Navijanje procesorja in življenjska doba

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Imam procesor Intel Celeron Dual Core E3200 2.4 GHz, navit na 3.6 GHz s stock ventilatorjem in MX-2 pasto. Procesor deluje normalno, stress test je laufal 2 uri, pa ni bilo nič. V idle ima 40°C (par programov odprtih, torrent laufa...) in ventilator na 1400 RPM, v stress testu pa se ustavi pri 60°C in 1700-1800 RPM. Torej čisto normalne temperature in vrtljaji, zanima pa me če vseeno lahko to procesorju skrajša življenjsko dobo.

Sicer je procesor tak poceni, da se ne sekiram ravno preveč, ampak vseeno nebi bil za to, da mi crkne čez 2 meseca
tongue-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ne mores vedeti kako izgleda cisto vsak tranzistor, cisto vsaka povezava, itd. Lahko je ze zdaj nekaj na meji in ga bos tako unicil v kratkem (morda bi celo sam krepnil recimo po pol leta), lahko je pa vse tako fino, da ga ne bos unicil nikoli.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
To že, lahko tudi ''podnavit'' crkne čez 3 dni, ampak včasih se je ''vedlo'', da navijanje krajša življenjsko dobo. Ampak če bo crknil čez par let se ne bom sekiral čisto nič, do takrat bom že kako drugo kišto imel. Sicer pa me mika, da bi ga na 4 GHz navil, prostora še imam, niti voltaže še nisem dvignil. Ima 12x množilnik in se da marsikaj ven stisnit.

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Ne mores vedeti kako izgleda cisto vsak tranzistor, cisto vsaka povezava, itd. Lahko je ze zdaj nekaj na meji in ga bos tako unicil v kratkem (morda bi celo sam krepnil recimo po pol leta), lahko je pa vse tako fino, da ga ne bos unicil nikoli.

Celeron ima sam po sebi ponavadi kakšen problem, drugače bi bil Pentium ali še kaj hujšega. Včasih so Pentiumu, ki ni naredil popolnega testa, kakšen del izklopili ali zmanjšali (cache ali podobno), včasih so mu samo nazivno znižali frekvenco do meje, ko so vedeli, da bo zdržal.
Res pa je, da nikoli ne veš, mogoče jutri, mogoče ga boš pa brezhibnega vrgel stran.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
697
113
Mislim da ga v celoti ne stestirajo ker je preveč možnih vhodov. Kakšne standardne teste pa sigurno spustijo skozi, da vidijo ali vsaj približno deluje
grin1.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Pa kaj oni vsak procesor v celoti stestirajo preden gre iz tovarne?

da

V večini primerov z navijanjem ni nekih posebnih težav, če imaš zadostno hlajenje in dober napajalnik. Hlajenje je tu najbolj pomembno zato se splača tu največ vložit,saj temperatur v procesorju nikjer ne vidiš...
Sem pa dostikrat doživel da procesor če ga odviješ več ne zna delovati na nazivni frekvenci... ko je nekaj časa deloval navit.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Torej če senzorji pravijo 40 pri idle in 60 pri load je lahko to lažen podatek?

da, ker senzor je ponavadi samo na enem mestu. Procesor pa je po površini različno vroč
smile-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ima thermal throttling, tak da ni panike. Lahko tud brez hladilnika laufaš.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Glede na thermal throttling se ne pregreva, ker bolj kot ga navijem boljši rezultat dobim za CPU v 3dmark06. Če bi se pregreval bi bil rezultat skoz manjši.

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Meni deluje AMD Athlon navit iz 1800 na 2250MHz (več ga ni možno) že več kot 6 let, pa laufa večinoma po 24ur na dan.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Važna je napetost, če sam naviješ brez višanja napetosti pa da deluje BP na normalnih temperaturah pol nimaš kaj skrbet ne bo niti prej crknil kot bi drugače.

Če se pa zadeva pregreva nad 60 in je konkretno povišana napetost, pol pa krajšaš življensko dobo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Mislim da ga v celoti ne stestirajo ker je preveč možnih vhodov. Kakšne standardne teste pa sigurno spustijo skozi, da vidijo ali vsaj približno deluje
grin1.gif

No ja, tukaj se motiš ... rezino, ki gre skozi proizvodni proces obdelajo za VSE procesorje, ki so narejeni na isti osnovi ENAKO. Skratka najpočasnejši procesor in najhitrejši procesor, tisti z največ cacheja in tisti z najmanj (od pentiuma do celerona) so VSI narejeni enako. 70% ki jih danes naredi intel gre skozi enak postopek proizvodnje in zgledajo enako ...

Druga faza izdelave procesorja se imenuje TESTIRANJE; tam izvedejo VSE možne teste od frekvence, voltaže, delovanja cacheja itd. in na podlagi tistih testov dobi proc ime in oznako (po potrebi jasno vcasih fizicno onemogocijo doloceno povezave v jedru, ker so pac nepotrebne). Veliko, včasih celo večina izdelanih procesorskih jeder gre na odpad (ne zadostujejo zadostnim pogojem testov).

Skratka ce imas celerona s frekvenco X, vedi da je to fizično ista stvar kot pentium s frekvenco x+y .. samo ker je na testih pokazal slabosti so nanj nalepili oznako celeron.

Jasno pa, navijanje NE vpliva na življensko dobo procesorja v smislu "obrabe". Če je proc zanič crkne tako ali drugače, 90% procev pa zdrži 5x uporabne življenske dobe. Jasno če proc ekstremno navijaš, ga lahko zakuriš .. to je edino kar lahko vpliva naposredno na življensko dobo.

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
Vse je v mejah normale. Sicer pa je za tvoj procesor Thermal Specification: 74.1°C, VID Voltage Range: 0.85V – 1.3625V, tako, da kar je znotraj teh meja nimaš kaj skrbet. Sam navij , naj švica
grin1.gif
Kakor sem malo gledal se teli proc. navijajo kot nori (krepko prek 4GHz) in bi bilo res škoda, da nebi navijal.

Sicer pa imam kar konkretno navit procesor že več kot eno leto in vse dela BP, edino plata mi malo serje, se ne razume najbolje z rami ampak to je že druga zgodba. Na stock vrednosti itak ne mislim več spuščat, nisem kupil vraga, da mi bo poležaval v kišti.

Nazadnje urejeno: