nadmorska višina

tom1963

Zelenc'
18. sep 2009
1
0
1
Na telefonu (Nokia 5800) imam naloženo navigacijo garmin, ki deluje normalno (CN2010, AR2,3 in AT2,1). Na morju sem preverjal podatke in me je zmotil podatek, da ko sem sedel pri morju mi je navigacija kazala da sem na 42 m nadmorske višine ? Ali je to normalno? Zakaj prihaja do odstopanj? Ali so potem tudi koordinate netočne?. Prosil bi za vaša pojasnila.

Frko

Pripravnik
24. jan 2008
649
0
16
Dostikrat je potrebno naprave ki merijo višino ali zračni pritisk umeriti v vrstici z orodjem, kjer lahko sam tudi napišeš nadmorsko višino kjer se nahajaš, če je znana, oziroma zračni pritisk, nato pa deluje do zamenjave baterij točno + - do 5m.
Koordinate so kljub temu da ni prikazana normalna višina, točne tudi +-5m.
Poglej v navodilih kaj piše o tem ali meni telefona.

LP

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.577
4.502
113
49
Na sončni strani ALP
Citat:
3. Nadmorska višina

Še nekaj besed o nadmorski višini. Višine vedno merimo glede na površino geoida, to je srednjega nivoja morske gladine, neodvisno od izbranega datuma! V naših krajih nadmorsko višino merimo glede na srednji nivo morja v Trstu ("ortometrična višina"). Tam je nivo morja za ca. 48 metrov višji od WGS84 elipsoida. Večina prenosnih GPS sprejemnikov (Magellan 315, Garmin GPS 12, ...) razliko med obema višinama že upošteva in kaže pravilno (ortometrično) višino, nedovisno od izbranega datuma ali projekcije. Informacija, da so višine na karti za ca 48 metrov manjše od višin, določenih z GPS (elipsoid WGS84), torej ni pravilna.

Vir: Uporaba GPS v Sloveniji

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.577
4.502
113
49
Na sončni strani ALP
Drugače pa zna Google tudi kaj več povedati...
smile-1.gif

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Hm...je normalno ja ,da toliko odstopa gps v gsmu.......ampak meni je še ostal gps sprejemnik od gsm ,ki ga ni imel vgrajenega in tisti mi kaže razliko dooosti manjšo, pa čeprav uporablajm isti gsm in isti program ,samo sprejemnik je drugi (enkrat notranji in drugič zunanji).