Motorna kosa - vrsta glave

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.927
113
na temni strani lune
Ker potrebujem motorno koso za hobi uporabo, sem se odločil, da nabavim nekaj v rangu okoli 100€.

Na mimovrste sta mi padli v oči kosi znamke fieldmann (verjetno oz. sigurno kitajski) za moj budget.

Malo me bega edino kakšno glavo izbrati. In sicer, močnejša izvedenka ima avtomatsko, šfohnejša pa polavtomatsko. Sicer se gre za 0.1 kw razlike pa vendar.

Lastim si tudi precej močnejšega polavtomatskega nahrbtnega kawasakija, vendar mi je lokacija kjer ga ponavadi uporabljam predaleč, da bi ga vedno hodil iskat. Kawa ima polavtomatsko glavo, tako da z avtomati nimam izkušenj.

Moja dilema je ali močnejša verzija z avtomatom ali švohnejša z polavtomatom.

Če ima kdo kake izkušnje.......

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Saj ni neka umetnost. Avtomatska glava pomeni, da ni treba kose ustavljat in podaljšat nitko-laks, ampak med košnjo narahlo udariš po tleh, nitka se sprosti in centrifugalna sila jo podaljša. na ščitu jer pa nožiček, ki prenveč nitke odreža.
LP

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
To je polavtomatska. Avtomatsko glavo ima denimo stihl.. Tu nič ne udarjaš ob tla, nitka se sama podaljšuje. Nekateri trdijo, da je v tem primeru veliko večja poraba nitke. Hkratna uporaba dveh kos v vinogradu, ene z avtomatsko glavo in ene s polavtomatsko, v naši družini nekega odstopanja v porabi nitke ni pokazala.
Sama glava je v bistvu zelo preprosta in mi ni jasno, kako sploh "ve", kdaj podaljšati nitko.

nuvi3790

Fizikalc
30. jan 2012
1.677
8
38
Rogaška Slatina
Imam tako stihl FS 55 flakserico z avtomatsko glavo, ampak je potrebno rahlo udariti ob tla da gre nit ven...

Je pa odvisno od niti
17758-icon_confused.gif
zvezda nit 2,4 gre sama ven, okrogla 2,4 pa z udarcem ob tla.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.457
9.757
113
EU
Avtomatska na Stihl fleksarici dela, vendar ne optimalno. V večini primerov prepozno podaljša. Košnja s kratko vrvico je zelo otežana in zamudna.
Polavtomatska je OK. Ko misliš da je prekratka, jo podaljšaš z udarcem.
zmaga.gif

Sosed vikendaš ima tudi takšno za travo okrog trsov. Zelo je nepraktična, ker podaljša vrvico v najbolj nerodnem trenutku, tako da poškoduje trs.
Ne priporoča.

Nazadnje urejeno:

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.419
5.654
113
Edino "nahrbtnik" za nosit mi deluje neprakticen...bi kupil kakega boljsega...