motorka

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
softi si bo sam doma pripravljal drva za kamin. letno bo tega 10 do 15 kubikov hlodovine do premera cca 50 cm. kako motorko naj kupi softi.
seveda bi rad, da stroj dela, ne da crkuje, ne bi dal pa velik denarja oz čim manj.
motorka ne bo dleala več kot pol ure, uro v kosu, saj verjetno en bom sam zdržal toliko.

nasvet kako se odločiti, kaj vzeti dobrodošel. mogoče bi na kratko lahko prišel tudi na kako predavanje s prakso. motorke v življenju nisem uporabljal.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Kot prvo bi ti svetoval TEČAJ DELA Z MOTORNO ŽAGO

Boljš kot pa nažagana golen ali še kaj bolj neprijetnega
d055.gif

Pa ne razumem najbolje kaj boš delal...rezal hlode na tnale in jih potem cepil s sekiro, ali cepljena polena žagal na 4 dele?

PS: urnik tečajev

Nazadnje urejeno:

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ni tečaja.
se bom prijavil k patriotu ali komu drugmu, magar sosedu na ure varnega dela.

mogoče kaka teorija kje, preden se kaj zgodi, kar se ne bi smelo.

mogoče raje dat letno 300€ več za drva in mirna bosna?

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Hlod ti bo pa kdo dostavil? Če je tako, bo dobra tudi kaka Al-ko ali kaj so že tiste rumene motorke po 100€ iz Merkurja..dolžina meča pa po želji. Edino kar je treba res pazit pri žaganju (poleg lastne varnosti seveda) je to da ne potegneš s ketno po zemlji...pol bo kmal za brusit. Za prvo silo ketno brusiš sam s pilo, ali pa neseš nabrusit. Ali pa novo kupiš
smile-1.gif

Citat:
Uporabnik softi pravi:
mogoče raje dat letno 300€ več za drva in mirna bosna?

Ah to pa ne, saj veš, največ je vredno tisto kar sam narediš. Pa še večkrat ti bo toplo...prvič ko boš hlod žagal, potem ko ga boš cepil,pa ko boš drva skladal in potem not nosil, nazadnje pa ko te bo grel ogenj iz kamina
wink-1.gif

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Ma pol pa res skor bolš da naročiš drva pa čao. Če motorke ne boš rabil za nič drugega, pa sploh če nimaš kakih dreves okoli bajte ali eventuelno kake podedovane gmajne, ali pa izrazitega veselja do žaganja z motorko, potem se enostavno ne ubadaj s tem.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
Sam veš kako so pridne tvoje ročice.
Motorke:
Bau varianta: kupil sosed, prišel jamrat da ne žaga. Brusim, ne žaga, Da drugo ketno gor (ob nakupu dobil dve) ne žaga tako kot bi morala. Ne pomaga nikakršno brušenje. Po nakupu renome ketne je delala solidno. POtem jo je dal sinu, sam pa sedaj kupil "osnovno" hobi husqvarno.(137?) ki je po mojem mnenju vredna tistih nekaj deset evrov več od baubau. Če ne drugega so dlei lažje dobavljivi ob morebitni okvari.

