nalivki z žganjem - proizvodnja in prodaja!

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
Torej, zanima me, kako bi lahko uradno izdeloval ter prodajal nalivke z žganjem ....

Imam nekaj težav!
1. sp-ja nimam odprtega; trenutno sem še študent, tako da bi v pošetv prišel popoldanski
2. katere dejavnosti naj registriram - malce sm gledal SKD in ven izbrskal naslednje 3
- 15.910 - Alkoholne pijače, žgane, proizvodnja
- 51.340 - Alkoholne pijače, trgovina na drobno, v specializiranih prodajalnah
- 52.250 - Alkoholne pijače, trgovina na debelo
3. ker sam nimam in ne izdelujem žganja, bi le-tega moral nekje kupovati?
4. prav tako je npr. s sadjem; gozdne sadeže in zelišča dobro poznam, tako da mi jih ni težko nabirati ...
5. kako je z davkom na promet z alkoholom? No, tako se je nekoč imenoval. Sedaj imamo DDV, mislim pa da plačaš več dohodnine, če posluješ z alkoholnimi pijačami ...
6. kako morajo biti prostori urejeni - vse kar bi sam potreboval je neke vrste skladišče za pripeljano čisto žganje, sončen prostor za "pacanje", lijak in tekoča voda ... skladišče za prazno stekleno embalažo ... a še kaj drugega?
7. HACCP-u sem tudi pisal in čakam na odgovor, glede njihovih zahtev ...

Trenutno tudi čakam odgovor z Euprave, kamor sem jim tudi pisal, vendar glede "samostojnega dopolnilnega dela" (nabiranje in sušenje zelišč, gozdnih sadežev) - če bi torej samo to počel ...

Kaj mi svetujete?

Mislim, da bo predvsem na teh "bioproduktih" v naslednjih letih precej povpraševanja ... na črno se pa ne moreš zaje*avat tako, kot se lahko če imaš vse pošlihtano!

flajr

Pripravnik
27. sep 2007
375
0
16
5.: Dohodnino plačaš na kakršnekoli dohodke, na prodajo alkoholnih pijač pa ekstra plačaš še trošarino, ki za žgane pijače znaša 694,79 EUR za 100 vol. % alkohola na 1 hl (poglej sem).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.752
113
pri taščici
Ne, na alko je trošarina! - enako kot za bencin, cigarete?....in ima s carino samo to povezavo da jo pobira Carinski urad namesto DURS.
Kje boš dobival alko?Predvidevam da ga boš moral dobivati "uradno"

flajr

Pripravnik
27. sep 2007
375
0
16
To je samo trošarina za alkohol. "Alkoholni tolar" se je temu včasih reklo, če se ne motim.

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
hja, žganje bo treba nekje kupit ... najverjetneje pri kmetu ... potem bom pa to zmešu in naprej prodajal ...
tako sem si to zamislil ...

še kakšna ideja?

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.551
2.938
113
v lokalni ostariji
hmm ce bos kupoval zganje na sivem trgu bos imel problem s placevanjem, edino ce ti bo kmet napisal racun... samo potem moras dobiti ali nekoga fejst poceni ali pa nekoga ki je davčni zavezanec (da si bos poračunal DDV).

za pijačo plačaš trošarino...

kaj pa bodo ciljne stranke?

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
no, če mi torej kmet izda račun je vse kul ...

kako je v primeru, če on ni zavezanec za ddv in hkrati
1. možnost - jaz tudi nisem zavezanec za ddv
2. možnost - jaz sem zavezanec za ddv

gledal sem tudi zakon o trošarini - ta zadeva (po mojih bralnih sposobnostih sem 100% v to) le tiste, ki proizvajajo žganje in vino - torej tisti, ki imajo kotel, ki kuhajo žganje itd.

bom se pa še pozanimaval

lp
pikc

flajr

Pripravnik
27. sep 2007
375
0
16
Zavezanec za DDV postaneš samo, če imaš nad mislim da 25.000 € prihodkov na leto oziroma če si to izrecno želiš.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.551
2.938
113
v lokalni ostariji
če on ni zavezanec pa ti si si ne bos odbil davka ( u bistvu bos imel visjo nabavno ceno.. ) ce nista ne en ne drug ni nobene "zgube"...

naceloma pa: se ti splaca biti (ker bos kupoval tudi steklenice, delal etikete...) ... itak tisti kmetje ki bodo prodajali kaksno vecnjo kolicino bojo zavezanci... ce bos pa kupil 100L od enega ki ni davcni zavezanec pa mislim da ne bo panike...

aja pa trosarina se placuje tudi za pivo...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.752
113
pri taščici
trošarina se pač plačuje za vse alkoholne pijače. Kolikor vem je "definirana" kot nek znesek za liter čistega alkohola. Se pravi za liter čistega alkohola moraš imete recimo 20 litrov piva, 10 litrov vina, 2,5 litra žganja.....

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
Kmet ti ne bo prodal pijače, ker to vsi delajo na črno. Če skuhaš nevem koliko litrov žganja moraš to prijavit in plačat državi. Če ni celo tako, da moraš prijavit kotel za pridobivanje žganja. Je fotr to enkrat doma razlagov, samo si nisem dobro zapomnil. In verjemi da to delajo samo tisti, ki tudi uradno prodajajo. En kmet ki to kuha večino zase in še malo za okrog, ti tega ne bo zdilov oz. ti tudi ne more ker bo on nasrkov.

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
vsak kotel mora biti prijavljen

Mogu bi bit ja, koliko pa jih dejansko je? En kmet ki si zase skuha par litrov domačega zihr ne prijavlja.
smile-1.gif

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
do 500 l plačaš le pavšalni znesek (cca 12 - 25 €), kako pa je če skuhaš nad 500 l ne vem ....

sam sprašujem za prodajo nalivkov, ne žganja .... mislim, da je razlika občutna .... torej, po mojem mnenju, če je trošarino za alkohol že plačal kmet, je sam ne bom ... in torej plačujem le dohodnino in ddv ...

kotli pa mislim, da morajo bit vsi prijavljeni!

lp
pikc

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.752
113
pri taščici
optimistično si razalgaš trošarino...
Jaz bi kak mejl poslal na carino....

Kotlov ni veliko prijavljenih , čeprav za nekater vem....