Napačen opis komponente prenosnika pri prodajalcu

Bushez

Pripravnik
4. okt 2007
127
0
16
LJ
Pozdravljeni.

Pred cca 2 meseca nazaj smo doma kupili HP prenosnik, z vgrajeno brezžično mrežno kartico, ki naj bi podpirala 802.11 a/b/g/n protokole hitrost do 300 Mbit (tako je pisalo v opisu prenosnika). Danes sem doma postavil brezžični router in ugotovil, da brezžična kartica v prenosniku podpira samo b/g protokola
10.gif
Eden od razlogov za nakup prav tega prenosnika je bila tudi mrežna kartica zaradi podprtih protokolov. Ali se da v tem primeru kaj narediti, "zatežiti" prodajalcu zaradi napačnih podatkov, karkoli?

Hvala.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Poglej če na računu isto piše ali kjerkoli črno na belem, pa se odpravi oborožen s tem v trgovino.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik Bushez pravi:
Pozdravljeni.

Pred cca 2 meseca nazaj smo doma kupili HP prenosnik, z vgrajeno brezžično mrežno kartico, ki naj bi podpirala 802.11 a/b/g/n protokole hitrost do 300 Mbit (tako je pisalo v opisu prenosnika). Danes sem doma postavil brezžični router in ugotovil, da brezžična kartica v prenosniku podpira samo b/g protokola
10.gif
Eden od razlogov za nakup prav tega prenosnika je bila tudi mrežna kartica zaradi podprtih protokolov. Ali se da v tem primeru kaj narediti, "zatežiti" prodajalcu zaradi napačnih podatkov, karkoli?

Hvala.

In kako veš katere protokole podpira mrežna kartica?

Ne bom trdil, ampak se mi zdi da si ti kupil router ki podpira nek "kvazi" protokol prenosa podatkov do 300 mbit/s, ki itak deluje samo na kompatibilni opremi ISTEGA proizvajalca. Protokol 802.11 n, ki naj bi podpiral tiste prenose je pa itak se "neobstojec", torej sploh ni uradni protokol.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.232
7.039
113
Ponavadi na računu piše le model, točne specifikacije pa ne, oz so potem "nekje v škatli", če tam piše drugače - stvarna napaka.

Spletne trgovine pa se ponavadi zašlitijo z "možnost napak pri vpisu, prave podatke preverite pri prodajalcu" ali kaj podobnega.

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
To se smatra kot stvarna napaka, ker računalnik ne deluje tako kot je navedeno v specifikacijah!
Obrni se na trgovca!

Bossek

Pripravnik
24. sep 2007
668
7
18
bostjan.muha.cc
Kako veš da ne podpira N?

Preveri točno katero WiFi kartico imaš notri in malo uporabi google.

Meni lepo piše (imam tudi HP), da imam Intel WiFi 4965AGN, in če to vržeš v google takoj veš pri čem si.

Bushez

Pripravnik
4. okt 2007
127
0
16
LJ

1. Če pogledam lastnosti mrežne kartice piše Broadcom 802.11 b/g wlan [nodb] in max hitrost je 54 Mbps.

2. Pri drugem spletnem prodajalcu je v opisu navedeno, da kartica podpira samo b/g protokola.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.232
7.039
113
Kot sem rekel, ne gledat to, kar piše ne spletu, glej to, kar si dobil zraven.

Lahko sicer zagroziš z "zavajanjem", a ponavadi imajoto spletni trgovci tako urejeno, kot sem opisal zgoraj.

Če boš imel srečo, se te bo usmilil..če ne..bo težka.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik Bushez pravi:

1. Če pogledam lastnosti mrežne kartice piše Broadcom 802.11 b/g wlan [nodb] in max hitrost je 54 Mbps.

