NAVIJANJE RAČUNALNIKA

mobilni

Pripravnik
14. jan 2009
367
0
16
Ribnica
Bom še tule vprašal

Pozdravljeni!

Rad bi navil svoj procesor iz 3000 MHZ (INTEL) Na malo več, vendar ko grem v biosu pod cpu configurate lahko samo izberam nekaj nastavitev enable disable.

Frekvenchy pa je pod sivo označeno kot zaklenjeno in nemorem spremenit.

Kaj naj naredim, obstaja kakšna rešitov, programska za to

Spodaj sem mislim da opazil v modrem okenčku verzijo biosa: v 02.53

beyond

Pripravnik
14. avg 2007
174
0
16
Brežice
Lepo bi blo če, bi mal več napiso o svojem računalniku. predvsem kero plato maš, kr sam tko lahk ugotoviš ker bios je nov. Številke nam ne pomeni nč. Dej si potegn eversta dol pa maš tam vse napisano, kera plata je, ker bios, maš tam kr linke direkt do tvojga biosa pa tam pogledaš, če je kak novejši. No vsaj tak mam jst na svojem računalniku možnost izbire. Sam kulk vem so celeroni najbolši za navijat za druge pa nevem točn kak je. Sam, če ga boš navil moreš met tut pol mal bolš hlajenje, drgač se ti bo vse skupi pregreval.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik beyond pravi:
Sam, če ga boš navil moreš met tut pol mal bolš hlajenje, drgač se ti bo vse skupi pregreval.
Odvisno. Meni se nič niso pregrevali.(Celeron "legenda" 300A, Athlon64 3000, Core2 Q6600)

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Če dviguješ samo FSB (brez dvigovanja voltaže), se ne bo grel nič več, kot če je nenavit. Seveda pa ravno voltaža omejuje zgornjo frekvenco, pri kateri je procesor še stabilen (in posledično seveda toplota).

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
in na kolk se da P4 3.0 navit, da je še ok. fajn bi blo vedet mhz in voltažo.
matična je nova in tko tut nov bios.
hlajenje je tudi pošlihtano.

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
Fusion, če boš v googla vpisal ime procesorja, ki si ga lastiš ter zraven besedo overclock boš marsikaj koristnega izvedel. Sicer pa se vsi primerki ne navijajo enako dobro tako, da boš moral sam najti najbolj optimalne nastavitve in voltažo.

@mobilni
povej najprej točno kater procesor in matično imaš. Kar se pa tvojega problemčka tiče, moraš samo v biosu enablat, da lahko spreminjaš frekvence.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik beyond pravi:
Sam, če ga boš navil moreš met tut pol mal bolš hlajenje, drgač se ti bo vse skupi pregreval.
Odvisno. Meni se nič niso pregrevali.(Celeron "legenda" 300A, Athlon64 3000, Core2 Q6600)

Lahko kaj priporočaš za Athlon 64 3000+? Plata je Gigabyte GA-K8NF-9 nForce 4-4x, tak da parametrov za navijanje je več kot dovolj. Napajalnik pa je 650W.

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Če dviguješ samo FSB (brez dvigovanja voltaže), se ne bo grel nič več, kot če je nenavit.
Če istočasno zmanjšuješ multiplier in držiš glavno frekvenco enako, potem res ne. Drugače pa itak.

Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Lahko kaj priporočaš za Athlon 64 3000+? Plata je Gigabyte GA-K8NF-9 nForce 4-4x, tak da parametrov za navijanje je več kot dovolj. Napajalnik pa je 650W.
Brat je imel Abit AV8. komot se je overklokal za neki okrogel faktor. NE vem zdaj več. Nekaj v stilu 333:400 torej za 33%.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
mel sem 2.4 celerona navitega na 3.2 laufal brez blemov 3 al 4 leta
zdaj pa P4 2.8 navit na 3.2. laufa že eno leto

gre se vse preko FSB-ja
če bi mel bolše rame predvidevam da bi šlo še višje. ampak itak ni potrebe

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Če dviguješ samo FSB (brez dvigovanja voltaže), se ne bo grel nič več, kot če je nenavit.
Če istočasno zmanjšuješ multiplier in držiš glavno frekvenco enako, potem res ne. Drugače pa itak.

Ne. Če bi istočasno višal frekvenco FSB-ja in nižal multiplier, ne bi dosegel skoraj nič (capljal bi okrog neke frekvence +/- nekaj tolerance). Govorim samo za višanje FSB-ja, brez višanja voltaže ter brez nižanja multiplierja. Na ta način se procesor ne segreje nič več kot tisti nenavit (oz. je razlika zanemarljiva). Problem je, ker brez višanja voltaže tudi FSBja ne boš mogel višat v nedogled, ker bo procesor pač nestabilen oz. računalnik ne bo več boot-al.

