Navon 490+

Pelke

Zelenc'
11. jan 2011
26
0
1
Pozdravljeni
Imam omenjeno navigacijo, in me zanima če se lahko naloži iGO primo.
Po mojem razumevanju bi morala biti ta Link do nelegalne vsebine pobrisan!
Seveda bi potreboval navodila za nalaganje!
Na Android napravah sem to že počenjal, vendar pa nisem nikjer našel opisa za to napravo.
Pri trenutnem me predvsem moti da manjkajo naslovi, hišne številke in pa še zahodno evropo bi rad naloži pa nikakor ne gre.
Za vse hval že naprej.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.457
820
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Napiši samo kako se imenuje glavna mapa, ki predstavlja trenutni softwer na SD in kako se imenuje .exe file znotraj te mape..Je oboje Mobilenavigator verjetno..?

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.457
820
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Lej takole naredi!

1. Priskrbi si Primo (khmm, oni bo ok ja...)
2. Skopiraj mapo Primo na SD in jo preimenuj v MobileNavigator
3. Primo.exe znotraj mape pa preimenuj v "MobileNavigator.exe"

datoteko sys.txt, ki jo najdeš znotraj mape Primo pa uredi, da boš v njej imel vpisano samo tole:

[gps]
port=7
baud=57600
set_messages=0

[device]
sdcard_dsk_num = 2

[power]
backlight_manage_values = 1
backlight_manage_keys = 1
backlight_min = 1
backlight_max = 10
backlight_methods = 61
backlight_events= 1,2

[rawdisplay]
screen_x=480
screen_y=272

Pelke

Zelenc'
11. jan 2011
26
0
1
Super Janch

hvala ti.

Najprej sem datoteko sys.txt uredil kot si rekel pa ni satelitov dodalo, potem sem pa kar tisto original prilepil (je mal drugačna) in sedaj je super.

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.222
3.626
113
Si bom sposodil tol temo (kar se tiče navigacij sem čisti basic user in mi je npr. menjava OS z IGo8 na Primo - o čem govorite tule - precej SF
redface-1.gif
):

Imam tudi Navon 490 navigacijo z Igo8 in mi kar nekaj zeza.
Težava je npr. pri AC prehodu iz Slo v AT. Tako na šentilju, kot Karavankah navigacija vedno vodi dol z AC (na Karavankah čez Italijo in se poti v Nemčijo priključi pri Beljaku), ko pa jo ignoriraš na koncu, ko te ne more več obrniti, javi "Ne najdem poti. Cilj je izoliran" - mislim WTF. Malo neugoden občutek, ko se to zgodi na začetku 1.000 km poti ti pa s sabo itak nobenega zemljevida.
Poleg tega mi v AT in DE ne prikazuje nadcestnih tabel - v HU in CZ to dela OK.
V čem je problem? Naprava? Zemljevdi?
Ima mogoče še kdo take probleme?

Nazadnje urejeno:

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.457
820
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Problem je verjetno v tem, da imaš za Slovenijo in vzhodno evropo naložene Topmap zemljevide, kar je najboljša izbira glede pokritosti, medtem ko imaš za zahodne države naložene zemljevide NavteQ providerja. Problem je v tem, da se zemljevidi med Topmap in Navteq ob mejah ne stikajo dobro, posledično to zmede navigacijo in napačno preračunava poti. Rešitev:

1. Preberi si moj blog, kjer boš izvedel marsikaj koristnega glede iGO navigacij ter izbire zemljevidov. Link je v mojem podpisu
2. Za zahono evropo naloži Teleatlasove zemljevide**

**če je na navonu naložena original programska oprema, potem ti druga opcija odpade oz saj ne bo sprejel zemljevidol naloženih po nelegalni poti, torej ti preostane samo SF opcija, kot jo imenuješ, ki pa v bistvu niti ni...

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.222
3.626
113
Najlepša hvala za ekspresen odgovor
zmaga.gif
.
Na navigaciji imam naložene tiste karte, kot ob nakupu, oz. njihove update, kot mi jih je predlagal Navixtras.
Bom prebrskal tvoj blog pa se potem javim, če mi bo še kaj nejasno.

