Nadstrešek za teraso

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Iščem izvajalca lesenega ali kovinskega nadstreška za teraso ob hiši. Nadstrešek bi bil večji, okvirno 8x4m, na eni strani naslonjen za hišo, na drugi pa montiran na betonske temelje. Nadstrešek bi imel platneno ali kakšno drugo izvedbo "strehe", ki se jo da na roko ali z elektriko odkriti kadarkoli.
Lahko kdo priporoči koga? Načeloma sem se že razgledal pa večina "mizarjev" ponuja le ogrodje, za sistem strehe pa se moraš pobrigat sam, "kovinarji" pa imajo več sistemov, ki pa za tak nadstrešek v celoti želijo 12k eur plus
rolleyes-1.gif

TMJ

Fizikalc
4. jul 2013
1.589
8
38
jaz bi rabil tudi tak nadstrešek 5*6m naslonjen na hišo in potem streha čez podaljšana. Kaj bi bilo ceneje les ali železo oz. zabetonirani stebri in nato les čez?

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
če bi še lokacijo povedal, bi bil tud dober podatek. Al je samoumnevno da je LJ???

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
To v Bauhausu niso nadstreški, ampak senčnice.

Glede izdelave in materialov za nadstrešek pa: stvar okusa in predvsem ujemanja z zgledom hiše ter okolice.
Pri vseh treh variantah bo končna cena zelo podobna.
Kaj pa pomeni 'podaljšana streha? To, da se bodo 'špirovci' strehe hiše podaljševali, ali kaj drugega?

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
No, jaz imam svojega že postavljenega: 9m x 3.5m z električnim pospravljanjem (pol/pol) in tudi naklonom, če rabiš. Drugače pa je raven. Ogrodje je ALU. Če te kaj zanima, pošlji PM.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Jaz bi ti svetoval fisno streho...čebu pa bi streho zlagal?

Imaš 365 dni na leto streho, ter spodaj postavljen stvari..drugače imaš rpobleme s snegom, zimo na pslošno, z opremo,ki je psodaj, z vetrom...načeloma že dežjem..samo sranje.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik TMJ pravi:
jaz bi rabil tudi tak nadstrešek 5*6m naslonjen na hišo in potem streha čez podaljšana. Kaj bi bilo ceneje les ali železo oz. zabetonirani stebri in nato les čez?
Če bi še kdo prebral osnovno vprašanje, bi bili nasveti lahko bolj 'življenski'

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Zato ker vsaj pol leta, če ne več, želiš imeti sonce na terasi, ne pa sence. Ker bi mogoče želel imeti le na pol terase senco, na pol pa ne, ker je pospravljena streha (in tako vidni le stebri) precej bolj estetska zadeva, manj občutljiva na veter in neobčutljiva na sneg, ki vsako teraso, sploh, če je večja površina preveč obteži itd. pozimi tudi nimaš stolov zunaj, ker verjetno ne sediš pri -5 stopinjah...Razlogov za premično streho je ogromno, v bistvu toliko kot proti temu, kakor se kdo spomni.

Seveda je rešitev steklena streha in senčilo spodaj...zelo draga zadeva in niti približno tako dobra kot se sliši. Še najbližje so nove lamele, ki se zaprejo in so enakovredne strehi, lahko pa jih nagneš in imaš "prosto". Ampak na koncu ne zdržijo nobene pametne teže, hkrati pa nikoli nimaš lufta nad glavo...torej spet ni to to.

Meni premična streha zadrži in sonce in dež (ki odteka proč, saj lahko nagneš vse skupaj), ob hudem vetrum, ali snegu pa bo zadeva lepo pospravljena.

jello

Guru
22. sep 2008
10.276
3.912
113
In tako si postaviš 30 kvadratov masivne fiksne strehe, naslednje leto ti piha in ugotoviš da je treba še z dveh strani zasteklit da bo zavetrje, tretje leto še s tretje strani, četrto leto maš pa že kavč in tv notr, hkrati bi si pa želel zunaj na sončku mal posedet, ampak ti ni da bi na pločniku sedel. Vse to samo zaradi začetne "težave", ki bi jo rešil s tendo za 500 eur (namesto tega si šel raje do suzice da ti je postavil kozolc).

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
ajjaajjj komplicirate
Če je terasa, naj bo terasa. Če govorite o zložljivi strehi, potem ne sprašujte o ceni kaj je ceneje betonski steber ali lesen.
Kaj paše k hiši?? Beton ali les???
Hoče imeti senco, sonce ali streho???
Če hoče senco in streho.... OK, če pa hoče tud sonce se pa naj usede pred teraso. Menda ni tako težak tisti stol.
Osnovni namen pokrite terase naj bi bila streha. dež pa te zadeve. Pa senca. Mogoče se zapre samo ena stran zaradi vetra.... ostalo pa je fajn da si na fraj.

