja pogodba o zaposlitvi, konkretno konkurenčna klavzula (za katero seveda obstajajo pogoji, da jo delodajalec sploh lahko uveljavlja v pogodbi in ima pogoje za njo).

Če tega ni v tvoji pogodbi, lahko delaš izven delovnega časa karkoli in kadarkoli želiš.

Aha, še to. Popoldanske, dopolnilne ipd. dejavnosti danes zakonodaja ne pozna več. Samostojni podjetnik je samostojni podjetnik, in za vse (tiste, ki delajo pri nekom 8 ur in pri tistih, ki opravljajo samo svojo dejavnost) veljajo isti davčni, statusni, okoljevarstveni, požarni, delovni ipd. predpisi, razlika je edino v obliki socialnega zavarovanja.

lp

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Jaz osebno bi ga seznanil in mu na primeren način razložil zadevo, saj smatram, da je boljše tako, kot pa da izve iz drugega vira... in slej ko prej bo in to bo verjetno na njega naredilo negativen vtis. Kot da kaj skrivaš, delaš nekaj prepovedanega ipd. Razložiš mu lahko tudi na način, da ta zadeva ni nekaj na veliko, da so samo priložnostna dela ipd. edino, da ne boš potem s prometom dokazal nasprotno...

Kako bi se v primeru tvoje "popoldanske" dejavnosti obnašal delodajalec pa lahko edino pravilno sam oceniš. Mogoče bi mu bilo všeč, da ima zaposlenega sposobnega delavca s širokim spektrom znanja in sposobnosti, pa bi te cenil še bolj, ti ponudil napredovanje... lahko pa je obratno, pa bi to vzel kot da v službi ne delaš dovolj, da imaš čas in voljo še za dodatno zaposlitvijo.

Odvisno od njegovega dojemanja, razgledanosti... Nekatere (tudi mene osebno) ne bi motilo, dokler mi delavec ne dela konkurence, ne dela z mojim orodjem...

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
jaz pa ne bi mešal dreka sedaj.

če bi odpiral, bi na ženo, starše. isto sem naredil sam iz povsem istega razloga. ni bilo recesije, bila bi pa zamera.

in danes, kot vodja, bi z dleavcem anredil točno to akr piše avtor teme. če ne bi bil težje zamenjljiv od drugih, bolj priden, produktiven..lalala...ampak enak enakim, bi šel prvi, ravno zaradi podjetja.

COBO

Pripravnik
21. feb 2008
114
0
16
Dobro je vedeti tudi da ni več 30€ prispevkov za popoldance ampak so se zvišali kar na 79 € !!! Tu gre za študente, upokojence in...ne vem koga še... V vednost pač .

Zelo dobra polotiika vzpodbujanja podjetništva med mladimi...idioti!

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
DURS pravi drugače, seveda za njegov primer, ko je zaposlen.

Od 1.4. skupaj 33,60 EUR!

Nazadnje urejeno:

COBO

Pripravnik
21. feb 2008
114
0
16
Sem dopisal za študente upokojence. Ker je pač naslov temetak nisem odpiral posebnega topica zaradi te "novice".

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Citat:
Uporabnik softi pravi:
moraš imet soglasje delodajalca.

Kakšne bedarije so to?!? Za odprtje t.i. popoldanskega s.p. ne potrebuješ nobenega papirja od delodajalca, razen pogodbe o zaposlitvi. Konkurenčna klavzula je nekaj drugega in samo tu se lahko zatakne, klasična pogodba o zaposlitvi pa ti niti približno ne omejuje odpiranja dopolnilne dejavnosti.

Lahko pa so v službi užaljeni in te zjagajo, samo ob odpiranju ti ne rabiš od delodalaca NIČ. Ampak NIČ. Kaj tio počneš izven delovnega časa pač ni in nikoli ne bo njegova stvar. Imam par delavce v svoji firmi s pop. sp. in vsi lepo delajo brez da sem jim kakšne papirje podpisoval.

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
tjuren, a to drži 100%?
ker če nič ne rabim, pol delodajalec tudi ne bo izvedel, kaj jaz še delam zraven službe.
je pa primarni delodajalec državna firma z zaenkrat še "nastavljenim" vodstvom, ki pa se bo zamenjalo. tako da jaz se ne bi pogovarjal ne z novimi, ne z starimi, if you know what i mean ...
lp

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Sem ti že jaz napisal isto, samo na drugi način. Preberi si svojo pogodbo o zaposlitvi.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Če nimaš konkurenčne v pogodbi o zaposlitvi pozabi na delodajalca, ker če boš mešal , bo še bolj smrdelo. Ne oziraj se , delaj po svoje ,če pa komu kaj ni prav lahko tudi greš. Za svojega sem skor sigurn da ve za mojo namero odit na svoje, ker pa me trenutno rabi je tiho kot rit. V mojem oz našem primeru je stvar takšna da našega profila na trgu ni in če delodajalec hoče da smo pri njem mora pač malo pazit kaj počne. Pred novim letom je imel sicer neke ideje kako bo zategnil vse skipaj, a se je premislil ko je skužil da na trgu ni ljudi. S svojimi izpadi pa je dosegel ravno to kar je najmanj želel.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Citat:
Uporabnik markoman pravi:
tjuren, a to drži 100%?
ker če nič ne rabim, pol delodajalec tudi ne bo izvedel, kaj jaz še delam zraven službe.
je pa primarni delodajalec državna firma z zaenkrat še "nastavljenim" vodstvom, ki pa se bo zamenjalo. tako da jaz se ne bi pogovarjal ne z novimi, ne z starimi, if you know what i mean ...
lp

Glej, kliči na obrtno zbornico pa jih vprašaj, naj ti tam povedo katere papirje rabiš in bo 100%. Med njimi sigurno ni nobenega soglasja od delodajalca, ker ti one tvoje podjetniške sposobnosti v tvopjem PROSTEM času ne more OMEJITI, razen v primeru, ko zaradi tega trpi NJEGOV posel. To pa so kompleksne zadeve, ki pa v standardni pogodbi o zaposlitvi niso navedene.

Gre samo za to, da so pač prispevki od nekje plačani in ker jih tebi že plačuje delodajalec, jih tebi ni treba. Nisi pa ti zato delodajalcu dolžan, to je stvar države in pika. Se pa strinjam, delodajalcu ne omenjaj te zadeve, če misliš, da boš imel probleme.