Delo s žago:
1. NIkdar ne žagaj s "špico "meča. Ko boš čelno s špico meča šel v hlod boš meč dobil v čelo. Čeprav imajo danes vse motorke zavoro verige,ki se ob takem dejanju mora sprožiti, je kljub temu nevarno tako početje....
2. Pozoren moraš biti na stiskanje hlodov - zaganje od spodaj, zgoraj. Mogoče boš potreboval tudi kak cepin za lažje manevriranje s hlodi...
3. Čim manj žagaj po tleh, čim manj kamna v hlodih. Na tak način boš lahko pokuril nekaj rezervoarjev bencina ne da bi brusil. Če pa boš žagal po tleh pa lahko stalno brusiš.
4. Kdo ti bo brusil verige? sam ali boš kam nosil? Ni nobena umetnost brusit samo se marsikdo ne loti brušenja (ustrezen kot).
5. zaščitna oprema: ne vem koliko daš na varnost, ampak vsaj neki delovni čevlji s kapco so osnova, rokavice, potem pa kake hlače ki ustavijo ketno ob dotiku, slušalke,.....(čelade recimo da ne rabiš ker ni nevarnosti da ti kaka veja na glavo pade.
Ne vem kako imaš veliko kurišče. Zavedaj se, da če boš dobil kake grčave hlode da ti bo vroče ko jih boš cepil (kajle, macole, sekire...) Edino če boš najprej na meter sežagal, potem dobil kmeta ki ti jih bo s traktorjem razcepil, potem pa ti žagal na pol metra. PO eni strani najbolje da zložiš na kup v klaftro, potem pa samo stopiš na klaftro in z motorko prežagaš kup na polovico.....Precej nevarno delo za neizkušene, in tudi izkušeni kako poleno dobijo po rokah....
Mogoče ti bo pri žaganju prav prišla tudi kaka stolica v obliki "koze" Stolica v obliki X kjer v zgornji del X daš hlofda da ga lahko prežagaš na pol.
Inštrukcije: ob priliki lahko pri mojih tastarih, če pa boš dal za pjaččo (in mogoče tud malco) pa lahko tudi pri tebi....

Nazadnje urejeno:

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
--> najbolje da zložiš na kup v klaftro, potem pa samo stopiš na klaftro in z motorko prežagaš kup na polovico.....Precej nevarno delo za neizkušene

Res. Ne priporočam
ne-ne-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
Stric zadnja leta vse klaftre tako sežaga, tudi meni ne diši več ciganje po cirkularju (kjer so prsti precej v nevarnosti)....
Najbolje je da zgornjo vrsto nekako "obtežiš" z 2 do 3 plohi, deskami in potem žagaš med deskami. Tako zmanjšaš možnost da ti veriga potegne hlod navzgor.... Težava tega je da žagaš bolj plitvo in moraš večkrat žagat.....

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Jaz bi ti vseeno priporočal, da kušiš ali Husqvarno ali Stihl ali Jonsered skratka nako "name" firmo. Izogibaj se raznih "bau" variant, ker razlika ne vem 100€ bo precej prišparala živcev.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Jaz pa mam čist drugačne izkušnjo z BAu varianto (ne najcenejšo "paulus") - za tisto uro na dva mesca dela k ura (kupil tud strojček za brušenje) Pa tud zložene klaftre sem že z njo žagal je šlo vse ok. Priporočam pa še 5 let garancije ma če se kar koli zalom dobiš novo ;-)
lp
r

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
Softi kaj če bi enemu kmetu v okolici rekel pa ti jih skole na cepilc + sežaga.Prišparal boš trud in živce. Ker 15m3 na roke sklat ni malo.
Aja pa vedi če na roke koleš je pomembno kdaj je les sekan! In da dolžine nad 50 cm na roke neboš preklal zlahka..

Drugače pa sem zasledil v enem izmed baubavov cirkular kateri je prav namenjen žaganju polen. Ima mizo v Y-obliki ti stojiš ob strani in porivaš mizo oz. voziček. Praktično je zelo mala možnost da si kaj odrežeš.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
kolega softi če bo t'l met dobro reč bo si nabavu ali Stihl ali Husquarno.

NI malo denarja...je pa veliko rezanja. Ko jo rabiš primeš v roke, potegneš in hrema!

Mi jo imamo doma kakih 20 let (40 cm, Husquarno - ta pravo sveden)....res ta narboljša pr'jatlca kar se rezanja tiče. Do zdaj (nok, nok) brez da bi svečko zamenjali. Prideš, jo natočiš, žagaš, malo obrišeš in to je to...če nabrusiš še verigo si pa itak zmagal.

flip

Fizikalc
30. avg 2007
1.659
40
48
Še ena za Huso mamo dve doma, prej smo meli še tastaro od Tomosa. Ena je 357XP in gre ko šus, druga je pa malo manjša varianta, ne vem oznake, bolj v uporabi za rezanje vej in manjših hlodov kot za podiranje. Zaenkrat v cca treh letih samo brušenje ketne in olje+mešanca...
zmaga.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Ma saj so ti že vse povedali.

