Nakup stanovanja

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Kolegica kupuje streho nad glavo, pa me zraven vlece, kao vec glav vec ve. Nekaj ze vem, ker visim na alterju....
smile-1.gif
marsikaj pa tud ne.
Pa me zanima, ce je kje kaksna check lista, kaj vse je treba povprasat, pogledat, odkljukat. Kar se tice hardware, ne pa formalnosti kupoprodajne pogodbe. Gre se pa za stanovanje v manjsem slovenskem kraju, vecstanovanjska hisa l.70, 2. nadstropje. Brez centralnega ogrevanja, novejsa kuhinja, obnovljena kopalnica, obnovljena elektrika - ceprav omarica je se stara, tko da tukaj mi ni jasno kaj in kako so obnavljali. Ogrevanje na peč in klimo. Brez zunanje izolacije.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Na napisano bi ji sam odvsetoval nakup. Ni izolacije..kaj zbirajo v rezervni sklad? Če ja, koliko, koliko je že zbranega? Plus ni ogrevanja!? Verjetno to kar je je na elektriko? Posledično dokaj velika verjetnost pojava plesni (ker bo klima dosti delala..koder bo pač dosegla)

Prenavljali so kaj? Vizuelno (če menjaš stikala to še ni menjana inštalacija)..inštlacije zgleda da ne..upam da je vsaj kopalnica z zamenjanimi cevmi (plastika, nova vodovodna napeljava).

Sicer ne vemo kvadrature..a naj se ne čudi ako bo kak mesec dala tudi 300 EUR za ogrevanje!

Okna..menjana?

Elektriko se da pogledat...eno stikalo odravfaš dol (rabiš izvijač)...če se vidi nova kable (po možnosti v cevi) je to to, če zasije ven črni dvožilni kabel....potem je obnovljeno malo morgen (ker bi sočasno tudi omarico menjali).
Koplanica...enako..ugotovit kake odtočne cevi so...ena od opcij (umazana..al če se mora se mora)..,,na tleh dvigneš pokrovček sifona in pogledaš (magari s prstom) kake cevi so, ter kak presek...mora biti plastika,....lažja: kjer je sifon za pralni stroj...ako ni podometni..potegneš stran ta sifon (ki je pritrjen prek gume) in bo videti cev..spet..plastika mora bit.

Naj ji pokažejo vse položnice za obdobje enega leta, ki prihajajo na to stanovanje...voda, upravnik, rezervni sklad, elektrika, komunala, TV oz. internet (če sploh je kaj uporabnega).

Dej no dec..stopi malo v akcijo
wink-1.gif

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Vse kar si napisal sem ji ze prej rekel, kar se tice poloznic. Sva sla gledat, sam so noter podnajemniki, pa je malo smotano delat nek detaljni pregled. Bo ob naslednjem obisku, pa bi rabil cim vec nasvetov.
Velikost je 56 m2. Klima in pec segrevata direktno kuhinjo in dnevni prostor. Ne sezejo pa v kopalnico, spalnico in manjso sobico direktno.
Kar se tice izolacije, stene, skoraj zagotovo so opecnate, so vsaj 40 cm, na pogled bi rekel, da se vec. Lokacija je pa v zmernem podnebju. Sklad je, lepo vzdrzevana stavba na prvi pogled. Streha menjana desetletje nazaj.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.153
6.966
113
pri taščici
Mene bi bolj zanimala kako so oziroma bodo urejena lastniska razmerja in financiranje obnove v prihodnosti kot pa energetska izkaznica.
Kaj bo lastnik v pritlicju rekel ce bo zacela puscati streha? Ali ima zagotovljen parking za vec kot en avto?
Chek liste na netu pa se nisem zasledil.
Verjemi da vsega ne boš preveril.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Ce pusca streha nima veze kaj bo rekel tisti v pritlicju ker je to treba popraviti in gre denar iz sklada
wink-1.gif

Popravila niso nikoli problem, problem zna biti z obnovo
wink-1.gif

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Cena je 63k. Kolikor sem se pozanimal, gredo starejsa stanovanja od 900 do 1050, max. 1100 po kvadratu. Ima se garazo, kar je v bistvu stara lesena struktura na obcinski zemlji. Za porusit in sezidat novo. Naj bi bilo dogovorjeno, da obcina da oz. prepise to na stanovalcem, hkrati pa potekajo dogovori o odkupu travnika zraven bloka. Travnik je v lasti obcine. Tako da naj bi stanovalci v prihodnje si lastili garaze in del travnike, kjer bi imeli vrticke, parkirisca al karkoli ze...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.153
6.966
113
pri taščici
Dvakrat si uporabil besedo naj bi. Daj to preveri se na obcini ce kaj vejo o tem odkupu drvarnice in travnika.
Rezervni sklad:Ce je vec lastnikov potem bo funkcioniral ta sklad ,ce pa sta dva ali trije bo pa tezko,ker mislim da do pet lastnikov ne potrebujes niti upravnika niti rs.
Ocitno smo magdom prepodili s foruma
bonk.gif

Nazadnje urejeno:

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Cena je 63k. Kolikor sem se pozanimal, gredo starejsa stanovanja od 900 do 1050, max. 1100 po kvadratu. Ima se garazo, kar je v bistvu stara lesena struktura na obcinski zemlji. Za porusit in sezidat novo. Naj bi bilo dogovorjeno, da obcina da oz. prepise to na stanovalcem, hkrati pa potekajo dogovori o odkupu travnika zraven bloka. Travnik je v lasti obcine. Tako da naj bi stanovalci v prihodnje si lastili garaze in del travnike, kjer bi imeli vrticke, parkirisca al karkoli ze...

Straža pri NM?

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Ne, Z Slovenija.

@Hanzi Lastnikov je 14. Baje da dobro sodelujejo pri invsticijah in ni tezav. Jaz pac uporabljam baje, naj bi, ker so to besede lastnice.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.157
113
uf katere tarife za stara stanovanja brez fasad itd. Nein danke. Štajerski dobiš za ta denar relativno nova stanovanja, izolirana, na dobrih lokacijah. Velika razlika očitno. Še vedno.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Fantje danes se kupuje lokacija in ne stanovanje
wink-1.gif
lahko ti kupis novo stanovanje za male pare potem pa nimas parkinga, nimas garaze, ne vidis sonca 6 mesecev....
Pri nas je ista situacija vrticke smo si kar uredili na obcinski zemlji pravtako garaze
smile-1.gif
nekaj se govori da bomo morali odkupiti zemljo kjer stojijo garaze ampak to se govori ze 10 let. Garaze pa nesmes zidati ampak naredis montazno.
Ni povsod ljubljana da imas inspektorje nonstop za vratom
wink-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.157
113
Ciganija prava v vašem primeru.

Tisto kar sem jaz pisal, je vse to, 2 parkirna included, sonce in mirna lokacija. radij 500 metrov, trgovina , ZD, vrtec in šola. Ni pa to Ljubljana, tako da tudi ni čefurjadi.
wink-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.153
6.966
113
pri taščici
Obiskovalci pa peš pridejo ali pa parkirajo na sosedovem. Ta sosed pa potem sprašuje na alterju kako naj prepreči parkiranje pred garazo/dovozom.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.157
113
Ne zraven je tudi parkirni, ki je za vse. Tako da ni nobenih problemov sploh. nobenih gajbic, nobenga krega.