Citat:
Uporabnik keber pravi:
Sem enkrat že pisal, pa ne najdem. Torej še enkrat na kratko iz mojih izkušenj:
ko se enkrat dogovoriš za končno ceno prodaje stanovanje, se dogovoriš, pri katerem notarju bo potekal postopek. Notarji imajo zakonsko vsi iste cene za te postopke.
- pokliče se izbranega notarja in dogovori za obisk. Tam se tako kupec kot prodajalec dogovorita o pogodbi, vse postavke, datumi plačila za nakup itd. Pri meni je pogodbo sestavil notar.
- čez nekaj dni se spet dobite pri notarju, kjer pregledate vzorec pogodbe, sam sem zahteval še, da se doda postavka o predznambi pridobitve lastninske pravice, to pomeni, da stanovanje praktično takoj po podpisu pogodbe in plačilu are dobi plombo. Podpisali smo pogodbo (mene kot kupca je notar prišel 380 evrov, prodajalec cca 250).
- takoj se izpolni še vloga za odmero davka na promet nepremičnin. Kupec gre na banko plačati 10% are, prodajalec pa gre na davčno za izračun davka in ga plača, ko dobi odmero.
- v tem času kupec uredi financiranje (kredit pri izbrani banki)
- prav tako notar pošlje overovljeno notarsko pogodbo, kjer je potrjeno plačilo davka na promet
- ko banka odobri kredit kupcu, se z banko uredijo novi postopki, s katerim se nakaže kreditno vsoto prodajalcu (ali takoj ali preko hipoteke, za hipoteko je potreben še en notar in še okoli 500 € stroškov, to bo vse banka razložila)
- ko dobi prodajalec nakazan kredit, lahko naredita prevzem ključev z zapisnikom ter popis števcev.
In to je to
Tebe vse to, kar bi nepremičninska agencija računala jurja, dva ali tri za posredovalne stroške, dejansko pride 300-400 € pa kak dan dopusta.