Mi dovoliš še eno "blond" vprašanje:
Obstaja kakšna avto navigacija v katero lahko nekako(kako?) naložiš pot, ki si jo priraviš na Google Maps? Je znatno enostavneje in bisteno pregledneje si splanirati pot na PC-ju, kot pa tipkati "u božju mater" po navigaciji. A mogoče vsaka
redface-1.gif
navigacija podpira to funkcijo in samo jaz res nimam pojma?

Nazadnje urejeno:

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.457
820
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Če ti načrtovanje na PC-ju pomeni stalno oz lažjo prakso, potem je zate Garmin, za katerega si lahko v mapsourcu ustvariš pot, katero potem importiraš na napravo. Tega žal ne podpira nobena druga navigacija, zato je Garmin v tem pogledu še vedno "unique". Seveda je to odvisno tudi od modela a več o tem ti bodo lahko svetovali garminaši.

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.222
3.626
113
Aha, torej nisem "tako zadaj"
redface-1.gif
, sem pomisll, da so navigacije že povezane z GMapsom.

Sicer kot laiku mi je ta iGo8 OK zadeva -igled in funkcionalnost-, če bi delal kot (naj) bi moral.
Me jezijo take malenkosti, kot zgoraj opisano, pa npr. v Nemčiji ti na AC kdaj brezveze sporoči "se držite desno" in greš dol z AC (nimaš drugam?) in se potem voziš kakšna 2 km vzporedno pa spet nazaj na isto AC
bonk.gif
.

Aja, pa v DE in AT tudi ne podpira omejitev hitrosti - ne kaže in opozarja na prekoračitve.
In nadmorske višine tudi ne kaže realno - vseskozi ista cifra pa se vmes vzpenjaš in spuščaš, pa ko ugasneš avto se prekine napajanje ter pustiš, da Navon sam ugase ga ne znam "pravilno" prižgati nazaj. Ob kontaktu se ne zgodi nič, pritisk na gumb ga zbudi, a ekran takoj potemni in zmrzne. Rešitv je ugasnitev (dolg pritisk) in ponoven zagon-traja, ali pa sem smotan.

A še en primer:
iz Tržiča v Celovec, vseeno kakšen izračun poti (najhitrejša, najenostavneša) te navigacijanikoli ne pošlje čez Ljubelj. Do vrha Ljubelja te obrača nazaj, po pehodu predora pa se takoj "najde"(brez "cilj izolian") in čas prihoda se skrajša za 1 uro
crazy1.gif

Po nekaj poteh bjižni tujini IT, HR, AT, HU, DE, CZ sem bolj kot ne malo razočaran nad samo napravo, pa ne vem je to "problem" naprave ali programske opreme. Jaz navigacijo dejansko potrebujem za vožnjo po tujni in ne po Ljubljani in rabim nko zanesljivo zadevo. Zaradi omenjenega sem pri tem dokaj razočaran.
OK, se strinjam, da je Navon 490 bolj z "začetka ponudbe", a vseeno ali dražje navgacije bolje delajo?
(Navona sem vzel predvsem zaradi tega, ker so "vsi" zemljevidi zraven. Ne pa, kot pri Garminu, pa zahodna, pa vzhodna Evropa, pa Adria posebej, pa City Navigator itd...)

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Citat:
Uporabnik Mr_Wolf pravi:
A še en primer:
iz Tržiča v Celovec, vseeno kakšen izračun poti (najhitrejša, najenostavneša) te navigacijanikoli ne pošlje čez Ljubelj. Do vrha Ljubelja te obrača nazaj, po pehodu predora pa se takoj "najde"(brez "cilj izolian") in čas prihoda se skrajša za 1 uro
crazy1.gif

Opisuješ napako, ki ponavadi nastane, ker se meje ne pokrivajo med dvema različnima ponudnikoma zemljevidov tako kot bi se morale.
Za SLO si naloži Navteq karto oziroma od istega ponudnika kot je karta za Avstrijo in potem simuliraj isto pot in javi če te bo obračalo nazaj ali ti bo pot zračunalo brez problema in te tudi pravilno peljalo.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.457
820
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Očitno ti še veliko manjka pri razumevanju vsega skupaj..pa kdo bi ti zameril, saj je res toliko specifik okoli vsega skupaj, da je praktično nemogoče razumeti vseh omenjenih težav, razen, če nisi dobro podkovan okoli tega foha..Za nekoga, ki kupi novo navigacijo, z namenom oz pričakovanji, da bo vse delovalo kot mora, so omenjene frustracije razumljive ter tudi upravičene, ne glede na ceno!