Kupi za 200€ Husqvarno ali pa Sthil, čeprav sekači v gozdu uporabljajo povečini Husqvarne.

Tisti tečaj-menda ne dobiš nič od zavarovalnice če ga nimaš. Vendar ne vem če ga boš naredil; tam moraš še drevo podret.

Pa poleg motorke kupi še "mazalico" za mast, da namažeš zobnik na sablji (luknjica na koncu sablje) in pogonski zobnik (luknja na samem zobniku).

Citat:
motorka ne bo dleala več kot pol ure, uro v kosu, saj verjetno en bom sam zdržal toliko.

Hm, ponavad ste musliæi veljali za pridne. Jebat ga, svet gre na slabše.

Hlodovino pa začneš žagat z vrha kupa, tako da tudi ni nevarnosti da potegneš po pesku.

Ali pa hlod nažagaš do 3/4, potem ga pa obrneš in žagaš od spodaj navzgor.

10-12m3 bi moral imeti razžagano in razkalano 3x po šihtu.
priden.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ok. hvala vsem
odločam se med 359,55, 460, sam sem not dal še 435 in 450 modela.

gozda nimam, o nakupu tudi ne razmišljam.

računica danes. pri sosedu je nekaj m3 za podret in pospravct. podre mi drug sosed zastonj, jazmoram pospravt. to so tri drevesa. en grintav, en srednj, en tak taprav. zvleče jih na cesto, pot, ko da peska in kamenja BO. sem siguren. vsaj pri velikemu.
potem je pa ponudba 35€ za kubik hlodovine po matematičnem izračunu in izbiro debeline. pripeljejo na dom.

na drugi strani je kubik 60-70 ceplenjih na 50-75, kot rabim. taka sem imel lani in 75 cm cepim dalje v drobiž z obema rokama. sam z levo se ne upam. en del pa mi jih da na 30-50, da mam ultra drobižke za podkurt.

letno porabim 10-15 kubikov. lani je bilo mislim da dobrih 10, pa nisem ogreval mansarde, letos bo posledično več, ker kamin ne bo romantika in ogreanje prve etaže, ampak še mansarda zraven.

v poštev pride, da dam nekomu 100€ pa da mi razžaga hlodovino na 75, nekaj na 30 recimo. cepljenje je namest fitnesa, preklinjanja itd. dobro dene.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
za kolk hlodovine (m3)ponujaš 100 evrov?
Lepo si zadnji stavek napisal, da boš klal namesto v fitnes...
V citatu govoriš o bukvi?
Citat:
potem je pa ponudba 35€ za kubik hlodovine po matematičnem izračunu in izbiro debeline. pripeljejo na dom.

na drugi strani je kubik 60-70 ceplenjih na 50-75, kot rabim. taka sem imel lani in 75 cm cepim dalje v drobiž z obema rokama. sam z levo se ne upam. en del pa mi jih da na 30-50, da mam ultra drobižke za podkurt.
da si bomo prav predstavljali zgornje cifre:
60-70 EVROV je kubik drv nažaganih na dolžino 50-75cm? Ali govoriš o premeru. Če prav dvomim da premer 70 kolješ s sekiro, sploh če je grčavo....
Če v četrtek ne bo.... lahko nalijem bencin v motorko
wink-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
60-70 je kubik nažaganih na 50 do 75. če sem pozen in rabim, potem meter dajemo na pol. če prav čas povem režemo v osnovi na 75 kolikor gre v kamin.
premer 50 ma 4 okse, potem na roke dalje, dožina 75.

koliko razžagaš za 100€?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Še nekaj:novi modeli žag imajo za napenjanje verige neko plastiko, klasične pa dve matici za losat in vijak za napenjanje. Meni se prve zdijo nekam nesigurne.