Nadmorska višina

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.976
7.311
113
Zadnjič sem se pelajal čez Vršič in opazoval prikaz nadmorske višine na Nuvi 2455. Opazil sem, da višinomer ne deluje točno, ali pa je prepočasen. Ko sem bil na vrhu, kjer je tabla za nadmorsko višino 1611m, mi je Garmin kazal cca. 100m manj. Kasneje ko sem se spuščal proti Kranjski Gori je na določenem ovinku pokazal enako višino kot je bila na tabli. Dvomim, da bi bile table z n.m.v. na vršiških ovinkih napačne. Torej, ali ga hebe preračunavanje, ker sem se hitro dvigal in kasneje spuščal, ali je kaj drugega problem?

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Cestni Garmin nima višinomera in zato višine ne meri točno ampak samo nekaj približno.

Problem je čisto enostavno rešljiv.
Naložiš si TOPO karto in na njej pogledaš višino.

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.836
2.116
113
GPS višina zaradi oblike planeta, ki ni popolna krogla, odstopa od topografske. Ena izmed rešitev je uporaba barometra (npr. jaz imam to na Garminu Edge 800) ali pa da prebereš podatek s topografske karte (ki je lahko na GPS ali drugje).

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.976
7.311
113
Saj mi ta podatek ni tako pomemben, kot le ugotovitev, da ne dela pravilno, oziroma je počasen.

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
TOPO pa meri v 0 točno?

Če imaš dober GPS signal in je karta točna, kar v zelo veliki meri je, potem dela v nulo.

Samo odčitaš višino(izohipse so na vsakih 25 metrov) in točno veš kako visoko si.

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.836
2.116
113
Dela pravilno, podatek o višini pa se z nadmorsko višino vedno ne ujema.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Že zaradi samega načina izračunavanja komponent (X,Y,Z) je rang točnosti Z komponente za cca 10 manjši od natančnosti X in Y. (Torej, po domače, če boš (X,Y) koordinato dobil na 5m natančno, bo napaka pri višini ranga 50m). Ne glede na napravo, ki jo imamo v roki seveda
smile-1.gif

(za to se za višino uporabljajo druge metode, barometer, izohipse-znani podatek s karte... nekateri imajo to že vgrajeno, drugi ne)

lp

ivoho

Pripravnik
8. jan 2009
88
0
6
Če se nekaj meri je željeno da je to točno v mejah določenih toleranc. Kako je to v tvojem GSMu ne vem. Lahko se je tudi kaj pokvarilo.
Iz prakse kar se tiče ročnih GPSov katerih sem imel že kar nekaj različnih tipov moram reči da so bili odčitki zelo točni. Predvsem ko se večkrat nahajaš na določenih poznanih točkah lahto to preverjaš. Preverjal sem tudi na različnih tablah kjer so podane višine in je bil odčitek velikokrat enak. lahko kdaj tudi ne vendar ne veš točno kje je bil odčitan in kje je potem kdo tisto tablo postavil. Dobro je tudi da umeriš višinomer na začetku če poznaš točno višino. Se pa večino pokrivajo ali so zelo blizu višini od satelita ali barometra. Take so moje izkušnje.

ivoho

Pripravnik
8. jan 2009
88
0
6
Očitno nisi dobro prebral.
Izkušnje temeljijo na ročnih GPSih kateri so kar točni. Trenutno imam Monterro katera res ima tudi Android ampak to je samo dodatek.
Te programi na netu v katere sicer lahko vstaviš gpx iz garmina vedno ne pokažejo prave višine sem tudi to že preverjal.
lp

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
On sigurno ne bo sedaj kupoval nekaj namenskega, temveč ga zanima zgolj kot info. Svetoval sem mu 2 programčka, in ko bo spet kje na takem kraju, kjer bo tabla o n.m.v, lahko potestira zastonj in vidi, kaj mu bo najnatančneje kazalo izmed free zadev. Sem pa drugače prebral, da se govori o malo bolj profi zadevah.

ivoho

Pripravnik
8. jan 2009
88
0
6
Ok sem misli da je odgovor meni. Tudi zgoraj sem njegovega napačno poimenoval GSM in na GPS kar in ima. Torej se sedaj razumeno. Naj naredi nekaj primerjav pa bo videl. Pri nakupih pa seveda je dobro da prej preučiš kaj rabiš.