Mraz v kurilnici??

Fly

Guru
21. jul 2007
2.636
505
113
Kolikor se spomnim je bilo včasih v vsaki kurilnici zelo toplo, tudi brez radiatorja.
Vsaj pri nas doma je tako, večina tudi suši perilo v kurilnici.

Kaj se je pa sedaj zgodilo s pečmi? Kurim že kakšne 3 mesece (peč na olje) in opažam da ni nobene toplote v tem prostoru. Res da imam na minimalno nastavljeno (15 stopinj v ostalih prostorih) in tudi radiatorja nisem vgradil v ta prostor (zaradi, zgleda da napačnega prepričanja)
Od kar smo vgradili še vrata je stvar postala še bolj očitna, saj imam ta prostor ves čas zaprt.
No danes smo pa priklopili še toplotno črpalko za ogrevanje sanitarne vode in sedaj je pa res nenormalno mraz! Bolj kot je bilo zunaj!
Verjetno lahko na sušenje perila pozabim ter na kakšno daljše zadrževanje v tem prostoru?
Danes zgleda peči ne oddajajo nič toplote?

Nazadnje urejeno:

Fly

Guru
21. jul 2007
2.636
505
113
Vem da iz okolice odvzema toploto. Na to sem bil itak pripravljen.
Čudno se mi zdi da je bilo že brez TČ zelo hladno.

Men recimo sodelavec govori, da imajo vroče v kurilnici, doma imamo tudi lepo toplo, pri meni je pa mraz.

Okej, sej to je kvečjemu +, saj je manj toplotnih izgub..

Zanima me, če so peči sedaj drugačne kot včasih, ali v čem je ta finta?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
Svoje čase ko si rekel 'Izolacija' so vsi rekli...kaj je to?

Danes pa je to najpomembnejša stvar (kar je tudi prav) tako da....če hočeš kaj toplote potrgaj dol nekaj izolacije s cevi...da boš vsaj lahko sušil perilo (če ga sušiš tam,). Je pa res da bo zdaj dodatno hladila še TČ...vendar bi se splačalo da v primeru ko uporabljaš TČ imaš odprto okno...ker ni logike da jemlješ toploto iz notranjosti objekta (ter zato trošiš določeno energijo) potem pa to toploto v hiši nadomeščaš s kurjenjem.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
poleg tega imajo same peči danes že tako dobre izkoirstke da kaj dosti toplote ne 'uhaja' iz njih, pa še kot take so bolje izolirane.

Isto je z bojlerji oz. hranilniki toplote.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.224
4.755
113
Iz cevi dol pocufaj izolacijo
evil.gif

Parilo se bo sušilo, saj toplotna črpalka pobira vlago iz zraka, verjetno se bodo pa cunje dlje sušile...

Fly

Guru
21. jul 2007
2.636
505
113
No sedaj imam pa že drug problem:)
Namreč, TČ je v enem dnevu lahko segrela vodo le do 42,4 stopinj Celzija??

Nastalvjeno imam na 50. Več od 42,4 nikakor ne pride in tudi laufa ves čas. Tako sem sedaj nastavil na 42 stopinj, da se vsaj malo izklopi.
Je prehladno v kurilnici? Kakšna je sploh optimalna temperatura v kateri deluje TČ?

V čem je problem? trenutno ne najdem navodil, jih pa iščem, v primeru če je tam odgovor:)

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.106
1.037
113
Kakšno TČ pa imaš?
Od kod črpa toploto? Iz zraka v prostoru, iz zemlje, iz zunanjega zraka, iz podtalnice,...
Višja kot je temperatura mediji iz katerega črpa, bolj bo grela.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.636
505
113
model: gorenje TIKI TČ-1

Toploto črpa iz zraka, je pa namenjena ogrevanju sanitarne vode.
V specifikacijah je napisano da greje na 55 stopinj, če imamo vklopljeno funkcijo proti legioneli pa občasno na 65 stopinj.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.636
505
113
No sedaj sem videl da je ogrelo vodo na 50,5 stopinj, torej je ok.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.078
391
83
Takrat, ko imaš prižgano peč za ogrevanje hiše, imej toplotno črpalko ugasnjeno, saj drugače nisi nič naredil. Najprej s pečjo ogrevaš prostor, nato pa ga s toplotno hladiš, da greješ vodo in imaš 2x izgube. Toplotno prižgeš takrat, ko je zunaj dovolj toplo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.572
6.660
113
pri taščici
Jo boš pa s toplotno črpalko ohlajal in s tem posredno hišo. Ta sistem ti bo prišel prav poleti in boš v kurilnici lahko imel vinsko klet.
wink-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
svetujem ti da imaš nastavljeno temepraturo santiarne vode na minimum, ki ti omogča 'dovolj toplo vodo'.

Ker TČ z višanjem temerature izkoristek (konkretno) pada.

(iz glave...npri pri nastavleni temor. vode 40 sotpinj bo delal z COP npr. 3,5 pri nastavljeni temp 50 sotpinj le še 2,5 pri 60 sotpinjah pa verjetno krepko pod 2...mogoče zgolj še z COP 2,5 do 1,7).

Tako da..izogibaj se visokim temperaturam!

Je pa logično da če imaš v prostoru nizko temepraturo je isto kot bi nastavil višjo temp. v bojlerju.

Po domače...najvišji izkoristek je takrat ko je med temp. zraka in temp. vode najmanjša razlika!

Na vsak način pa moraš omogočiti med delovanjem TČ tudi dotok 'svežega' (beri: toplega) zraka.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.636
505
113
Ja saj to sem že razmišljal
smile-1.gif

Sem hotel imeti sodček za vino v drugem prostoru, ampak sedaj vidim, da bo ta idealen
smile-1.gif

Fly

Guru
21. jul 2007
2.636
505
113
Verjetno bi bilo bolje, da bi bila pozimi priklopljena še centralna na TČ? Saj ubistvu imam že vse priklopljeno, le še pumpo je potrebno zvezati na štrom.

Sedaj ko je toplo vidim, da deluje brez problema, ampak nekaj dni nazaj se pa ni segrela voda nad 42 stopinj. Toplega zraka pa nimam iz kje potegniti, razen če odprem vrata iz kurilnice in da črpa zrak iz celotnega stanovanja, samo potem pa spet nisem nič naredil.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.078
391
83
Citat:
Uporabnik Fly pravi:
Verjetno bi bilo bolje, da bi bila pozimi priklopljena še centralna na TČ? Saj ubistvu imam že vse priklopljeno, le še pumpo je potrebno zvezati na štrom.

Sedaj ko je toplo vidim, da deluje brez problema, ampak nekaj dni nazaj se pa ni segrela voda nad 42 stopinj. Toplega zraka pa nimam iz kje potegniti, razen če odprem vrata iz kurilnice in da črpa zrak iz celotnega stanovanja, samo potem pa spet nisem nič naredil.

Boš poleti veliko naredil, ker ti bo TČ klima za celo stanovanje.

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Nič ne bo, če je TČ v kleti. Itak gre mrzu zrak dol, ker je težji od toplega in ne bo ohlajalo bajte.