Če gremo po vrsti - glede vodenja in ostalih anomalij pri preračnavanjih so ponavadi za to krivi sami zemljevidi, ki so bodisi zastareli ali pa, kot že rečeno, se glede na regijo med seboj prepletajo različni proizvajalci, po možnosti NavteQ in Topmap, ki ob mejah nista dobro usklajena, kar je po mojem glavni razlog za te anomalije ki jih opisuješ okoli vodenja. Te težave so še posebej očitne pri samem iGO8, ki nekako "ne zna" sam rešiti tega neskladja, zato tudi javlja da so zemljevidi izolirani. Novejša verzija iGO, torej Primo, sicer to problematiko že razume, vendar se lahko vseno pojavijo nelogični preračuni oz izračuni ob specifičnih rutah kjer se stikajo zemljevidi Topmap in NavteQ (primer SLO-A). Najbolj zanimivo je to, da pri naviextras.com, kjer se kupujejo original zemljevidi, vseeno dopuščajo možnost nakupa ter mešanja NavteQ in Topmap zemljevidov med seboj, (ne?)vedoč, da se lahko pojavljajo omenjene težave..Rešitev vseh teh problemov je, da se naložijo komplet zemljevidi Evrope od enega map providerja ali od Navteq ali Teleatlasa.

Glede ugašanja naprave ob odvzemu kontakta pa je tako, da na wince napravah to ni posrečena oz je še nerešena zadeva. Sicer tako, kot si sam ugotovil, se navigacija sicer ob odvzemu kontakta po 10 s izklopi oz. gre v spanje, ampak se potem več ne zbudi ob ponovnem kontaktu. To je, kot rečeno, žal stalna praksa vseh wince naprav in to je povezano s samim op. sistemom naprave, torej windowsi (winCE)..Navigacijski program tukaj nima veze. Je pa res, da nebi smelo biti problemov potem pri samem vklopu na gumb, torej navigacija bi morala iti dalje, brez da zmrzne ipd...Ta problem (po občutku) pripisujem iGO8 softweru.

Kaj ti torej preostane se sprašuješ oz samo to te zanima verjetno. Po mojem mnenju je najboljša rešitev zamenjava softwera, torej iz iGO8 na Primo, ter naložitev zemljevidov evrope enega map providerja, kot rečeno NavteQ ali Telatlas, glede na to, da v glavnem potuješ čez mejo. S tem se boš definitivno izognil mnogim frustracijam, ter generalno izboljšal samo uporabnost navigacije/naprave, ki je ne glede na ceno še vedno samo platforma na katero se da namestiti in prilagoditi marsikaj..Dražje naprave v tem segmentu dejansko niti niso vodilo oz pravilo za boljšo izkušnjo. Vse je odvisno od pravilne oz optimalne konfiguracije, pač odvisno od potreb uporabnika..

ups..koliko sem napisal..
confused-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Mr_Wolf pravi:
Najlepša hvala za ekspresen odgovor
zmaga.gif
.
Na navigaciji imam naložene tiste karte, kot ob nakupu, oz. njihove update, kot mi jih je predlagal Navixtras.
Bom prebrskal tvoj blog pa se potem javim, če mi bo še kaj nejasno.

Mi dovoliš še eno "blond" vprašanje:
Obstaja kakšna avto navigacija v katero lahko nekako(kako?) naložiš pot, ki si jo priraviš na Google Maps? Je znatno enostavneje in bisteno pregledneje si splanirati pot na PC-ju, kot pa tipkati "u božju mater" po navigaciji. A mogoče vsaka
redface-1.gif
navigacija podpira to funkcijo in samo jaz res nimam pojma?

Primo podpira rute v kml formatu, tak da se da. Al pa planiraš z Mapsource in prekonvertiraš v kml
evil.gif

Je pa res, da je delo z online kartami katastrofalno
smile-1.gif

Ta npr.
http://www.tyretotravel.com/

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.222
3.626
113
Ej full ti hvala, da se ti ljubi toliko ukarjati z mano in si mi to razložil zadevo - imaš zvezdice.

