Najboljše školjke a la cbb

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Spet je sobota, spet smo rabili nekej za naše prazne želodčke. Tokrat si je moja najbl dražja zaželela školjke in dobila jih je:)
Dve kili klapavic je bilo ravno prav za štiri lačna usta:) Školjke je treba najprej splakniti pod mrzlo vodo in jim potrgati noge - en kup zelene solate, ki ponavadi gleda ven. Potem romajo v pisker z dva deci vode, deci belega vinčka (nekaj primorskega, ne kakšne štajerske kislice), malo popra in to je to. Prižgemo šporgetovo toploto, kuhamo kakih 10 minut in velika večina školjk bi morala biti odprta. Zaprte romajo u smetnjak. Školjke nato razpolovimo, prazne polovice so za stran, polne pa zložimo u primerno posodo, v mojem primeru je bil to vok. Naložimo prvo plast, pokapamo z zmiksanimi pelati, ki so malce posoleni, čez naribamo dve malenkosti sira (če je vmes kaj parmezana bo odlično) in posujemo z origanom. Naslednja plast gre na isti način, in če je treba še ena. Pri meni so bile tri. Polem zadeva roma u pečico na maksimum in se tam peče ene 10 minutk. Nato se lupinarje zalije še z deci že prej omenjenega belega vina in da nazaj v peč še za pet minut. Tu jaz uklopim žar, da se zadevščina zapeče kot je treba. Potemkaj je zadeva pečena. Obložim s parimi krhlji limone, in dam na mizo:) Seveda ne sme manjkati tržaška omaka in dva litra belega.
In zopet, da ne bi kdo izustil, da Cbb laže je tu nekaj slikovnega materijala:

Školjke v prvi fazi obdelave:
ST340Wzib8Fx1qsXZl_mv.jpg


Skuhane, neuporabne polovice u smeteh:
wdr3gFsY9PZU22AZEchyA.jpg


Zložene v vok:
zL4SfYc4I0frh7NRP2quA.jpg


Skoraj pripravljene za v pečico:
B_O1TGfZ4hMb6Ql4N0sbg.jpg


Še ščepec ljubezni:
7Of5UYwSz27NucOjCBDmc.jpg


Probat kakšen je vinček:
HEQSVbSgzI_RfFOzKZ79Y.jpg


In evo rezultata:
NuMIrwcU3yKizdi9y4wX7.jpg


Bile so ubitačne:)
 

halo

Fizikalc
22. jul 2007
2.211
0
36
52
Ljubljana
Temu se drgač reže zurzzuella; stara španska jed.
Jest to na podoben način pripravljam, le da dodam še tržaško omako.

In pol si vi sam prste oblizujemo
grims-1.gif
 

Swich

El Presidente
23. jul 2007
4.835
0
36
41
Dober si tole zrihtu...

tule so pa moje, sveže nalovljene in takoj v pisker dane. Samo očiščene dane v posodo, brez vode. po cirka 4 min sm dodal nasesekljan česen in peteršilj. Kuhanje dokler se jih večina ne odpre cca (8-10 min). Vmes malo pretresanja posode da mal muvajo.
grin1.gif



Evo še dokaz...

500822dcn6.jpg




p.s. upam da ti nism zasmetil teme.
 

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
Hvala za info, jih bom pripravil eno nedeljo. Sploh sedaj, ko je Rival odpru nov obrat blizu nas in imajo sveže dobrote iz morja in še nenormalno prijazni so.
 

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
V Logatcu majo prodajalno. Sicer ne vem kako je s školjkami, ker se še nisem pozanimal. Vem pa da ribe vedno prinese pokazat iz hladilnika, ker še nimajo prov trgovine.
 

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Rival BTC je katastrofa.
Že lokal "diši" po starih ribah.
Ponudba je bolj ali manj slaba (malo boljša kot v City parku na primer), ribe pa pogosto "pretepene".
Cene ima pa navite do skrajnosti.

Ponavadi se enkrat na teden odsprehajam skozi njihov lokal, pa mi v zadnjih 2eh letih ni uspelo še nič kupiti.

(ker si nekak predstavljam, da neprodana roba konča v sosednji (njihovi) restavraciji, me tudi ne vem kakšne omamne vonjave nikoli niso prepričale, da bi tam jedla).
 

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
Potem romajo v pisker z dva deci vode, deci belega vinčka

A je to v redu, 2 kile školjk in 2 deci vode ?

Če lahko vprašam, ker sem drugače antitalent, pokomandiram pa prav rad okoli najdražje, kadar ropota tam v kuhni, pa še kakšen pajs pade
grin1.gif
.