Napisi na šalih, kapah, ...

mickeycek

Fizikalc
2. jun 2011
234
59
28
Pozdravljeni,

Oče je v fazi odpiranja SP, že xy let je v tekstilni industriji in se je odločil da bo izdeloval/prodajal šale, kape, pulovre, ... Zanima me kako je glede napisov, recimo "Slovenija", oz. "Peter Prevc šampion", "NK XYZ", ... Je potrebno prostiti za kakšne avtorkske pravice?

Kolikor bi meni bilo logično za napise ki ne naslavljajo direktno določene osebe oz. kluba ni potrebno, recimo "Slovenija" ali pa "Peter šampion" ker ne naslavljamo točno določene osebe...

Mi lahko kdo pove kaj več?

tomi

Guru
1. sep 2007
18.595
9.813
113
40
MB
za teh 5 kom ki jih bo prodal, pa tud verjetno nihče ne bo delal panike
wink-1.gif

mickeycek

Fizikalc
2. jun 2011
234
59
28
Kak pa veš kaj je zaščiteno in kaj ne? Kako lahko nekdo zaščiti barvo? Recimo kot primer, barva trenutno te aktualne kape smučarskih skakalcev... Bi razumel če bi nekdo naredil enako kopijo, ampak da pa naredi samo kapo z isto barvo pa nebi smelo biti problema... (pa ne da bi mislil delati to, ampak navajam kot primer)

Hvala

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Barvo kot rumeno, zeleno... vrjetno ne more zaščitit, razen, če ni dal nekaj res svojega namešat.
Zaščiteni pa so ponavadi vzorci in barvne kombinacije.

V službi smo za nekaj hotli uporabit Lipkota (maskota košarkašev). Vse je bilo potrebno poslat v predogled, da so odobril. Se mi zdi, da smo od košarkaške zveze dobili tudi neka navodila. Če so pa kje na netu, pa ne vem, s tem so se drugi ukvarjal.

Če bi naredil kapo s podobno zeleno in napisal Pero car, ti po moje ne bi noben nč mogel.

Obstajaj tudi neka pravila koliko lahko kakšno zadevo skopiraš. Kot je recimo primer logotipa big brother vs. big father http://www.fundacija-zgnz.si/bigfather2/images/headerTop.jpg