namerna kondenzacija dimnih plinov ...

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.783
221
63
vceraj smo spet ob pivu resevali svet in eden pojamra, da mu iz sosednjega bloka posiljajo nekaksno inspekcijo, da se mu kao prevec kadi iz dimnika (z drvmi ogreva trostanovanjsko hiso).

potem smo mi modrovali okoli dimnih plinov in pojavilo se je vprasanje ... hipoteticno gledano .... kaj bi izhajalo iz dimnika (kurjenje drv), ce bi se vsi dimni plini namenoma ohladili do te mere, da bi zadeva kondenzirala in po rostfrai dimni tuljavi stekla do kondenzacijske posode in tam ven. bi ta kondenz lahko brez neke vecje skode za okolje zlil stran? kaj bi v tem primeru izhajalo iz dimnika?
confused-1.gif


vlek potreben za pravilno delovanje peci bi bil v tem primeru pac prisilno izveden ...
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Gledam take primere, pa bi jih jaz tudi prijavil.

Če se preveč kadi, pomeni da... ali kuri svinjarijo, ima vse narobe naštelano, je peč za en drek, kuri vlažna drva ipd.

S tem dela škodo svoji denarnici, z izpusti pa še svoji okolici, tudi sebi. Pri nas kurimo samo izključno suha drva ali pa šaro (les, samo manjši kosi, žaganje ipd.) in les imamo topshit Buderus/ETA. Kadi se v štartu 5min, da doseže delovno temperaturo in neoptimalno pokuri kak kos lubja ali pa kartona, ki je notri na začetku, potem pa ne vidiš več, da pri nas gori, kdaj se res ne da videt, drugič se vidi rahel bel dim oz. bolj para. Če zakurim kamin, moram res skrbno kurit čudovita drva, da se iz dimnika kadi "podobno" kot pri buderuski, ki od sebe daje 30kW.

Glede kondenzacije pa ne vem....pomoje se pri nas celo kdaj dogaja, saj v dimnik spuščam tudi "samo" 160°C, samo potem za nekaj časa vedno naraste in tudi posuši ta kondenz. Glede na prisiljen vlek in odlično delovanje me pa preseneča, da se ne odvzame še več temperature od dimnih plinov kot se jo (cca. 180-200°C TDP gre še vedno v nič med gorenjem).
 

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.783
221
63
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Gledam take primere, pa bi jih jaz tudi prijavil.

Če se preveč kadi, pomeni da... ali kuri svinjarijo, ima vse narobe naštelano, je peč za en drek, kuri vlažna drva ipd.

S tem dela škodo svoji denarnici, z izpusti pa še svoji okolici, tudi sebi. Pri nas kurimo samo izključno suha drva ali pa šaro (les, samo manjši kosi, žaganje ipd.) in les imamo topshit Buderus/ETA. Kadi se v štartu 5min, da doseže delovno temperaturo in neoptimalno pokuri kak kos lubja ali pa kartona, ki je notri na začetku, potem pa ne vidiš več, da pri nas gori, kdaj se res ne da videt, drugič se vidi rahel bel dim oz. bolj para. Če zakurim kamin, moram res skrbno kurit čudovita drva, da se iz dimnika kadi "podobno" kot pri buderuski, ki od sebe daje 30kW.

Glede kondenzacije pa ne vem....pomoje se pri nas celo kdaj dogaja, saj v dimnik spuščam tudi "samo" 160°C, samo potem za nekaj časa vedno naraste in tudi posuši ta kondenz. Glede na prisiljen vlek in odlično delovanje me pa preseneča, da se ne odvzame še več temperature od dimnih plinov kot se jo (cca. 180-200°C TDP gre še vedno v nič med gorenjem).

kaksno pec ima ne vem, je piroliza, ni pa lambde....

.... ampak recimo da preskocimo to in gremo samo na pline. vsa ta temperatura dimnih plinov bi se dala izrabit (laicno razmisljanje) ... bonus pri celi stvari je pa brezdimno kurjenje? ali pac ne?
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Vrjetno se bi vse ujelo v tem kondenzu ja...ven bi še vedno prišel nek smrdeč "zrak", vendar bi večina škodljivih snovi ostala v kondenzu.