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Ima kdo mogoce kak link pri roki, kako bi se malo poigral z konfigom: Asus P5Q + E8400 + en akasa cooler.. trenutno ima plata 52°, CPU pa 40° ...

Ram je pa OCZ 1066mhz, 5-5-5-15, 2,1 - 2,3 V

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Ne. Če bi istočasno višal frekvenco FSB-ja in nižal multiplier, ne bi dosegel skoraj nič.
Dosegel bi višji FSB. (in če je frekvenca RAM-a vezana za FSB, tudi hitrejši RAM)

Citat:

Govorim samo za višanje FSB-ja, brez višanja voltaže ter brez nižanja multiplierja. Na ta način se procesor ne segreje nič več kot tisti nenavit (oz. je razlika zanemarljiva).
Moč je linearno odvisna od frekvence. Sicer je pri 10-20% res zanemarljiva. (odvisno seveda tudi od hlajenja. Če ima rezervo, je vse OK, če je na meji, pa več ni)

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Ne. Če bi istočasno višal frekvenco FSB-ja in nižal multiplier, ne bi dosegel skoraj nič.
Dosegel bi višji FSB. (in če je frekvenca RAM-a vezana za FSB, tudi hitrejši RAM)

In kaj si boš pomagal z višjim FSB-jem, razen tega, da bo ram delal malo hitreje? Končna frekvenca procesorja bo bolj ali manj enaka. Nisem še zasledil "overclockinga" na ta način, ker pač nima večjega smisla.

Citat:

Govorim samo za višanje FSB-ja, brez višanja voltaže ter brez nižanja multiplierja. Na ta način se procesor ne segreje nič več kot tisti nenavit (oz. je razlika zanemarljiva).
Moč je linearno odvisna od frekvence. Sicer je pri 10-20% res zanemarljiva. (odvisno seveda tudi od hlajenja. Če ima rezervo, je vse OK, če je na meji, pa več ni)

[/QUOTE]

Tukaj pa ne vem, kaj si želel povedati. Jaz sem želel povedati samo to, da višanje FSB-ja zanemarljivo vpliva na delovno temperaturo procesorja, če ga višamo pri privzeti voltaži procesorja.

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
In tudi zmerno povišanje voltaže zanemarljivo vpliva na temperaturo procesorja, če imaš vredu hlajenje. Jaz imam na navitem sistemu v kombinaciji z drugim hladilnikom in zelo solidno termalno pasto nižje temperature kot pa sem jih imel na privzetih frekvencah z original hladilnikom.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Citat:

Tukaj pa ne vem, kaj si želel povedati.
Moč (generiranje toplote) CPU je linearno odvisna od frekvence CPU (torej jedra, "glavne" frekvence).

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
Želim ti povedat, da dvigovanje voltaže pri navijanju procesorja ni noben bav bav in če so temperature in voltaže v mejah, ki jih predpiše proizvajalec procesorjev nima bit kaj narobe. Tudi garancija še vedno velja, tako da mi ni jasno kaj se tako bojiš malo dvignit napestost na procesorju pri navijanju, saj na prevzeti voltaži ponavadi (odvisno od primerka) ne boš kaj prida veliko navil.

BTW: tvoj procesor bi moral it na tam okoli 4GHz brez vsakih problemov. Za vodiče si pa malo poguglaj, imaš malo morje linkov, tudi na slovenskih forumih (slo-tech, oc-lab.si, navijanje.com,....) se najde precej tem in vodičev o navijanju tega procesorja .

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik SpaceMonkey pravi:
Želim ti povedat, da dvigovanje voltaže pri navijanju procesorja ni noben bav bav in če so temperature in voltaže v mejah, ki jih predpiše proizvajalec procesorjev nima bit kaj narobe.
Od kdaj pa proizvajalec CPU-ja predpisuje meje voltaže za overklokanje? Lahko to kje vidim?

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Verjetno misli to, da je za neko serijo procesorjev napisano x,xV - y,yV. Pač počasnejši iz te serije imajo nižjo napetost, hitrejši pa višjo.
Recimo za moj X4 9650 je privzeta voltaža 1,25V, X4 9950 pa ima voltažo 1,35V. Torej naj bi moj procesor brez težav prenesel 1,35V.

Če je pa mislil na kaj drugega, pa ne vem