Na sv. prvenstvo pizzopekov posiljamo gozdarja...

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
...sicer nepomebna novica, ampak v svoji biti cisto v nasem stilu. Gledam zdaj na SLO1, slovensko kroniko in zacudeno gledam napovednik - beri naslov teme - in cakam na prispevek. Tocno tako kot sem si predstavlajl... Martin Žeks v doma narejeni peči, v privat klubu za prijatlje, bolj kot gostilni, na porumenelo testo na ribežen riba sir, gor mece pizza sunko in neko no name suho salamo, vmes navrze, da ne ni vazno kaksno moko uporabis in, da je to, to..., ko potegne pizzo iz luknje pa se nekaj s penzlom po njej maze.. in odnese za mizo, kjer dva modela komj cakata na plen in veselo gor stiskata Heinzov kečap. In to je strokovna komisija ocenila kot najboljso pizzo v SLO.

Ne me narobe razumet, lahko je super fina in vse, ampak, na svetovnem prenstvu v Neaplju veljajo strogo napisana pravila, od tega kaksen mlin se uporablja za mletje,, kak tip moke, kateri pelati, bivolja mozzarella, leopardji vzorec na testu, napihnjen rob, tanka sredica, bukova drva, temperatura, kvas odlezano testo, pravil je za par deset strani, mi pa posiljamo Martina Zeksa drvarja, ki za prilogo ponudi Heinz kečap... n.e.m.e.j.e.b.a.t. To je huje kot poslati na evrovizijo Kalamare in ansambel Roka Zlindre.




http://gastrogurman.si/novice-...e-pri-cimestru/

https://www.facebook.com/PicerijaGostilnaPriCimestru/?ref=page_internal
 
Nazadnje urejeno:

jello

Guru
22. sep 2008
10.235
3.885
113
Ampak o slovenskem okusu in odnosu do pice bo tale gozdar dal precej bolj realno sliko kot en afnač ki je v neaplju doktoriral in zdej viha nos nad vsem kar ni po njegovih kriterijih. Take v neaplju že imajo.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
403
83
Kar koli reci, dokler ne probaš izdelka, je brezveze.

Ka kose bo pa to ocenjevalo v Neaplju? Čim bolj približati tradiciji ali narediti odlično pico.
Da se razumemo, Neapelj je zibelka pice, vendar samo par kilometrov po morju prideš do Siciljanske pice, ki je konkretno drugačna, da ne omenjam npr Čikaške pice itd...
Najbrž nima možnosti v avtentičnosti, lahko pa zmaga v poklapljanju okusov in odlični pici
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
A ne znate brati..., pisem, da je gozdarjeva pizza lahko super, a tam se ocenjuje tradicija.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
403
83
no sej to sprašujem
smile-1.gif

Če se ocenjuje tradicija, bo bolj težko....mogoče je pa to kar dela prekmurska pica, obenem pa v nulo obvlada tudi ostale stile
wink-1.gif
 

spenstar

Fizikalc
2. sep 2007
966
119
43
katastrofa! ce tale zna delat pizze, potem je nekdo nor pri podeljevanju diplom za picopeke. Pa se to, v tistih koncih SV drzave se nisem jedel dobre pizze.
 

as21

Pripravnik
18. dec 2007
787
21
18
Citat:
Uporabnik Notranjc pravi:
A ne znate brati..., pisem, da je gozdarjeva pizza lahko super, a tam se ocenjuje tradicija.

če je to to, potem imajo 11 kategorij in ne samo "tradicionalne".

klik

verjetno je pa tudi takih tekmovanj vsaj 10 in vprašanje na katerega ga bodo poslali
smile-1.gif
 

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.241
5.636
113
Tradicija gor al pa dol...

Pr makaronarjih nisem še nikoli dobre pizze jedu... Pa sem bil od Dolomitov pa do Napolija (tudi v tisti "mother of all pizzas" restavraciji...

Ti je takoj jasno že ko gledaš makarone od Kranjske gore do našega krasa pa poleti kot turiste po prestolnici...kako veselo pizze natepavajo...
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
S kolegom sva se mal igrala in posvetila zadevi dan ali dva........ne morem, da se ne bi strinjal. Tradicija je tradicija. Na sliki pa prava piza po standardu, pa še z dodatnim "zapletom", da je testo iz droži - torej original pred originalom. Žal je tako, da je v tej tradiciji skritega mnogo več, kot povprečen ljubitelj pizze lahko razume. Vendar pa.....pizz je mnogo in dobre so lahko mnoge. Če pa se ocenjuje tradicia, potem ni tu prav nobene debate.

img20170125232441663.jpg
 

as21

Pripravnik
18. dec 2007
787
21
18
Meni pa klasična neapeljska margarita zmaga. Ne rečem da "kakšne naše" izvedbe niso dobre,samo že v testu je razlika, kvaliteta sestavin itd. je pri tapravi klasiki ponavadi boljša.

Bi pa t veseljem probal tudi tole zmagovalno drvarsko
 

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Pizza ni izgledala slabo, komentiram pa lahko ko poskusim.

Sem prepričan, da ni bilo ketchupa gor. Uporabljala sta ga gosta v oni okrepčevalnici.. Pojma nimaš o sestavinah pa vseeno komentiraš (no name salama, itd). V bistvu je izvorna sestavina neapeljske pice tud no name...ker jo kmet zase naredi.

Mislim, da je prepričal žirijo ravno zaradi testa, v katerega je vmešal bučne ostanke .
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.173
3.637
113
Marlbor
Tip ima inovativno pico, ki bi jo lahko patentiral, če bi se jo dalo. In kolikor vem ne gre za tekmovanje, kdo naredi približek neapeljske pice tradicionalne recepture ...