Nastavitev pantov omare

darwin

Majstr
17. avg 2007
592
369
63
Imam omaro z vrati: višina omare 180 cm, širina vrat 70 cm, 3 blum panti (tisti z že vgrajenimi omejevalci) po višini.

Vrata že od montaže naprej niso bila pravilno nastavljena. Spodaj so se lepo zaprla, zgoraj pa so štrlela za cca 1,5 cm (odprto). :eek:
Ker se omare nismo imeli namena pogosto uporabljati, nisem težil mizarju in ga klical za reklamacijo. Omaro smo zaprli, potem pa zgornji kot vrat potisnili notri, tako da je bilo na videti zaprto.
Danes sem imel čas in sem se spravil vrata nastaviti. Opazil sem, da smo s pritiskanjem vrat na pante dali preveliko silo, vijake je vleklo ven, tako da je poškodovan iveral omare. Vijakov se zato ne da več zategniti.

Ima kdo kakšno idejo, kako najbolj elegantno sanirati zadevo. Cele omare ne bi razstavljal, smeri odpiranja vrat tudi ne morem spremeniti.

Nabrizgati luknje z mekolom/silikonom in še enkrat privijačiti pante na isto mesto?

20180728_152946.jpg

luka51

Guru
16. avg 2007
14.414
5.690
113
malo mitopurja v lukno pitem pa moker šrauf not našraufaš. Drži kot novo ko se lepilo posuši.
Ali pa mekol in vžigalice v lukno in potem šrauf ko se posuši.

luciano

Guru
3. okt 2011
1.857
881
113
MB
Luknjo povečat...v luknjo lesno lepilo.... vstavit leseni moznik.... z žagico/nožem ga skrajšat ( poravnat )....v moznik zvrtat novo luknjo za vijak od panta ....konec.

• Všeč mi je
Reactions: NoFear85

luka51

Guru
16. avg 2007
14.414
5.690
113
Razlika v mitopurju je čas v katerem je treba stiskat. E25 je 25 minutni, e45 pa 45 minurni. Drugih še nisem zasledil

I

Izbrisan uporabnik #9334

To se dela s PU lepilom Icema.

Priponke

• 1532848341349.png
    1532848341349.png
    433,8 KB · Ogledi: 365

luciano

Guru
3. okt 2011
1.857
881
113
MB
Lepila so namenjena lepljenju dveh ali več materialov, ne pa za popravilo lukenj od pantov, glede na to, da pantov ne more premaknit ,
ampak jih mora pritrditi na isto mesto.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Icema 44 je namenjena prav temu. To je trdi poliuretan, ki malce ekspandira. Za razliko od tipa 88, ki pa zelo ekspandira in je potem mehkejši.

V luknjo kaneš kapljico vode, napolniš z lepilom in montiraš pant na svoje mesto - počakaš 1 uro da strdi, potem vijake zategneš.

P.s. : Jaz v takem primeru kanem na les kapljico vode, čeprav proizvajalec pravi, da je že zračna vlaga dovolj.

luciano

Guru
3. okt 2011
1.857
881
113
MB
Nekaj novega za mene:),.... jaz sem stalno popravljal luknje z lesenim moznikom.( stara šola )

I

Izbrisan uporabnik #9334

:D, vsekakor je tvoj način najboljši. Stara šola pač :D. Malce dlje traja, sicer pa najbolj ziher.

darwin

Majstr
17. avg 2007
592
369
63
Hvala za nasvete. Ja, z lepili je malo manj dela in časa potrebnega.
Če bom našel, katerega od naštetih lepil v lokalni železnini, se bom lotil tako, če ne pa kupim mekol, moznikov (pohištvenih) pa imam nekaj še med orodjem.

Ko bom vrata enkrat privijačil, kako se lotiti nastavljanja vrat. Če ciljam vijačenje pantov direkt na isto mesto, ali imajo sami panti dovolj regulacije, da vrata 180x70 poravnam za centimeter do centimeter in pol? Naprej vse regulacije na sredino in potem nastavljati. Če zgornjega obenem za pol obrata, srednjega za četrt, spodnjega pustim in naprej? Pri manjših vratih mi je bilo lažje nastaviti (res je, da so manj strigle).

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Tudi Luka51 ni dal slabega predloga...mekol v luknjo napolni in vziglic, kolikor se da noter, pocakas 1 dan in zavijacis...

I

Izbrisan uporabnik #9334

Bi bilo najprej treba preveriti, če so bile luknje za vijake prav vrtane ... ker je sumljivo, da so vrata že od samega začetka tako zelo zijala. Preveri, če imajo luknje enak odmik od zunanjega roba stene, kot preostala dva panta. Če je napaka tu, bo treba popraviti tako kot je Luciano opisal, torej zaflikati luknje z moznikom.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.758
113
pri taščici
Če so luknje narobe zvrtane, potem upaj da imaš toliko fore da zraven, dovolj stran v "celino" nove zvrtas.
Dobi pomočnika da ti drži vrata na točno mero, spodaj obesis vrata zgoraj pa preveriš kje bi morale biti luknje

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
lahko daš pa dvokomponenten epoxy. hitrega, da je v 5ih min suh. kar je šlo ven zbrusiš in dofilaš če je šlo preveč ven. zavrtaš nove luknje v debelini stebla vijaka (ne rezilnega navoja) in vrežeš (privijačiš) vijak nazaj notri.

Lahko pa namesto dvokomponentnega v tekoči obliki zamenjaš s tistim dvokomponentinim, ki je v plastelinu in ga gneteš do vročega in homogene mase ter barve in vtreš plastelin s prsti notri. Ko še ni trd, lahko dejansko že daš pant gor in privijačiš notri nežno. Ali pa počakaš da se strdi in ponoviš zgornji postopek.