Montažna klet/ medetažne plošče

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
evo, spet jaz
grin1.gif

Torej še vedno ne vemo montažno ali zidano bajto.
Jaz se bolj nagibam na zidano, žena pa na skeletno gradnjo.
Trenutno je moj največji minus to, da se ne bi mogli tako hitro vselit v zidano kot v montažno. Hitrost gradnje oz. selitev pa je najbolj bistvenega pomena v našem primeru.
torej uspel sem izvohat naslednjo zadevo:

http://www.oberndorfer.at/index.php?id=1530

ima kdo kaj izkušenj s to zadevo?
kot sem bral je največji problem zidanih bajt ravno medetažna plošča, katere izdelava zmoči celotno bajto in je zato potrebno pusti jo sušit vsaj pol leta
confused-1.gif

če bi to šlo, verjetno ne bi gradno toliko podaljašalo? bi bilo primerljivo z suho gradnjo?
ker problem so potem samo ometi in estrihi?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Samo sušenje z vidika hitrosti vselitve ni tako sprona oz. lahko že živiš noter pa imaš prvo zimo malo večjo porabo kurjave, to pa je več ali manj vse.

Pa tudi...na koncu se ti s kako malenkostjo (kak brezvezen papir) zatakne za par mesecev, potem pa bi rad da ti gradnja zraste čez noč. Hitrost gradnje naj ne bo merilo. Tudi zidano se da hitro zgraditi oz. montažno dolgo časa pacati.

Ometi? Res niso problematični!

Estrih imša pa tako v klasični gradnji kot v montažni..torej si tu na istem!

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
Kaj pa naj bi bil potem največji problem?
Ker recimo, za montažno bajto pravijo, da naj bi bila nekje v treh štirih mesecih vseljiva? Zidana verjetno ne?
hitrost mi je pomembna, ker bom s tremi otroci kmalu moral ven iz trenutne lokacije, pa ne bi rad v kaka podnajemniška stanovanja rinil. . .

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.905
113
zidana mora bit suha kot poper. pika. tu ni debate. Kaj boš barval vlažne stene in se ti bodo kasneje luščile? če poslušaš nasvete, podobne zgornjemu, prideš do krasnih rezultatov modernih instant gradenj, ko se barva lušči in parket odstopa pri nekaj mesecev starih objektih.
pri montažni je važen samo estrih. Če delaš preko poletja se hitro posuši, če se ti mudi še razvlaževalce not našibaš, če se ti še bolj mudi narediš suhi estrih, ki pa je 3x dražji, je pa vseljiv nasledni dan

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Meni osebno se zdi klasika tisto pravo.

Zdaj za polaganje parketa boš čakal tako v montažni kot v klasični cca. mesec do dva, da se estrih posuši. V tem času se bojo seveda tudi ometi, tako da komentarji med mojima objavama so povsem izven konteksta.

Ne vem no..sodelavka živi v Lumarjevi pasivni hiški - seveda montažna - stene so samo pripeljali, ter sestavili na licu mesta...ta del je bil super hiter, samo da se je vselila je rabila skoraj eno leto...kjer si pa tudi pri kalsično grajeni tudi že noter (ženina sestra je rabila slabo leto za klasično gradnjo).

Bolj je stvar organizacije, da si dela sledijo ena za drugo in tu se izgublja največ časa - ne na sami gradnji (začetni).

Pri taki življenjski odločitvi si hitrost izbij iz glave. hišo delaš enkrat in za celo živlenje...tu je par mesecev gor ali dol povsem neumestna stvar...pa naj gre za klasiko ali montažno. Tako da..skulirajte se, odločite ter to izpeljite. Kdaj točno seboste vselili pa na dolgi rok nima nikakšrne veze četudi se vam ta trenutek zdi sila pomemno (pa verjemi da ni).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.102
6.940
113
pri taščici
V montazni bos res mogoce prej notri kot v zidani(nekaj mesecev), bos pa najbrz tudi nekaj destletij prej zunaj (no tvoji potomci).
Bojim se da bos dlje zbiral papirje in izvjalalca(leto ali vec) kot pa bo potem trajal gradnja.
Zidano imas pod streho v enem mesecu, je pa res potem pametno kak mesec pustiti tlak odprt da se plosca posusi sicer ti res zna parket kako spranjo naredit..
Drugje pa itak ni tako veliko vlage (v malti, 1,5cm ometa) da bi eno leto cakal na naslednji korak. V tem casu moras pa itak instalacije in ostale zamudne stvari naredit.
Ce bos sam iskal izvajalca za vsako fazo, potem sem skoraj preprican da se bo vse ok posusilo.
Drugo so gradnje za trg, kjer gradnjo vodi "inzeniring" in izvajalci hodijo en po drugem, saj bi investitor najraje en mesec po GD vselil kupca v hiso(da kredit prevzame kupec, sam pa pobase se nekaj dobicka)

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.238
54
48
Pri nas so montažno postavili 24.9. notri smo bili pa konec februarja, s tem da nismo imeli svoje elektrika do sredi januarja. Do takrat nismo mogli uporabljat centralne, samo neke pečke na plin.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
zidana. pika

smo delal zidano an obali..rušenje 26.4. izkop prvi teden maja, vselitev začetek septembra. res, da je obala, ampak nobenih prisilnih sušil

danes. hitrosušeči tlak, poglej burger, 14 dni ok..našopaš topove not, ometi suhi v trenutku. kako pa misliš, da se bloki gradijo..eno leto, 7 etaž and zemljo, pa par tisoč kvadratov površine

za pravi denar ti uredim jaz logistiko, da boš not v 4 do 5 mesecih..ampak štartamo zdejle.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.102
6.940
113
pri taščici
Star foter je naredu leta 60 staro bajto po veliki noci podrl, za 1. November so sli v novo-na istem mestu. Delal v lastni reziji, na roke, vodo nosili 100 m dalec v skafih, 200 m3 za klet v lapor skopali na roke in s "trugo" odpeljal. Danes mora ekipa 5 ljudi s povprecno opremo bajto v enem mesecu do strehe spravit, en teden pa za streho.
Najte mi nekoga ki je papirje uredil v pol leta!

pazok

Pripravnik
10. apr 2008
580
10
18
Moj primer!
Štart z izkopom februarja,vselitev konec julija!Hiša na ključ120m2
Rušenje začetek junija,vselitev konec septembra!Vikend na ključ 70m2
Pri hitri gradnj je zelo pomembno dobro prezračevanje prostorov z stalnimi prepihi(
jezen.gif
)
ter dobra koordinacija vseh izvajalcev del!
Kot je rekel softi,loti se zadeve čim prej in imej dobre živce
grims-1.gif

Veselo na delo
cheer.gif

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
Citat:
Uporabnik softi pravi:
zidana. pika

za pravi denar ti uredim jaz logistiko, da boš not v 4 do 5 mesecih..ampak štartamo zdejle.

Koliko pa je pravi denar? pa kar na ZS daj, da te ne bo kdo drug prej najel, ker vem da boš dal dobro ceno
grims-1.gif

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
aja . . . moram še vse obvestit kako doma potekajo pogajanja montažna - zidana
mal sem jo že uspel pregovort, da je vsaj v tej smeri začela razmišljat
cheer.gif

argumenti še vedno proti:
dogovarjanja z podizvajalci (upam, da Softi to prevzame
grin1.gif
)
usklajevanja z podizvajalci (enako kot zgoraj)
energetska varčnost zidana vs nizkoenergetska montažna gradnja
confused-1.gif
. . . moram danes čim več naštudirat
cenovno razmerje? zidana vs. montažna?? vem, da je to težko in kar nekaj (tko k rečejo Lumar, Marles, Jelovica, Kager "vse je stvar dogovora
grin1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
imas denar za cel projekt (montazna to zahteva namreč, tak tempo zidane pa tudi)
varčna, nizkoenergetska..merila za te prehode iz ene klas ev drugo so izgube..izgube ubijaš z izolacijo, v zadnji fazi rekuperator. izolacija je jasna, rekuperator men ni jasen. oz jaz sem proti.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Glede na to, da začenjate...logično da poskrbi za dobro izolacijo (delaj v smeri, da bo objekt čim bolj samozadosten).

Torej če bo klasika ne pretiravaj z debelino cegla (ker z njim ne pridobiš na izolativnosti..druge funkcije pa nima) pa raje maksimiraj debelino izolacije..npr. 30 cm cegel + 20 cm izolacije (npr. grafitnega).

Kot je softi omenjal..dodatno se da nižat izgube z rekuperacijo (sesaš zrak po hiši, mu odvzameš toploto, ter nato s to topoloto segrevaš nov svež zrak (oz. se delno vrača stari zrak nazaj..samo to so že detajli)....seveda tudi to precej stane (kolikor sem izvedel od nekoga ki ravno grajuje..se mi zdi da 7.000 EUR za celo hišo)...pa tudi jaz nsiem privrženec tega..ker to si pod estrihe našibaš cevi, do kateih več ne moreš dostopat..tako da...kaj se noter dogaja na dobo desetletja in več (bakterije, plesen, glive..itd itd...sam bog ve..seveda sigurno obstoja kemija da vse pocrka...samo sam še vedno raje parkrat dnevno odrpem okno - pa spet...tu gre za stvar odločitve.

Okna seveda 3 slojna, dobra talna izolacija, ter strehe. Montiraš TČ zrak/voda (moči cca. 8 kW). Pa je to to.

Cenovno razmerje mi ni poznanao...bi se pa dalo sklepat da pri obeh varinatah gre znesek lahko navzgor v višave, navzdol sta pa verjetno obe opciji tam tam..le da pri zidani lahko malo goljufaš...če si kje prekratek, prestaviš neko ('manj pomembno stvar'..ne vem...pustiš mansardao za leto ali dve..če še ni otrok...kaki zaključni detajli..itd itd) za kako leto. Montažne so običjano na ključ..kar pomeni, da ko se ključ obrne, da mora biti poravnan zadnji obrok.

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
Citat:
Uporabnik softi pravi:
imas denar za cel projekt (montazna to zahteva namreč, tak tempo zidane pa tudi)
varčna, nizkoenergetska..merila za te prehode iz ene klas ev drugo so izgube..izgube ubijaš z izolacijo, v zadnji fazi rekuperator. izolacija je jasna, rekuperator men ni jasen. oz jaz sem proti.

Jesenice
cca 170 m2
nekaj imam, nekaj bom dobil
nizkoenergetska
jaz tudi, raje okna odpem
grin1.gif

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
torej, če prav razumem je tudi zidano možno narest v varianti ala nizkoenergetske / pasivne hiše?

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
se bova dobila potem na kakem piru, da kako rečeva glede izvajalcev in ostalih podrobnosti?
grin1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
najprej pretuhtajte načrt hiše. zidane se pacajo v večini primerov zato, ker se folk premisli. pol se pa vtičnice prmikajo, pa cevi, pa vodovod