Problem kurjenja trdih kuriv so prašni delci. V neki študiji (malce dokumentarca) v nemčiji, so ugotovili, da iz takih peči pride več trdih delcev, kot vsega prometa po mestih. Je pa to dolgo nazaj, mogoče jo poguglam, vendar bo še vedno v Nemščini.

Kondenzacijske peči pa že ostajajo sam na trdo gorivo še ne, ker je dimnih plinov količinsko veliko več in verjetno se ekonomsko ne splača, če daš za drva 40€/m3.
 

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
nič mu ne morejo ,če kuri samo drva -drugo je če bi kuril smeti
hysterical-1.gif

vprašanje pa je kakšno peč ima ,če je neka stara je pač tako, meni sosed zakuri tako da zapiram okna tudi poleti ko si greje vodo se kadi na vse mogoče načine pa mu nič ne morem ,kuri samo drva tu in tam pa kake druge stvari ker smrdi ko sto hudičev.dimnik pa verjetno ne kondenzira pač pa mu ko se loputa pri peči zapre samo tli in se kadi -ode počasi peč in dimnik in to zaradi nedobrega izgorevanja in se nabira "žverca " tako v peči kot dimniku.

pozdrav.gif
 

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.135
5.078
113
Nuku`Alofa
KSZ
dobrih 10 let nazaj je država subvencionirala prehod iz trdih na tekoča in plinasta goriva. Pred kakšnimi petimi leti so se pojavili ekofašisti s tuljenjem o grdem grdem CO2 in sforsirali prehod na "biogoriva", taista goriva, ki so bila pred 15 leti grda grda. Sedaj nekateri odkrivajo toplo vodo o težavah pri uporabi BIO goriv. Elektrika pa je (razen toplotnih črpalk) itak že prepovedana kot vir ogrevanja.
Le kaj bodo pogruntali sedaj? Da je treba jesti fižol in izpušne pline speljati v peč?
 

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.243
113
www.adriamedia.si
Čas bi bil, da država tudi za zasebna kurišča predpiše meje za ispuste (tudi motnost ali kako se že temu reče dimnih plinov, kot pri avtih). In da to dimnikarji (pa tudi inšpektor, če ga pokličeš zaradi soseda) tudi meri. In kaznuje/prepove uporabo kurišča, je je prehudo.
Naj si folk protihta ali pa neha kurit, pri nas je danes smrdelo ko svinja, ko so marsikaj splet metali v peči, zgleda ...
 

anker

Pripravnik
23. nov 2011
129
1
18
Težava je žveplovem dioksidu ki nastaja pri kurjenju, le ta pa z vlago tvori žvepleno kislino.
 

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.783
221
63
Citat:
Uporabnik anker pravi:
Težava je žveplovem dioksidu ki nastaja pri kurjenju, le ta pa z vlago tvori žvepleno kislino.

zveplov dioksid nastaja pri kurjenju kurilnega olja in posledicno se iz kondenzacije cedi ven t.i. kisel dez oz zveplena kislina ...

kolikor je meni znano, pri kurjenju drv tega zvepla ni ....
 

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
če se prav spomnim, nastaja pri nepopolnem gorenju drv ocetna kislina...
vsaj industrijski postopek poteka s tako "destilacijo" bom poiskal kaj več o tem.
 

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
eh, ne da se mi. vglavnem, če dovajaš premalo zraka (tj loputa je zaprta in gorenje pridušeno) potem poteka v peči "suha destilacija lesa", med katero se med drugim tvori cel spekter spojin, ogromno katrana in ocetna kislina. naj kdo drug malce pogugla.
 

