Montaža vodovodne pipe

wabb

Pripravnik
6. dec 2008
270
0
16
Zanima me, ali obstaja kakšno posebno orodje, s katerim se privijačijo kromirane matice, da se pri tem nebi poškodovale (odrgnile)?

lp

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Ali pa kakšno močnejšo krpo - usnje. Izolir trak zna biti preslab, če imajo klešče ostre robove.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Teh matic se ne zateguje s kleščami niti s papagajkami, ampak z nastavljivim viličastim ključem, če veste kaj je to. Itak je noter novo tesnilo, ki ga ni potrebno stisniti kolikor duša da. Bolje da najprej zategneš na izi pa kasneje še malo, če solzi.

Pa boljši kot izolir trak je zaščitni trak za beljenje, ne pušča lepila na matici.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
vse pipe zategujem z 30 ključem brez vsake zaščite na se mi do sedaj ni nobena poškodovala. le z občutkom zategneš do konca.saj jo na ekscentre naniješ do konca samo z roko ključ pa je le toliko da jo priviješ da ne teče voda pri maticah
zmaga.gif

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Seveda se dela s ključem, v kolikor ga imaš. Če ga pa ni, so pa tudi klešče dobre. Govorim za nas domače mojstre.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Seveda se dela s ključem, v kolikor ga imaš. Če ga pa ni, so pa tudi klešče dobre. Govorim za nas domače mojstre.
30 ključ pa mora ja imeti vsak domači mojster
smile-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Pred kratkim sem videl v Bauhausu razprodajo nastavljivih viličastih ključev, o katerem je pisal Benady, za 9€, do 36 in za 7€ do 28.
Imeli so le manjšo napako - notranjost vilic je imela malenkost roba, kar pa bi bilo mogoče enostavno opiliti. Koristno oredje za vsako domačo delavnico, ali pa tudi le škatlo z orodjem.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Če vijačiš s ključem se nič ne uniči kroma. Tako da...dobi si ključ in privijači.

A imaš samo pipo za privijačit ali moraš dati tudi ekscentrične fitinge prej gor?

(drugače pa..s francozom rešiš tudi to).

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Če vijačiš s ključem se nič ne uniči kroma. Tako da...dobi si ključ in privijači.

A imaš samo pipo za privijačit ali moraš dati tudi ekscentrične fitinge prej gor?

(drugače pa..s francozom rešiš tudi to).

snameš staro pipo-govorimo o zidni pipi
pobereš stare rozere dol
preveriš če pipa paše na stare ekscentre (ene imajo razmak 15 cm,ene 15,5 cm odvisno od tipa če ne motaš prilagoditi ekscentre na mero ,kar je lahko težko če so ekscentri močno priviti v koleno posebej če so še zraven podaljški-po potrebi če ne gre odviti zagreti z gorilnikom (lotlampo) ne preveč da ne skuriš prediva v kolenu v zidu.
lepo na mero priviješ nove ekscentre da točno pašejo na pipo ,mara pa biti tako točno da matice pipe z roko priviješ na ekscenter dokonca navoja .
če so ekscentri iz zidu neenakih mer ga lahko odrežeš da imaš točno mero iz zidu,je pomembno da ti pipe ne vleče postrani,saj kot sem napisal pipa mora biti privite na ekscentre tako da jo z lahkoto priviješ z roko da konca navoja.
montireš rozete,v matice vstaviš tesnila ,priviješ pipo na ekscentre z roko, nazadnje pa pritegneš matice z ključem ne premočno po občutku--in to je to .mislim da sem podrobno opisal montažo zidne pipe .
write.gif