Napaka pri zagonu PC

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Na PC sem menjal osnovno ploščo. Dodal sem še HD (master) ob že obstoječem pekaču (slave). Ob zagonu se pokaže BIOS podatki nakar se pol ekrana zapolni z: L 01 01 01 01 ...
Osnovna plošča ASRock K8Update, procesor Athlon 64 2800+, 512 Mb DDR pomnilnika, disk Excelstor 80 Gb, pekač NEC.
Do nastavitev BIOS pridem brez problemov in vse izgleda v redu!?
Kaj narediti?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.219
7.038
113
Se zažene PC, če imaš priklopljene samo osnovne stvari? torej CPU, RAM in napajalnik - grafično kartico seveda, edino če je integrirana?

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Kaj se pa zažene brez sistema? Do boot pride, potem pa neha. Če mu dam bootable CD ROM, ne pomaga. Če je pa na HD bootable sistem, pa ne vem. (Grafična je integrirana, ne morem pa naložiti driverja, normalno...)

Kaj bi lahko napačno povezal na matični?

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik JustOne pravi:
Si kdaj imel kak linux gor, ker Google (iskanje: "L 01 01 01 01") to povezuje z lilo procesom

Nekoč, na drugem računalniku (od tam je disk) je bila na enem disku tudi SuSe distribucija.
Kljub temu bi moral sneti sistem s CD ROMa. Grem in bom poskusil odklopiti disk, pa bom videl.

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Hvala, pravo pot si mi pokazal!

Na disku ni bilo sistema. CD ROM z distribucijo Windows 98 (original) se ni hotel bootati. - to me je zavedlo, da sem mislil, da je kje drugje problem.
Mimogrede sem dal notri Knoppix ver. 4.0 (liveCD) in zadeva je delovala. Tudi, ko sem HD priklopil nazaj, ni bilo problema.
Sedaj moram najti en 64 bit Linux distribucijo, da se bom igral. Ima kdo kaj izkušenj? Trenutno imam na disku (Windows) Ubuntu 8.04.1 za AMD 64.
Hvala še enkrat!
Janez

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Danes ponovno razočaranje!

Včeraj sem končal z delom, danes pa sem poskusil zagnati SuSE s HD. Spet "L 01 01 ...". S CD ROM gre vse v redu, samo to ni rešitev.

Problem bi lahko bil, ker CD z gonilniki, priložen matični od proizvajalca, nisem mogel uporabiti.

Malo bom še počakal na kakšno idejo, potem gre pa 64 bitni Linux v koš. Se bom še odločil, ali bom dal gor navadnega ali pa "stara, dobra" Okna XP.

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Omenil si gonilnike, po prebranem menim, da jih potem nisi posnel. Na Linux se ne spoznam. Da bi jih posnel z neta ne gre. Ti si sistem uredil, brez gonilnikov pa ne bo slo. Sej dela tudi brez, ampak to je potem tempirana bomba, ki lahko eksplodira vsaki cas. Pri tebi je ocitno ze naslednji dan
smile-1.gif

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Če je v tem problem, potem hvala za tak sistem. Moram najprej naložiti Windows, potem gonilnike, potem pa Linux? Kaj pa če Windows ne bi imel?

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Tukaj sem pa nazalost mrzel, ker v zivljenju se nisem videl Linux ne jih imel v roki.
frown-1.gif
. Slisal o tem le tolko, da sem si naredil v glavi da je to cisto svoj OS kot je recimo Win XP.

Kje je zdej un geek, ko ne gre nc vn pa je skoz pred racunalom. Ta bi verjetno kaj vedel povedat
grin1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Florjan, malo bolj točno opiši kaj imaš zdaj za situacijo, ker meni ni nič jasno.

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Florjan, malo bolj točno opiši kaj imaš zdaj za situacijo, ker meni ni nič jasno.

Se opravičujem, ker že prej nisem povedal, da sem stvar rešil. Napaka oziroma bolje, problem, je bil namreč pri SuSE distribuciji za AMD 64 bitne procesorje. Zgolj slučajno sem imel tudi Ubuntu distribucijo (ver 8.04.1-amd64), ki pa se je brezhibno naložila in stvar dela.
Se pa tudi slučajno ne bom spuščal v kakšno raziskovanje, zakaj in kaj se je zgodilo. Ta računalnik bom prenesel bližje k routerju, da bom lahko kabel priklopil, potem bom se pa malo igral. Ko bom imel dosti, bom pa dal Windows XP gor (mogoče celo 98, ker imam samo 512 Mb pomnilnika. Zaenkrat še sploh ne vem, za kaj ga bom uporabljal.