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
V bistvu komplicirate vi. Res najbolje, da se nabije fiksna streha, ker se vam ne da pomisliti, da obstaja celo kaj boljšega. Če je bistvo strehe senca in proti dežju, imaš vse to lahko s premično streho, pa še sonce kadar ti paše, ne pa da pol leta sediš pred teraso, ker si bil bik in naredil fiksno streho čez vse
13.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Če neki delaš narediš tako kot se zagre...torej MORA držat vse vremenske neprilike. Ni fora v tem da pozimi sediš zunaj ampak da ne rabiš šare pospravljat drugam...torej rabiš spet dodaten prostor.
Imamo pred hišo konkreten nadstrešek...naslonjen na hišo. Sonca kolikor češ...poleti, ko je najvišje ga imaš pa tako poln ku... In hvala bogu za senco. Veter, sneg, zarad mene orkan...nobenega problema. Svetlobe kolikor hočeš, sonca pa tudi (prej preveč kot premalo).

Če tendo oz. Premično streho pozabiš zložit in pride neurje jo boš pobiral s sosednje strehe (doživel)in tudi dvomim da se ti bo dalo zadevo stalno lajhat gore, dole...in za vsako popoldansko oblačenje razmišljat ali bo huda ura, a pospraviš, a zložite kar je po mizah in se umaknete noter..super fino ko imaš polno folka....itd itd.

Zato bi ti sam svetoval fiksno streho. Prosojna kot taka je pa itak neuporabna ker te sprži spodaj.

Sej ima folk take in onake tende (in njih pritrditve) samo če je tisto kam uporabno....

Plus s fiksno streho, lesena konstrukcija boš verjetno prišel najceneje skozi (cca. 4 jurje, tegola, 20*20 cmtramovi)...jeklo, steklo...je več ali manj vse faktor dva pri ceni.

Odločitev pa..vemo..je in bo tvoja
wink-1.gif

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Se ne strinjam, ampak ni panike. Velik masiven fiksni nadstrešek ne izgleda estetsko v večini primerov, popolnoma vzame svetlobo hiši s te smeri, kar potem ljudje kompenzirajo z obupno grdimi kupolastimi okni v strehi nadstreška. Zdrži seveda več, vendar na taki površini ne bi šel stavit, da zdrži pol metra snega ali tak veter, kot je te dni. Definitivno nimaš nobene izbire o soncu ali senci, ampak imaš kar imaš glede na položaj sonca...res je, spodaj lahko pustiš celo leto stvari postavljene, samo saj so stoli in mize zunaj vedno, pa, če je streha čez ali ne, ostalo pa vsaj mi pospravljamo, že zaradi tatov, izgleda in vetra, torej bi pospravljal tudi pod fiksno streho.

To, da premično streho pozabiš pospravit in je potem neurje in vse odnese je larifari. Prvič, dobre premične strehe zdržijo marsikaj, drugič, jaz rabim le pritisnit gumb in streha se odpre ali pospravi, torej nobenega problema jo vsak dan odpret ko jo rabiš in pospravit, ko je ne. Seveda se tukaj pogovarjam o konstrukciji s premično streho in NE o navadnih tendah, ki so druga zgodba.

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
745
86
28
Eh, Vincent. Daj razumi, da imamo različni ljudje različne potrebe. Ti imaš nadstrešek ob hiši in je smiseln tak kot je. Če jaz postavim nad teraso takega, kot ga imaš ti, ne bom imel nobene svetlobe v dnevni sobi.

Glede zapiranja tend. Smo v letu 2014. Tende na ročno vinto so passe, pri motorizirani pa ti vsak resen monter že v startu predvidi senzor za veter, osončenost in dež. Imam nad manjšim balkonom tako že zelo dolgo. Dela bp in sploh ne vem, da jo imam.

Kar se pa pospravljanja tiče je pa spet odvisno. V principu pobereš kakšne dekce in blazine za ostalo je pa itak pretežno vseeno, če je mokro.

Jaz načeloma iščem nekaj takega. Zate verjetno precej neuporabno, zame pa edino sprejemljivo.

Nazadnje urejeno:

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
post ni bil namenjen izključno tebi. Tak da se zastonj jeziš in doživljaš stres . Nikar ne delaj tega.
smirk-1.gif

Na splošno sem napisal, ker me je zmotilo kar je nekdo napisal, kaj je ceneje.... lesene stebre, betonirane, železne? !. Pri takšni investiciji, kjer naj bi bilo vse električno, elektronsko, senzorji... gor dol.... je cena nekega stebra zanemarljiva pri omenjeni stvari.
Drugače pa preberem tudi jaz to temo, ker me zanimajo ideje .... lp
nahrung002.gif

eskop

Zelenc'
27. jun 2014
5
0
1
Sam sem se odločil za lesen nadstrešek. Kakovostna izvedba in korekten izvajalec, priporočam!