2. Pri drugem spletnem prodajalcu je v opisu navedeno, da kartica podpira samo b/g protokola.

To nič ne pomeni, kot sem že dejal standard b/g je edini "standard" WIfija. Vse ostalo so predlogi, ki jih različni izdelovalci tolmačijo različno. Pazi standard mora biti podprt na: mrežni kartici, gonilnikih (in OSju) in na routerju. ČE kakorkoli od tega ne podpira višjih prenosov ne bo delalo.

Kot prvo poglej na spodnjo stran prenosnika, kjer je 100% nalepka katero WI kartico vsebuje prenosnik. S serijske št. oz. št. modela si na Broadcomovi spletni strani poglej točno kaj kartica (čip) FIZIČNO omogoča. Če tam ne bo pisalo o kakšni podapori za katerliko standard za prenose višje od 54mbit/s potem imaš načeloma razlog za teženje.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.469
448
83
To je vse res.

Ampak cheap HPja sem kupoval tudi sam in imajo res ali a/b/g/n ali samo b/g, vsaj v specifikacijah. Pa je glavna oznaka modela enaka, različna je samo koda za oznako modela, ki verjetno določa komponente. Zato popolnoma verjamem, da je prišlo do napake na strani prodajalca.

Najlaže boš ugotovil tako, da pokličeš na HP Slovenija in vprašaš. Glavno cifro najdeš na webu, sem enkrat poklical tja s še bolj čudnim vprašanjem in so mi pomagali.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
To je vse res.

Ampak cheap HPja sem kupoval tudi sam in imajo res ali a/b/g/n ali samo b/g, vsaj v specifikacijah. Pa je glavna oznaka modela enaka, različna je samo koda za oznako modela, ki verjetno določa komponente. Zato popolnoma verjamem, da je prišlo do napake na strani prodajalca.

Najlaže boš ugotovil tako, da pokličeš na HP Slovenija in vprašaš. Glavno cifro najdeš na webu, sem enkrat poklical tja s še bolj čudnim vprašanjem in so mi pomagali.

Se tudi strinjam ..

Sam sem pred 3 leti kupil HPja, ki je imel po specifikacijah na VSEH spletnih straneh Broadcomovo 10/100 LAN kartico. Ker mi gonilniki zanjo niso delali niti pod razno sem namestil še gonilnike za 10/100/1000 LAN kartico .. potem je čudežno oživela (in se tudi poveže v GBit omrežje ter dosega zahtevane prenose). Sam sem tako dobil za manj več!
evil.gif

Dejstvo pa je da tudi na HPju (generalni uvoznik) niso imeli podatka da je taka kartica v mojem prenosniku. Po serijski stevilki se namrec da preverit tudi komponente.

Tako da avtorju teme; najbolje res poklicat direktno HP in povedat podatke za prenosnik (serijska št.) pa da vidijo kaj je notri. Kako potem ravnati če je prodajalec prodal "napačno" robo bo vedel pa urad za varstvo potrošnikov.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.232
7.039
113
WTF. Kaj te ma to HP neko sraje not?
smile-1.gif

Lahko uporabiš kak programček (everest recimo) in ti izpiše točen model kartice, potem pa google.

Bushez

Pripravnik
4. okt 2007
127
0
16
LJ
Name: BCM4312 802.11b/g Wireless LAN Controller

Če sem pravilno apliciral tvoje navodilo.

Pa se paste iz uradne Broadcomove strani:

BCM4312
802.11a/b/g Transceiver for SDIO and PCI Express®

The BCM4312 provides one-chip IEEE 802.11a/b/g MAC, baseband, and direct conversion dual-band radio functions for wireless LAN connectivity supporting data rates from 1 Mbps to 54 Mbps in the 2.4-GHz or 5-GHz bands.

Broadcom's revolutionary one-chip architecture implemented in a bulk CMOS process greatly reduces the external components typically required for IEEE 802.11a/b/g implementations, resulting in significant cost, power, and footprint savings. The extreme integration of the BCM4312 enables low rest-of-BOM (RBOM), singled-sided, two-layer PCB-based designs.

Nazadnje urejeno: