Navon N470 Europe

bernuldek

Zelenc'
6. jul 2009
29
0
1
Evo, sem vedel: končno naložim in usposobim svojo Nokio za navigacijo (mimogrede: za resno "delo", oči predvsem pa za varnost v prometu mobilce kot navigacijo v avtu odsvetujem), že se mi oči obračajo po tapravih navigacijskih napravah. Tako sem zasledil nekaj zapisov o navigaciji Navon N470 Europe. Po tistem, kar sem prebral, me je zadevica zelo navdušila. Kot pa kaže, je v Slo še ni. Ali morda kdo od vas, starih mačkov, ve, kdaj jo lahko pričakujemo v Slo? Ali obstajajo še kakšni testi, morda kakšne praktične izkušnje s to napravo? Ali se že ve, kdo bo zastopnik za slo?

bernuldek

Zelenc'
6. jul 2009
29
0
1
Kar malo sem presenečen, da ni večjega odziva za to napravo (govorim o Navon-u n560) glede na to, da so prve ocene vzpodbudne, da ima TMC... Zato tudi še "cincam" bi-ne bi (nabavil). Vsakršna praktična izkušnja z navonom n560 bi bila dobrodošla.

bobu

Zelenc'
9. avg 2009
8
0
1
zanima me če je kdo že nabavil NAVON 560, kje ga je nabavil in kako je zadovoljen z njim?

bernuldek

Zelenc'
6. jul 2009
29
0
1
Ja, sem ga kar kupil in to pri RadioVili (je ceneje kot v BigBangu, kjer ga tudi prodajajo). Uporabljam ga cca 1 mesec. Moram povedati, da je to moja prva navigacijska naprava. Prvi vtisi:
- zelo enostaven za uporabo (določitev poti)
- zaenkrat me je pripeljal točno do cilja (npr.: v Podhom - izhodiščna točka za Blejski Vintgar)
- hiter izračun poti in prav tako hiter popravek (ponoven izračun poti), če kje skreneš s poti
- sem pa opazil, da nima še šentviškega predora, prav tako ni vnešen še nov predor pri viaduktu Peračica. Mislim, da bi morala biti že oba notri, saj je verzija karte za SLO 090616, kar pomeni vse spremembe do 16.6.2009. Upam, da bo to kmalu popravljeno, saj imam po zagotovilih prodajalca 1-letno zastonj nadgradnjo zemljevidov.
- v začetku me je TMC malo begal, sedaj pa redno prikazuje ikono, kar pomeni, da je aktiven. Le opozoril še nisem bil deležen. Sem se pač vozil po takih krajih, kjer ni bilo zastojev. Moraš pa biti malo iznajdljiv, da napelješ dodatno anteno za TMC. Jaz sem jo napeljal kar po robu vetrobranskega stekla s pomočjo dodatnih vakuumskih držal.
- me je pa motilo, ker ni priloženega 220 V mini USB polnilca. Sicer se naprava lahko polni preko računalnika, vendar mora biti ta prižgan (razen seveda, če nimaš USB hub-a z lastnim napajanjem). Pa sem tudi ta problem rešil: kupil sem univerzalni mini USB polnilec za 220V, čeprav imam tudi USB hub z lastnim napajanjem. Je pa priložen avtomobilski polnilec, tako da ni panike.
- moti pa me tudi opozarjanje, da sem prekoračil dovoljeno hitrost. To, da opozarja je že v redu, ni pa v redu, da opozarja tam, kjer bi lahko (nekaznovano) vozil hitreje. Primer: dovoljena hitrost 90 km/h, naprava opozarja, da moram voziti 70 km/h. To se mi zdi je eden večjih kiksev. Sicer ta opozorila lahko izključim, ampak to ni to. Upam, da bodo tudi to kmalu popravili. Aja, karte so od Monolita. Če so s TMC-jem korak naprej, so pri teh hitrostnih omejitvah udarili mimo.
Kot rečeno, so to prvi vtisi. Na splošno sem z napravo zadovoljen in mi ni žal nakupa. Služi svojemu namenu in za denar, ki ga daš za napravo, dobiš prekleto veliko. Vsaj meni se tako zdi. Bi pa tudi jaz želel, da se še kdo oglasi s praktičnimi izkušnjami in ne samo teoretičnimi (khm Drago, pa brez zamere).

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
1. Monolit ima omejitve marsikje vsekane mimo.

2. Naprava pa ne more vedeti, kje bi ti lahko "nekaznovano peljal mimo hitreje"-

3. Pri večini naprav je zraven samo avtopolnilec, niti USB kabla ni (večina Garminov, Route 66, Evertone, ...)

4. datum 090616 ne pomeni, da so vnešene spremembe do tačas, ampak da je takrat mapa izšla. To pa ne pomeni, da so se ta dan peljali skozi šentvid, in ga tudi narisali.

bobu

Zelenc'
9. avg 2009
8
0
1
Ker smo šli na pot v Legoland sem zadevo kar nabavil, tako da vam lahko podam nekaj utrinkov navigacije iz 1100 km dolge poti.

Vodil me je brez problemov, med potjo sem ugotovil da bolje lovi TMC če imaš razvito anteno kompletno in ne samo tisti del kjer so priseski. Med potjo domov me je dvakrat v nemčiji in enkrat v avstriji zapeljal iz avtoceste zaradi zastojev.
Prvič je bil prepozen, ven me bi moral preusmerit en izvoz pred zastoji, tako da smo se do naslednjega izvoza vozili v koloni in nato smo za en izvoz šli po tastari cesti.
Drugič ko me je zapeljal ven po tastari cesti smo opazili manjšo tekočo kolono na avtocesti, tako da je bila informacija verjetno že malce starejša in bi lahko šli tudi po avtocesti.
Tretji primer je pa bil na avtoceti v avstriji kjer so ob 22.00 uri zaprli avtocesto za vsa vozila v obe smeri. Obvoz je bil dobro označen tako da ni bilo problemov in tudi navigacija je kazala čisto isto pot kot je bil obvoz po stari cesti.

Pogrešal sem "OBVOZ" to je funkcija ko priletiš v kolono in TMC nima podatka o tem zastoju. To funkcijo ima Garmin in IGO8 zato sem ga kasneje tudi zamenjal program ampak o tem pozneje. Pogrešal sem še funkcijo, da ti med potjo najde naslednjo črpalko ali počivališče, to ima IGO8. Program IGO AMIGO je okrnjena verzija IGO8 in mu veliko stvari manjka, ki za nekoga ki ni zahteven ne bo problema.Pogrešal sem še: iskanje točke po kordinatnem vpisu, snemanje poti po kateri se voziš, podroben prikaz GPS signala, izbira podatkov ki ti jih prikazuje na navigacijskem ekranu, pa še se bi kaj našlo.

KARTE ki jih vsebuje:
Avstrija je od TeleAtlas
Nemčija je od TeleAtlas
Slovenija je od Monolit
....
Razlika med TeleAtlas in Monolit je predvsem v tem da ti vsaki izvoz iz avtoceste na kartah od TeleAtlas prikaže kot so table na cestah in ti pasove po katerih se lahko pelješ osvetli ostale pa zasenči tako točno veš po katerem pasu se moraš vozit. Pri Monolit karti ki je za slovenijo tega ni. Zato sem probal TeleAtlas karto slovenije in je po obvoznici lepo prikazovala vse izhode in ti tudi kazala po katerih voznih pasih se lahko voziš da prideš do cilja. Ima pa eno zelo slabo stran, da slovenije ne pokriva toliko kot karta od Monolit. Kraj v katrem živim sploh nima hišnih številk in ulice na kateri živim sploh nima vrisane na karti od TeleAtlasa. Podobno je za naslov staršev ki živijo v LJ, ulica je narisana ampak nima imena in je zato tudi ne najde ko iščeš po naslovu. Zato bom do nadaljnega raje uporabljal karto od Monolite, ker naj bi imela 99,9% pokrito slovenijo.

Včeraj sem zadevo malce nadgradil in si gor namestil IGO8 (8.3.2.96054), ker ima veliko več funkcij, karte so lahko iste. Zgubiš pa tiste cukerčke kot so: igre, potovalni pripomočki (računalnik, preračunavanje valut...), predvajalnik MP3, predvajalnik video datotek. Mogoče se da kako do zadev priti, ampak še nisem ugotovil kako, ker jih tudi ne pogrešam. Ima pa IGO8 toliko več stvari glede navigacije, veliko bolje si lahko sprogramiraš pot (izlete) z vmesnimi točkami in si te poti nato shraniš.
Sem pa za vsak primer pustil orginal SD kartico in notranji spomin nedotaknjen, tako da lahko samo zamenjam SD kartico in vse deluje kot je original. Zato sem moral na novi kartici preimenovat direktorij in ime datoteke IGO8.EXE da mi je naprava avtomatično zagnala IGO8.

Kako se bo obnašal IGO8 na cesti vam še sporočim ko zadevo sprobam.
Sem pa malo razočaram nad TMCjem v sloveniji: sploh ne javlja dela na cesti ki ga izvajajo na obvoznici razcep Zadobrova, ne javla niti zaprte Peruzzijeve in Jurčkove ceste katere sta zaprte že kar nekaj časa in veerjetno se bi našlo še kaj.

Se opravičujem za dolgovezenje, vendar upam da bo kakšena moja izkušnja komu v pomoč.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.624
208
63
Kranj
na big bang spletni ne najdem teh NAVONov...dajte malo linkov.......google ne najde 0.

22. jul 2007
13.440
1.679
113
124
updejtaj svoj google klik
cool-1.gif
LPWWY

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.624
208
63
Kranj
danke, tale amigo zgleda ful dobro, pa 1 letna nadgradnja kart zastonj.....

Nazadnje urejeno:

MarkB

Pripravnik
3. jan 2008
108
1
18
Obišči stran
S strani proizvajalca (NavOn) smo obveščeni, da naj bi vse navigacijske naprave uvožene mimo uradnega distributerja Radio Vili, vsebovale samo karte Full Europe (TeleAtlas) in naj bi imele precej slabšo pokritost (Slovenije in ostalih vzhodnoevropskih držav) kot izdelki, ki se prodajajo v BigBang-ih in pri uradnem distributerju. Prav tako tmc sistem na teh napravah, ki so uvožene preko drugih podjetij, ne deluje v Sloveniji

redzion

Zelenc'
12. sep 2009
2
0
1
Bom kar kopiral objavo nekega člana na drugem forumu:
Na forum sem prvinsko prišel po naključju in zmotila me je objava člana MarkB. Navigacija kot taka, ne glede na to katere znamke je, najsi bo Navon, dlančnik (HTC, Asus, itd...), Becker itd... ki uporabljajo programsko opremo Nav N Go (bolj jo najbrž poznate kot iGO - kar je pravzaprav njihov produkt) je dejstvo to, da so karte take kot so. Za določeno območje ne obstaja več kot 1 kartografija določene programske hiše (x variante ne bi delovale), katero določi proizvajalec, kar pomeni, da ni možno, da bi na področju npr. Hrvaške imela programska oprema iz strani programske hiše Nav N Go dve različni ponudbi kartografije za Hrvaško. Če potegnemo črto je to jasno zakaj. Zato, ker se le te karte posodabljajo preko sistema (kot je napisal redzion) naviextras.com in je to neki standard, ki so ga sprejela podjetja (glej desni meni - link) v seznamu. Torej najbrž v dobri veri in zaradi zaščite lastnega trga, pa vendar tudi zaradi cenovno dosti višjih cen (kar vsak normalen potrošnik tako ali tako ve) Big Banga tudi ta dezinformacija v zgornji objavi. Najbrž je ista zadeva kar se tiče TMC-ja. Kar pa se tiče generalnih in raznoraznih uvoznikov in zastopnikov. V EU ne obstaja eksluzivni uvoznik - če bi je to kršenje zakonov, kar pomeni, da neki produkt lahko uvaža pravzaprav vsak, kateremu se le to da in mislim da je za nižje cene potrošnikov to tudi prav - in tudi jaz to podpiram.. ne bom se vmešaval v cene izdelkov (ker se le ta spreminjajo) vendar hitra primerjava vse pove.

Podobne teme