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Čas bi bil, da država tudi za zasebna kurišča predpiše meje za ispuste (tudi motnost ali kako se že temu reče dimnih plinov, kot pri avtih). In da to dimnikarji (pa tudi inšpektor, če ga pokličeš zaradi soseda) tudi meri. In kaznuje/prepove uporabo kurišča, je je prehudo.
Naj si folk protihta ali pa neha kurit, pri nas je danes smrdelo ko svinja, ko so marsikaj splet metali v peči, zgleda ...

folk nim denarja di si bi nabavil sodobne peči
hysterical-1.gif
.

pozdrav.gif
 

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.135
5.078
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Čas bi bil, da država tudi za zasebna kurišča predpiše meje za ispuste (tudi motnost ali kako se že temu reče dimnih plinov, kot pri avtih). In da to dimnikarji (pa tudi inšpektor, če ga pokličeš zaradi soseda) tudi meri. In kaznuje/prepove uporabo kurišča, je je prehudo.
Naj si folk protihta ali pa neha kurit, pri nas je danes smrdelo ko svinja, ko so marsikaj splet metali v peči, zgleda ...

Če bo tebe ali tvojega otroka zeblo boš kuril tudi gate.
Država je pred 15 leti subvencionirala prehod na čistejša goriva brez žvepla, saj, trdnih delcev, pepela in drugih stvari. Pa so si ekofašisti izmislili nevarni CO2. Če kuriš "biomaso" skoraj ni teorij da bi dobil popolno izgorevanje, zato dim, smrad in ostalo. Še peleti imajo lahko zelo slabo sestavo in posledično dim in ostale neprijetnosti. Da pa daš za ogrevanje dve povprečni plači pa je za večino ljudi nemogoče ker bodo lačni, zato kurijo kar pride pod roke.
 

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.243
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Čas bi bil, da država tudi za zasebna kurišča predpiše meje za ispuste (tudi motnost ali kako se že temu reče dimnih plinov, kot pri avtih). In da to dimnikarji (pa tudi inšpektor, če ga pokličeš zaradi soseda) tudi meri. In kaznuje/prepove uporabo kurišča, je je prehudo.
Naj si folk protihta ali pa neha kurit, pri nas je danes smrdelo ko svinja, ko so marsikaj splet metali v peči, zgleda ...

Če bo tebe ali tvojega otroka zeblo boš kuril tudi gate.
Država je pred 15 leti subvencionirala prehod na čistejša goriva brez žvepla, saj, trdnih delcev, pepela in drugih stvari. Pa so si ekofašisti izmislili nevarni CO2. Če kuriš "biomaso" skoraj ni teorij da bi dobil popolno izgorevanje, zato dim, smrad in ostalo. Še peleti imajo lahko zelo slabo sestavo in posledično dim in ostale neprijetnosti. Da pa daš za ogrevanje dve povprečni plači pa je za večino ljudi nemogoče ker bodo lačni, zato kurijo kar pride pod roke.

Če bo mojega otroka zeblo ga ne bo zeblo v 300 kvadratov hiši, pred katero so 4 avti ...
 

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.983
6.213
113
blizu močvirne prestolnice
Glede smradu ste nekateri smotani! Kdo je bil pprej na podeželju, kmet ali vi, kaj se ponavadi kuri na podeželju, drva ali olje - plin? Povsod so težave s prišleki! Vse vas moti, psi, gnoj, dim, poleti vas motijo traktorji, ker bi mestne riti ob 6 še spale......aja, SJTV to ne leti direkt na tebe, verjetno sosed ni kmet, govorim splošno!
 

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Čas bi bil, da država tudi za zasebna kurišča predpiše meje za ispuste (tudi motnost ali kako se že temu reče dimnih plinov, kot pri avtih). In da to dimnikarji (pa tudi inšpektor, če ga pokličeš zaradi soseda) tudi meri. In kaznuje/prepove uporabo kurišča, je je prehudo.
Naj si folk protihta ali pa neha kurit, pri nas je danes smrdelo ko svinja, ko so marsikaj splet metali v peči, zgleda ...

Če bo tebe ali tvojega otroka zeblo boš kuril tudi gate.
Država je pred 15 leti subvencionirala prehod na čistejša goriva brez žvepla, saj, trdnih delcev, pepela in drugih stvari. Pa so si ekofašisti izmislili nevarni CO2. Če kuriš "biomaso" skoraj ni teorij da bi dobil popolno izgorevanje, zato dim, smrad in ostalo. Še peleti imajo lahko zelo slabo sestavo in posledično dim in ostale neprijetnosti. Da pa daš za ogrevanje dve povprečni plači pa je za večino ljudi nemogoče ker bodo lačni, zato kurijo kar pride pod roke.

Seveda imajo vsi tisti, ki kurijo iverko in v zrak spuščajo rakotvorne snovi, verjetno lačne otroke... Malo manj demagogije, prosim.

V Švici sem že pred več kot 20 leti videl nalepke na pečeh za centralno kurjavo, ki so potrjevale ustreznost izgorevanja oz. vsakoletne meritve. V A in D morajo peleti ustrezati standardu - ni kar vsako žaganje dobro; poleg tega morajo peči na trdo kurivo prestati meritve (vsakoletne?). Teh meritev peč brez lambda sonde seveda ne opravi.

Ampak pri nas so "najboljši" tisti peleti, ki so najcenejši (čeprav niti mersko ne ustrezajo), lastniki peči z lambda sondo smo "bedaki s preveč denarja", na okolje pa nihče ne pomisli...

Poleg tega je treba ločiti nepopolno izgorevanje in ohlajevanje dimnih plinov pod temperaturo kondenzacije - to sta dve popolnoma različni zadevi.
 

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Čas bi bil, da država tudi za zasebna kurišča predpiše meje za ispuste (tudi motnost ali kako se že temu reče dimnih plinov, kot pri avtih). In da to dimnikarji (pa tudi inšpektor, če ga pokličeš zaradi soseda) tudi meri. In kaznuje/prepove uporabo kurišča, je je prehudo.
Naj si folk protihta ali pa neha kurit, pri nas je danes smrdelo ko svinja, ko so marsikaj splet metali v peči, zgleda ...

Če bo tebe ali tvojega otroka zeblo boš kuril tudi gate.
Država je pred 15 leti subvencionirala prehod na čistejša goriva brez žvepla, saj, trdnih delcev, pepela in drugih stvari. Pa so si ekofašisti izmislili nevarni CO2. Če kuriš "biomaso" skoraj ni teorij da bi dobil popolno izgorevanje, zato dim, smrad in ostalo. Še peleti imajo lahko zelo slabo sestavo in posledično dim in ostale neprijetnosti. Da pa daš za ogrevanje dve povprečni plači pa je za večino ljudi nemogoče ker bodo lačni, zato kurijo kar pride pod roke.

Seveda imajo vsi tisti, ki kurijo iverko in v zrak spuščajo rakotvorne snovi, verjetno lačne otroke... Malo manj demagogije, prosim.

V Švici sem že pred več kot 20 leti videl nalepke na pečeh za centralno kurjavo, ki so potrjevale ustreznost izgorevanja oz. vsakoletne meritve. V A in D morajo peleti ustrezati standardu - ni kar vsako žaganje dobro; poleg tega morajo peči na trdo kurivo prestati meritve (vsakoletne?). Teh meritev peč brez lambda sonde seveda ne opravi.

Ampak pri nas so "najboljši" tisti peleti, ki so najcenejši (čeprav niti mersko ne ustrezajo), lastniki peči z lambda sondo smo "bedaki s preveč denarja", na okolje pa nihče ne pomisli...

Poleg tega je treba ločiti nepopolno izgorevanje in ohlajevanje dimnih plinov pod temperaturo kondenzacije - to sta dve popolnoma različni zadevi.

tu je bilo govora o peči na drva -klasična peč ne pa peleti -pa lamda sonde in podobne stvari
grims-1.gif
da ne bomo šli vstran od teme
ko bi vsaj vedeli kakšno funkcujo ima lamda sonda pri pečeh ki ji tako radi omenjate
sprasujem se.gif

kaj se pa peletov tiče : dosti se uvažajo iz Srbije -Avstrija- Slovenija ,tu je še BIH ,pa Mađarska pa še bi ti lahko našteval ,kvaliteta peletov je odvisna od sestave,vlage ,boljše so bukove z nanj primesi smreke 60%-40% aki obratno Mi pa mislimo če pripelješ pelete iz Avstrije da so boljši narejeni pa so v drugi že prej naštetih državah.
d055.gif
.dosti bo
 

