Napajalnik in glasen ventilator

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Imam Q-Tek 650W Triple-Fan napajalnik in je 12cm ventilator na spodnji strani hudo glasen (ne drgne se nikamor, prah sem počistil dol), 8cm ventilatorja spredaj in odzadaj pa sta čisto tiha.

Torej če izklopim spodnji ventilator se bo napajalnik pregreval? Kak ugotovit če se pregreva?

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.452
9.744
113
EU
Ne izklapljaj ventilatorja, ker se bo sigurno pregrel napajalnik. Po navadi pregori kašen upor, ali vezje.
Če imaš srečo, to ne vpliva na elemente priklopljene na napajalnik. Drugače je posledica crkot mamaplate, ali podobnega.
Ventilator lahko daš na gumijaste skoznike, ki ne prenašajo tresljaje na ohišje.
Lahko kupiš novi ventilator, in zamenjaš starega.
Pa še zadnji ukrep, zamenjaš napajalnik za bolj tihim modelom.
Ventilatorja odklapljaj ne.
ne-ne-1.gif

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Mislim, da je glasen ventilator sam po sebi, ker sem ga med delovanjem odšraufal in malenkost privzdignil (torej da se ni nikamor dotikal) in je bil enak zvok.

Torej bo treba kupit drugega (juhu
tongue-1.gif
). Sej bi za moj komp bil verjetno dovolj 420W - not je en disk, en pekač, grafična pa tudi ni kaj extra (Radeon 4350).

Sicer pa sploh ne vem zakaj ima take ventilatorje not, kolega je par dni nazaj kupil tudi 650w (enako neka leva firma) in ima en 8cm zadaj in en 8cm spodaj, nič več.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.452
9.744
113
EU
Je še ena možnost, kupi si tsto škatlico z gumbom za nastavljanje obratov vetilatorja.
Nastaviš za eno tretjino nižje obrate, in bi zadeva mogla biti dosti tišja.
Regulator dobiš v vsaki računalniški trgovini za par €

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Pa sej mogoče je že v originalu tak glasen in sem jaz ''razvajen'' ker sem imel zdaj 8 let samo laptope
tongue-1.gif
Pa piše gor Temperature controlled fans a se dan in noč enako vrtijo (glede na zvok sodeč).

Sej mislim, da bom kar novi napajalnik kupil, nekaj takega: http://www.solo.si/racunalnitv...4pin/index.html

Kak pa se priklopi regulator obratov? Se da tak, da bi kontroliral vse tri ventilatorje?

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Jst bi ti regulacijo vrtljajev toplo odsvetoval, ker napajalnik mora biti prezračen.
Zdajle sem še enkrat prebral... 12cm vent ne bo nikoli glasnejši od 8cm! Bo pa postal glasen ko bo šel ležaj in bo os dobila ravno toliko "lufta" da bo vse skup brenčalo. Ali menjaš ventilator, ali pa ja, še raje vzameš tak napajalnik kot ga imaš na linku, imam enega takega, in se preko njega sliši disk, sploh ne veš da maš ventilator notri
grin1.gif

Lp
Peter

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Evo sem naročil tale LC Power. Potem pa samo še tower za procesor kupim in imam silent kišto (grafično že imam brez ventilatorja).

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
jst sem dva pc-ja utišal na skoraj čisti minimum tako, da sem na procesorju zamenjal 8cm za 12cm. Na ohišju zamenjal 8cm ventilator za novega 8cm in v napjalniku tudi zamenjal ventilator. Pa disk podložil s peno, da ni direkt na ohišju.
Torej zamenja se 2-3 ventilatorje in je pc čisto tih. Fora je v tem, da stari ventilatorji počasa ratajo glasni in se že s tem, da se kupi novega veliko pridobi na tišini. 12cm ventilator pa potrebuje manj obratov, da hladi enako kot 8cm in je potem tudi zaradi tega tišji.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
spet je samo 8cm ventilator in zato potrebuje več obratov.
Jst sem obdržal star hladilnik, na enem pc-ju sem še na novo namazal s termalno pasto pa gor dal 12cm ventilator in spim zraven njega pa se ga skor ne sliši. Pa ker je tolk večji ventilator hladi še druge komponente.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
je blo treba se mal znajdet:) Da te pripravim na slikco
tongue-1.gif

tkole je v enem pc-ju, v drugem je pa zlo podobno

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Saj serijski hladilniki/ventilatorji od intela nikoli niso bili bogvekako glasni. Kakšno leto in pol, mogoče dve leti nazaj sem si sestavil trenutno pisarniško kišto. Napajalnik je z 12-cm ventilatorjem, procesor (intel) ima stock. Trenutno ga imam na drugi strani mize in ker sem pozabil priklopit power diodo, vedno gledam, če je že prižgan, da ga slučajno ne ugasnem
wink-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
jst sem pri obeh (oba sta P4 3.0) imel enake težave.
Ko je pc laufal brez obremenitve so bili ventilatorji recimo, da še znosni, ko pa sem malo obremenil (odprl kak program) pa je ventilator pospešil na polno in v poletnih vročinah bil že zlo moteč. Pa sta oba pc-ja redno čiščena prahu in sofwtversko.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Če se ti obnese je kul, sicer se je pa meni tak način enkrat že maščeval, no, skoraj
crazy1.gif

p.s.: danes niti ni več tako velik denar kupiti pasivnega hladilnika, 40€ je pa tudi vredno, pa en še ventilator prišparaš
smile-1.gif

Lp

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Jaz sploh nisem našel pasivnega hladilnika (gledal sem na ceneje.si)
tongue-1.gif
No sej samo da prinese danes poštar novi napajalnik, pa bo po moje že čisto ql.