Mi je navigacija prejšnji teden na poti požrla toliko enih živcev (da o "bruki" pred sodelavci sploh ne govorim, sploh ker z enim starim službenim Garminom, ekranček po moje 2x3 cm
tongue-1.gif

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.222
3.626
113
evil.gif

OK, vi znalci ste toliko v tem, vas zadeva tehnično zanima (saj ne rečem, da ni zanimiva) in vam je vse triviano.Samo moja izhodna točka je:
Sem samo butasti "ameriški"
evil.gif
uporabnik, ki je kupil navigacijsko napravo z naloženimi zemljevidi vse Evrope in pričakujem, da to deluje brez čudnih "bugov", ki te pošiljajo po "čudnih" najhitrejših poteh.

Toliko, da registriram napravo na netu in vsake toliko časa preverim, če mi "avtomatsko" ponudi kakšen update je čisto največ kar znam in bi si pravzaprav tudi želel glede tega znati.
Jaz ne vem kje se "dobi" Atlasove, Navtecove, ali kakšne že "karte", kako te karte izgledajo, kje jih kupiti/dobiti-"popasti"
evil.gif
, kam inštalirati, kje/kako zamenjati ime datoteke, kaj "skrekati" itd... ..zakaj bi moral to znati?
Pač bi trotl zihr zadevo, ki te brez nekega zgoraj opisnega "krkenja" iz Tržiča v Celovec po najhitrejši/najkrajši poti ne pošlje preko italijanskga Trbiža.
rolleyes-1.gif

Ah, ja... ...malo flozofiram.
Na vsak nači hvala za pomoč in link na tvoj aavi-blog.
zmaga.gif

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Glede na to, da si omenil da bi rad brez problemov prišel iz Tržiča v Celovec je rešitev karta Navteq za Slo in A, vendar glede nadaljnega debatiranja o kakšni " paši " se bo potrebno preselit na ZS
wink-1.gif

Kam se kaj inštalira je na široko opisano v Wiki by Janch Wiki ali če klikneš na njegov podpis.

Na forumu se pa trudimo vsakemu uporabniku čimbolje približat napravo in samo delo z njo zato so ravno nastali Wiki
wink-1.gif

Kolikor je v naši moči probamo odpravit take ali drugačne napake, ki bi jih v osnovi morali ljudje, ki so plačani zato, mi pa tukaj dejansko delamo prostovoljno ( no tu pa tam kdo da za kako pivo ).

V tvojem interesu je, da bi brez večjih naporov imel napravo ki bi delala kot ti želiš, v našem interesu na forumu pa je, da ti to tudi omogočimo, seveda če je v mejah našega znanja in zmožnosti.
Kadar pa je stvar izven naših zmožnosti pa povečini vemo koga kontaktirat in poiskušamo zadevo tako rešit.

V vsakem primeru pa smo se in se še bomo na forumu trudili vsakemu omogočit čim lažjo delo z napravo oziroma iztisnit čim več iz nje.

sopfkreg

Zelenc'
25. maj 2008
25
0
1
Imam Navon N480 pa bi rad naložil nove Navteq karte 2012 Q4 na to napravo. Se to da, saj so karte zaklenjene?

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.457
820
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
NE bo šlo, če imaš na napravi še vedno orignalen software. Ni problem v samih zemljevidih, ti so popolnoma kompatibilni in nobeni zemljevidi za iGO niso nikoli zaklenjeni. Problem je vedno na relaciji original iGO software in licencami. Namreč, kadar je na napravi naložen original software, le ta preverja veljevnost licenc za naložene zemljevide in če so ti naloženi po nelegalni poti, potem jih program ne zazna. Rešitev je, kot že velikokrat napisano - najprej menjava softwera za crack*ano verzijo iGO softwera (iGO8 ali Primo), nato naložitev poljubnih zemljevidov na način copy/paste. Skrekana verzija iGO softwera seveda ne preverja veljavnosti licenc, zato tudi potem brez problema delujejo.

barabl

Zelenc'
9. nov 2007
13
0
1
Citat:
Uporabnik Pelke pravi:
Super Janch

hvala ti.

Najprej sem datoteko sys.txt uredil kot si rekel pa ni satelitov dodalo, potem sem pa kar tisto original prilepil (je mal drugačna) in sedaj je super.
Kero originalno sys si uporabil, tisto od igo ali tisto ki je bila na N490+ od dneva nakupa? Drugače pa ja Janch, en velik hvala tudi od mene.