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Pelete in njihovo slabo sestavo je omenjal pisec pred mano, ravno tako je omenjal lačne otroke in kurjenje iverke (domnevam, da so otroci mizarjev zelo lačni). Kdor je mnenja, da so vsi peleti enaki in dobri, ta ne ve kaj govori. Iz držav, ki jih omenjate, včasih prihajajo tudi "avstrijski" peleti, vendar so narejeni po ÖNORM M7135 oz. DIN 51731. Ko mi bo slovenski ali katerikoli drugi prodajalec uspel pokazati, da njegovi peleti ustrezajo tem standardom, bom z veseljem kupoval tam. Seveda pa tisto, kar se prodaja pri nas, še posebej spodnji cenovni razred, standardu večkrat ne ustreza niti po merah, kaj šele po sestavi.

Nisem še videl prodajalca peči, ki bi zahteval "granulacijo" pelet, navajajo pa zgoraj omenjena standarda - le zakaj? In ja, avstrijski peleti so boljši - potrdim lahko po lastnih izkušnjah. Premalo sem poskušal, da bi lahko karkoli trdil o kurilni vrednosti, vem pa, da je količina pepela pri standardnih peletih precej manjša - to meni pove dovolj.

Z lamda sondo se nadzoruje izgorevanje, posledično so dimni plini precej čistejši. V A in D, kjer letno (ali na dve leti) opravljajo meritve dimnih plinov, njihovih zahtev brez lamda sonde ni mogoče doseči. Torej? Tam prodajalec, ki reče "naša peč ima tako visok izkoristek, da ne potrebuje lambda sonde" (to je bilo rečeno meni na sejmu 2008), ne prodaja dolgo.

Dokler se ljudje ogrevajo na ELKO, naj ne jamrajo, da ni denarja za ogrevanje - ga imajo še preveč.


Še enkrat - ohlajanje dimnih plinov in nepopolno zgorevanje sta dva popolnoma različna pojma. Ohlajenje dimnih plinov (po izhodu iz peči!) je smiselno. Seveda (lahko) pride do kondenzacije v dimniku, zato mora dimnik ustrezati, ravno tako mora biti urejen odvod kondenzata. To nima kakšne hude zveze s starostjo peči in/ali vrsto kuriva.
 

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.135
5.078
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:

Dokler se ljudje ogrevajo na ELKO, naj ne jamrajo, da ni denarja za ogrevanje - ga imajo še preveč.

Zelo narobe.
Človek ima staro peč na kurilca in pokuri 1500 € na leto. V peletih, kjer (ocena čez palec) pokuri pol manj je to 750 € letno. Peč ima, nov sistem na pelete, ki zahteva mnogo več prostora, stane (spet malo čez palec) 8000 €. Torej rabi 10 let da je finančno nekje na nuli. Pa je s peleti in pečjo precej več dela kot s tisto na kurilca. In kurilec je precej manjši onesnaževalec kot biomasa...
Čez 5 ali 10 let bodo spet subvencije za prehod na kurilca - ovce je pač treba striči, tudi če v imenu ekologije...
 

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Ne pretiravaj. Peč lahko dobiš za 3.000 EUR, brez posegov v avtomatiko je dodatnih stroškov za 200-300 EUR. Poleg tega s 1500l olja ne ogreješ prav veliko površine, raje računaj na 2000 do 3000 l olja - in računica je tu.

Čez 10 let bodo trošarine na ELKO izenačene s tistimi za dizla. Nima smisla, da ob vsej obilici lesa (in lesnega prirastka) v Sloveniji gorivo uvažamo, manjvreden les pa gnije...

Tisto o primerjavi onesnaževanja ELKO in biomase pa raje izbriši, da se ti ne bodo še krave smejale